ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΟΛΤΕΕ

ΔΤ-ΟΛΤΕΕ-122_-Διαθεσιμότητα_Η-πρότυπη-Δίκη-στο-Σ.τ.Ε.-04-470x314

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 10-2-2014

Αριθμ. Δ.Τ : 122

 

Διαθεσιμότητα: Η πρότυπη Δίκη στο Σ.τ.Ε

Στις 7-2-2014 εκδικάστηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή των εκπαιδευτικών της Τ.Ε.Ε., των Δημοτικών Αστυνομικών και των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά της αντισυνταγματικής διαθεσιμότητας.

 

Α. Η πλευρά των Εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα

 

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούσαν τους εκπαιδευτικούς παρουσίασαν άψογα και με γλαφυρό τρόπο όλη την κατάσταση που δημιουργήθηκε, με την ψήφιση του Ν. 4172/2013, τις δύο διαπιστωτικές πράξεις, τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά από έξι μήνες διαθεσιμότητας, τις καταστάσεις που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί, τις δηλώσεις και τις ενέργειες του Υπουργείου για την επανατοποθέτηση ορισμένων από αυτούς σε δομές της Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Επισήμαναν ότι δεν απομένει πλέον χρόνος για να αποκατασταθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί και ιδιαίτερα ότι:

 

α) Η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι αντισυνταγματική.

 

β) Αντιβαίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα δικαιώματα των εργαζομένων, στην συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου.

 

γ) Δεν υπήρξε καμιά μελέτη που να δικαιολογεί την πράξη αυτή του Υπουργείου.

 

δ) Δεν προηγήθηκε αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων. Αναφέρθηκε σχετικά η δήλωση του Υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «οι πρώτες διαθεσιμότητες έγιναν χωρίς αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων». Η αδιάκριτη διαθεσιμότητα όλων των εκπαιδευτικών, ακόμη και αυτών με μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα, αποδεικνύει το γεγονός ότι η απόφαση λήφθηκε για να καλυφθούν «αριθμοί» «στα τυφλά» και όχι για τον «εξορθολογισμό» του Δημοσίου.

 

ε) Ο νομοθέτης δεν δύναται να αποφασίζει – και μάλιστα για θέματα μείζονος σημασίας – χωρίς να τεκμηριώνει ούτε να αιτιολογεί τα νομοθετούμενα, επαρκώς, με στοιχεία και επιχειρήματα. Η δυνατότητα να νομοθετεί, δεν του δίνει το δικαίωμα να αυθαιρετεί.

 

στ) Οι διδασκόμενες ειδικότητες που εκπαραθυρώθηκαν από τα ΕΠΑ.Λ. και τις ΕΠΑ.Σ. ήταν οι πολυπληθέστερες και δημοφιλέστερες μεταξύ των μαθητών. Από τις μελέτες του ίδιου του Υπουργείου φαίνεται ότι οι απόφοιτοι των ειδικοτήτων αυτών είχαν τη μεγαλύτερη απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Το επιχείρημα του Υπουργού για δήθεν «υπερκορεσμό» καταρρίπτεται από τα ποσοστά ανεργίας των νέων (ποσοστό 33% των αποφοίτων αυτών των ειδικοτήτων, έναντι του μέσου όρου 60% όλων των αποφοίτων από κάθε ίδρυμα και βαθμίδα Εκπαίδευσης).

 

ζ) Δεν προβλέφθηκε τι θα απογίνουν οι μαθητές, που γράφτηκαν τον Ιούνιο και ήδη φοιτούσαν στα σχολεία, και οι οποίοι το Σεπτέμβρη εξαναγκάστηκαν να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό ή να αποχωρήσουν από την Εκπαίδευση, με προορισμό τα ΙΕΚ ιδιωτικά ή δημόσια, όπου υπήρχαν αυτά, κατά το χρόνο που δεν λειτούργησαν ούτε οι νέες «ΣΕΚ». Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και η προσφυγή των 172 μαθητών και της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. κατά των αυθαιρεσιών του Υπουργού.

 

Β. Η πλευρά του Δημοσίου (Υπουργείο Παιδείας)

 

Η δικηγόρος που εκπροσωπούσε το Υπουργείο Παιδείας δεν είχε να παρουσιάσει κανένα επιχείρημα για να ανασκευάσει τα όσα υποστήριξαν οι δικηγόροι μας. Υποστήριξε ότι:

 

α) Ο Νομοθέτης έχει το δικαίωμα να νομοθετεί, αυτό έκανε και καλώς το έκανε!

 

β) Ότι το Υπουργείο έλαβε αυτή την απόφαση «για τον εξορθολογισμό και την ανάπτυξη της Τεχνικής Εκπαίδευσης» (υπενθυμίζουμε ότι η Διαθεσιμότητα περιλήφθηκε σε Νόμο του Υπουργείου Οικονομικών, πολύ πριν την κατάθεση του Νομοσχεδίου για την Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης…).

 

γ) Το μεγαλύτερο μέρος της αγόρευσής της καταναλώθηκε στην παρουσίαση του …νέου Λυκείου, το πόσο σοφό είναι, ότι αποτελεί πραγματική διέξοδο για τους μαθητές και ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εργαστούν στις μετα-γυμνασιακές και μετα-λυκειακές δομές…

 

Οι δικαστές παρακολουθούσαν εμβρόντητοι το …μάθημα, σαν να ήταν αντικείμενο της δίκης η …ενημέρωσή τους για τις νέες εκπαιδευτικές δομές !!

 

Ο Πρόεδρος ρώτησε ποιες ειδικότητες διδάσκονταν στα σχολεία αυτά και η δικηγόρος δεν ήξερε και έψαχνε εναγωνίως τα χαρτιά της. Αντί να απαντήσει στην ερώτηση, άρχισε να διαβάζει τους Κλάδους και τις Ειδικότητες των …Εκπαιδευτικών που βγήκαν σε διαθεσιμότητα, λέγοντας πως είναι Νοσηλευτές, Βρεφονηπιοκόμοι, Γιατροί, κλπ. Έκπληκτος ο Πρόεδρος την ρώτησε: «…καλά, βγαίνουν γιατροί από τα σχολεία αυτά;» !!

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος την ρώτησε αν το πτυχίο τους έδινε τη δυνατότητα να εργαστούν. Η δικηγόρος απάντησε ότι «ναι, μπορούν μάλλον, όπως και οι μηχανικοί και οι γιατροί και οι νομικοί…». Ο Πρόεδρος τη ρωτούσε για τους μαθητές και η δικηγόρος απαντούσε για τους εκπαιδευτικούς…

 

Η αναφορά της ότι εν πάση περιπτώσει ήδη έχουν προβλεφθεί νέες θέσεις για τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών των συναδέλφων που παρακολουθούσαν τη διαδικασία μέσα στην αίθουσα.

 

Γ. Η κινητοποίηση των εργαζομένων

 

Από νωρίς το πρωΐ, πλήθος εργαζομένων συγκεντρώθηκε έξω από το κτήριο του Συμβουλίου της Επικράτειας. Εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς τα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και προσπάθησε να απωθήσει βίαια τους διαδηλωτές.

 

ΟΧΙ στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών.

ΟΧΙ στην καταπάτηση των Συνταγματικών Ελευθεριών.

Ανεμπόδιστη πρόσβαση στην Παιδεία, στην Υγεία.

Ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Επαναλειτουργία όλων των Τομέων και Ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί πίσω στα σχολεία μας.

 

 Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

 

Φωτορεπορτάζ: Socrates BaltagiannisGeorgios Zachos, Συντονιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών Δ.Ε. σε Διαθεσιμότητα

 

http://diathesimoiekp.blogspot.gr/2014/02/blog-post_8.html

 

http://www.demotix.com/news/3871170/public-sector-unions-strike-against-layoffs/all-media

 

http://www.demotix.com/news/3871455/nationwide-teachers-union-protest-athens/all-media

 

http://www.demotix.com/news/3870822/protest-city-workers-athens-over-layoffs/all-media

 

ΔΤ ΟΛΤΕΕ-122_ Διαθεσιμότητα_Η πρότυπη Δίκη στο Σ.τ.Ε.-01

 

ΔΤ ΟΛΤΕΕ-122_ Διαθεσιμότητα_Η πρότυπη Δίκη στο Σ.τ.Ε.-02

 

ΔΤ ΟΛΤΕΕ-122_ Διαθεσιμότητα_Η πρότυπη Δίκη στο Σ.τ.Ε.-03

 

Διαθεσιμότητα: Η πρότυπη Δίκη στο Σ.τ.Ε.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΤΥΠΟ

Δείτε παρακάτω τη δημοσίευση του ΕΠΕΝΔΥΤΗ πάνω στην πρόταση της ΟΛΤΕΕ για το Νέο Τεχνικο Επαγγελματικό Λύκειο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΠΕΝΔΥΤΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Αθήνα, 22-4-2013   Αριθμ. Δ.Τ.: 044

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Η Πρόταση της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. –

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.) παρουσιάζει συνοπτικά με το παρόν κείμενο, το περίγραμμα, τις γενικές κατευθύνσεις και το διάγραμμα της Πρότασής της για το Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο (Τ.Ε.Λ.), με στόχο να συμβάλλει στη θεσμική διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας με τους φορείς της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, για τη μορφή, τη δομή και τη διάρθρωση του νέου σχολείου.

1. Εισαγωγικά

Η Πρόταση κινείται στους βασικούς άξονες της αρχικής πρότασης που είχε καταθέσει η Ομοσπονδία από το 2004 και αναμόρφωσε (με την προσθήκη της Δ΄τάξης) το 2008. Ως βάση εκκίνησης χρησιμοποιείται το σχέδιο για το «Τεχνολογικό Λύκειο» που παρουσίασε η πρώην υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου.

2. Γενικές Κατευθύνσεις

2.1 Ο σκοπός του σχολείου θα πρέπει να είναι διττός, με ισόρροπη παροχή Επαγγελματικών εφοδίων και συνολικής Παιδείας, για την ψυχοσωματική και πνευματική ανάπτυξη των μαθητών, την απόδοση στην κοινωνία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, ενεργών πολιτών εμφορούμενων από δημοκρατικές αξίες, και ταυτόχρονα να προσφέρει επαρκείς ποσοτικά και ποιοτικά Τεχνικές – Επαγγελματικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, ώστε οι απόφοιτοί του να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, ως ικανοί Τεχνικοί – Επαγγελματίες.

2.2 Ο τίτλος του Σχολείου θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους στόχους του και επομένως προτείνουμε το «Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο» (Τ.Ε.Λ.). Δημιουργεί σχέσεις περιέχοντος – περιεχομένου,  που όχι απλά παραπέμπουν, αλλά προσδιορίζουν καθοριστικά το περιεχόμενο και τους στόχους του.

3. Οι διαφοροποιήσεις από το σχέδιο «Διαμαντοπούλου»

3.1 Η Α΄ τάξη – Προσανατολισμός.

Προτείνεται να έχει κοινό πρόγραμμα σπουδών με την Α΄ τάξη του ΓΕ.Λ. με τη σημαντική επισήμανση ότι στα μαθήματα προσανατολισμού θα διδάσκονται και στους δύο τύπους σχολείων, τόσο μαθήματα Τομέων του Τ.Ε.Λ. (8 ώρες), όσο και μαθήματα Κατευθύνσεων του ΓΕ.Λ. (4 ώρες).

3.2 Κλάδοι. Το Τ.Ε.Λ. διαρθρώνεται σε τρείς κλάδους:

–  Ο «Κορμός» αποτελεί το κυρίως σώμα του Λυκείου.

Στη Β΄τάξη του «Κορμού» διδάσκονται μαθήματα Τομέων.

Στη Γ΄τάξη του «Κορμού» διδάσκονται μαθήματα Ειδικότητας.

Ο μαθητής που αποφοιτά λαμβάνει Απολυτήριο Λυκείου και Πτυχίο Ειδικότητας (τίτλοι προσόντων επιπέδου 4 κατά HQF/ΕQF) [1].

Ο απόφοιτος του «Κορμού» έχει δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω Ειδικών Πανελλαδικών εξετάσεων, για να εισαχθεί μόνο στα αντίστοιχα της ειδικότητάς του τμήματα των Α.Τ.Ε.Ι. Η πρόσβαση στα Α.Τ.Ε.Ι. θα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από τα Τ.Ε.Λ., με ιδιαίτερα υψηλή ποσόστωση, 80% επί του συνόλου των εισακτέων. Επίσης, μπορεί να διεκδικήσει μια θέση και στα Α.Ε.Ι., για το 20% των εισακτέων, μαζί με τους αποφοίτους κάθε τύπου Λυκείου παρελθόντων ετών.

–  Ο «Ακαδημαϊκός κλάδος» αποτελείται από τη Γ΄τάξη στην οποία θα διδάσκονται τα μαθήματα της «Τεχνολογικής Κατεύθυνσης».

Η Τεχνολογική κατεύθυνση (του σημερινού ΓΕ.Λ.) θα λειτουργεί αποκλειστικά στο Τ.Ε.Λ., ενώ στο ΓΕ.Λ. θα λειτουργούν οι άλλες δύο κατευθύνσεις, η Θεωρητική και η Θετική. Αποτελεί ενσυνείδητη επιτελική επιλογή να έχουν κοινή βάση εκκίνησης ο αυριανός «επιστήμονας» με τον αυριανό «τεχνίτη», μέσω του ενιαίου προγράμματος σπουδών στη Β΄τάξη του «Κορμού» (μαθήματα Τομέων).

Με βάση αυτή την στρατηγική, θα πρέπει μελλοντικά να ενσωματωθεί στο Τ.Ε.Λ. και η Θετική κατεύθυνση, ενώ στο ΓΕ.Λ. θα παραμείνει μόνο η Θεωρητική κατεύθυνση.

Ο μαθητής που αποφοιτά λαμβάνει Απολυτήριο Λυκείου (τίτλος προσόντων επιπέδου 4 κατά HQF/ΕQF).

Ο απόφοιτος του «Ακαδημαϊκού κλάδου» (Τεχνολογικής κατεύθυνσης) έχει δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των Γενικών Πανελλαδικών εξετάσεων μαζί με τους αποφοίτους του ΓΕ.Λ. (Θεωρητικής και Θετικής Κατεύθυνσης), για την κάλυψη του 80% των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. Επίσης, μπορεί να διεκδικήσει μια θέση και στα Α.Τ.Ε.Ι., για το 10% των εισακτέων, μαζί με τους αποφοίτους των άλλων κατευθύνσεων του ΓΕ.Λ.

–  Ο «Επαγγελματικός κλάδος» φιλοδοξεί να αποτελέσει το πιο καινοτόμο και αναπτυξιακό κομμάτι του Τ.Ε.Λ.

Απευθύνεται σε μαθητικό δυναμικό που έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως αποτυπώθηκε από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των ΕΠΑ.Σ. Οι μαθητές αυτοί είναι κατά βάση ενήλικες (σε ποσοστό 70% περίπου), απόφοιτοι Λυκείου (σε ποσοστό 60% περίπου) και εργαζόμενοι, ή σε αναζήτηση εργασίας (σε ποσοστό 80% περίπου).

Στον Επαγγελματικό κλάδο φοιτούν οι Απόφοιτοι κάθε τύπου λυκείου, καθώς και οι προαγόμενοι της Α΄τάξης Λυκείου που επιθυμούν να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας. Αποτελεί ουσιαστικά την ενσωμάτωση των υφισταμένων «ΕΠΑ.Σ.» στο νέο τύπο σχολείου, με ουσιαστικές όμως βελτιώσεις. Τα κύρια χαρακτηριστικά του κλάδου αυτού είναι:

α) Συμπαγές ημερήσιο πρόγραμμα πέντε (5) ωρών διδασκαλίας.

β) Ωράριο λειτουργίας που να διευκολύνει την παρακολούθηση των μαθημάτων παράλληλα με την εργασία των μαθητών (πρωϊνό ή απογευματινό, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε ειδικότητας).

γ) Διάρθρωση του κλάδου σε Β΄τάξη (Τομείς) και Γ΄τάξη (Ειδικότητες).

δ) Οι Τομείς και οι Ειδικότητες είναι οι ίδιες, τόσο στον «Κορμό», όσο και στον «Επαγγελματικό κλάδο», ώστε ο κάθε μαθητής να έχει δυνατότητα να επιλέξει τον κλάδο και την Ειδικότητα που επιθυμεί να παρακολουθήσει, χωρίς περιορισμούς, σε αντίθεση με την αυθαίρετη και ανορθολογική κατανομή των ειδικοτήτων που υφίσταται σήμερα ανάμεσα στα ΕΠΑ.Λ. και στις ΕΠΑ.Σ., και τους απαράδεκτους αποκλεισμούς που αυτή επιφέρει.

Ο μαθητής που αποφοιτά λαμβάνει Πτυχίο Ειδικότητας (τίτλος προσόντων επιπέδου 4 κατά HQF/ΕQF).

Ο απόφοιτος του «Επαγγελματικού κλάδου», εφόσον κατέχει ΚΑΙ απολυτήριο Λυκείου, έχει δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση (Α.Τ.Ε.Ι.) μέσω των Ειδικών Πανελλαδικών εξετάσεων, μαζί με τους αποφοίτους του «Κορμού».

3.3 Η Δ΄ τάξη – Εμβάθυνση – Εξειδίκευση.

Η Δ΄τάξη εντάσσεται στον «Επαγγελματικό κλάδο», καθώς ο μαθητικός πληθυσμός στον οποίο απευθύνεται έχει όλα τα χαρακτηριστικά των μαθητών του κλάδου αυτού. Στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών εντάσσεται οργανικά και η Πρακτική άσκηση – Μαθητεία.

Ο μαθητής που αποφοιτά λαμβάνει Πτυχίο – Δίπλωμα Τέχνης – Επαγγελματική Πιστοποίηση (τίτλος προσόντων μεταλυκειακής μάθησης επιπέδου 5 κατά HQF/ΕQF) μετά από επιτυχή συμμετοχή στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις πιστοποίησης. Το αντικείμενο της τελικής εξέτασης οφείλει να είναι ενιαίο με τις εξετάσεις Πιστοποίησης Προσόντων της μη Τυπικής και της Άτυπης Μάθησης αντίστοιχου επιπέδου (Ι.Ε.Κ., εργασιακή εμπειρία, κλπ) που διενεργούνται από τις αντίστοιχες Περιφερειακές Επιτροπές.

Η Δ΄τάξη έχει σαφή προσανατολισμό την εμβάθυνση στο αντικείμενο της τέχνης, την εξειδίκευση όπου χρειάζεται και την αποτελεσματικότερη ένταξη του αποφοίτου στην αγορά εργασίας. Για το λόγο αυτό, ο απόφοιτός της δεν κατευθύνεται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

4. Απαραίτητες Θεσμικές προβλέψεις και ρυθμίσεις

Για την επιτυχία του εγχειρήματος θα πρέπει:

4.1 Να συσταθεί Διεύθυνση Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και να επαναλειτουργήσουν τα Γραφεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

4.2 Να καταλογραφηθούν τα Επαγγέλματα, ως προς αντικείμενο και επίπεδο προσόντων (με αναφορά στις Διεθνείς κατατάξεις κατά ISCO-ILO, NACE) και αντιστοίχιση με τους εθνικούς κωδικούς της ΕΛΣΤΑΤ και τους κωδικούς της εθνικής ονοματολογίας οικονομικής δραστηριότητας.

4.3 Οι τίτλοι των ειδικοτήτων να είναι σύντομοι, σαφείς, περιεκτικοί και απολύτως αντίστοιχοι του περιεχομένου και του επιπέδου προσόντων (βοηθός, τεχνίτης, τεχνικός, τεχνολόγος, ειδικός, ειδικευμένος, κλπ).

4.4 Να συνταχθούν τα Εθνικά Επαγγελματικά Περιγράμματα για όλες τις ειδικότητες, με κατεπείγουσα προτεραιότητα στις ειδικότητες των αποφοίτων της Τυπικής Εκπαίδευσης.

4.5 Να εξασφαλιστεί η διαδικασία πιστοποίησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων της τυπικής, της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης.

4.6 Να νομοθετηθούν τα Επαγγελματικά Δικαιώματα για όλες τις ειδικότητες ύστερα από τις προτάσεις των επαγγελματικών φορέων, με ορθολογική απαίτηση ελάχιστης εμπειρίας (αναλόγως του επιπέδου ή πιστοποίησης προσόντων που κατέχει ο υποψήφιος) και ενδεχόμενη διάρκεια ισχύος, για όσες ειδικότητες αυτό κρίνεται απαραίτητο.

4.7 Να αναδιαταχθούν τα Ωρολόγια Προγράμματα Σπουδών.

4.8 Να ανασυνταχθούν τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών.

4.9 Να υπάρχει σύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας (επαναλειτουργία των ΓΡΑ.ΣΥ. με τροποποιημένο θεσμικό πλαίσιο και δομή, δημιουργία βάσης δεδομένων αποφοίτων και άμεσης διαρκούς ενημέρωσής τους).

4.10 Να υπάρχει αποτελεσματικός και έγκαιρος Επαγγελματικός Προσανατολισμός (επαναλειτουργία των ΓΡΑ.Σ.Ε.Π. με τροποποιημένο θεσμικό πλαίσιο και δομή, αναδιάρθρωση, ανασυγκρότηση και ενίσχυση της λειτουργίας των Κ.Ε.ΣΥ.Π.).

4.11 Να πραγματοποιείται διαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στην επιστημονική εξέλιξη, στη σύγχρονη τεχνολογία και στις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους.

4.12 Να υπάρξει ορθολογική χωροθέτηση των Τ.Ε.Λ. ώστε να καλύπτονται γεωγραφικά οι πληθυσμιακές ανάγκες.

4.13 Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους.

5. Μετάβαση από τα ΕΠΑ.Λ. και τις ΕΠΑ.Σ. στο Τ.Ε.Λ.

5.1 Όλα τα υφιστάμενα Σχολεία της Τ.Ε.Ε. (ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.) να μετασχηματιστούν άμεσα σε Τ.Ε.Λ. και σε πρώτη φάση να λειτουργήσουν χωρίς καμιά τροποποίηση των δομών και της κατανομής του προσωπικού:

– τα υφιστάμενα ΕΠΑ.Λ. με τον «Κορμό» και τον «Ακαδημαϊκό» Κλάδο,

– οι υφιστάμενες ΕΠΑ.Σ. με τον «Επαγγελματικό» Κλάδο.

– Η Δ΄τάξη μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα σε οποιοδήποτε από τους δύο υφιστάμενους τύπους σχολείων (ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ.).

5.2 Να διατηρηθούν όλοι οι Τομείς και οι Ειδικότητες που υφίστανται σήμερα.

5.3 Στο «Ιδρυτικό» όλων των Τ.Ε.Λ. να περιλαμβάνονται ΟΛΟΙ οι Τομείς και οι Ειδικότητες. Το ποιες θα λειτουργούν στο κάθε σχολείο, σύμφωνα και με τη βούληση, επιλογή και επιθυμία των μαθητών, θα αποτελεί αντικείμενο συναπόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων και των Γραφείων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με τις Διευθύνσεις και Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αλλά και τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές, λαμβάνοντας υπόψη και τις δυνατότητες του σχολείου (υλικοτεχνική υποδομή, διδακτικό προσωπικό).

5.4 Κάθε νέο Τ.Ε.Λ. θα μπορεί να λειτουργεί όποιους από τους κλάδους (Κορμό, Επαγγελματικό, Ακαδημαϊκό) επιλέγει και εκτιμά ότι ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές ανάγκες, στις ιδιαιτερότητες και στις επιθυμίες ή επιλογές του μαθητικού πληθυσμού στο οποίο απευθύνεται. Επίσης, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας τμημάτων σε διαφορετικό ωράριο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των τμημάτων και την επιθυμία – απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

5.5 Η Δ΄τάξη να λειτουργήσει άμεσα, από την πρώτη χρονιά μετασχηματισμού.

Ακολουθούν δύο (2) πίνακες παρουσίασης της Πρότασης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΟΛΤΕΕ                      ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΕΠΑΣ ΣΕ ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.


Αθήνα, 19-4-2013    Αριθμ. Δ.Τ.: 043

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Η Πρόταση της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. – ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και διαβούλευσης με υπηρεσιακούς παράγοντες της εκπαίδευσης, τις επιτροπές παιδείας κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και φορείς, η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. παρουσιάζει τα βασικά σημεία της πρότασης της για το νέο σχολείο της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ε.) με σκοπό την ουσιαστική και τεκμηριωμένη συμβολή στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων:

1. Διττός ο σκοπός του Σχολείου, με ισόρροπη παροχή Επαγγελματικών εφοδίων και συνολικής Παιδείας.

2. Ο τίτλος του πρέπει να ανταποκρίνεται στους στόχους και το περιεχόμενό του και γι’ αυτό προτείνεται το «Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο» (Τ.Ε.Λ.).

3. Το Τ.Ε.Λ. διαρθρώνεται σε τρείς κλάδους:

– Ο «Κορμός», που αποτελεί το κυρίως σώμα του Λυκείου, με Α΄τάξη «Προσανατολισμού», Β΄τάξη «Τομείς» και Γ΄τάξη «Ειδικότητες».

– Ο «Ακαδημαϊκός κλάδος» αποτελείται από τη Γ΄τάξη στην οποία διδάσκονται τα μαθήματα της «Τεχνολογικής Κατεύθυνσης» του σημερινού ΓΕ.Λ.

– Ο «Επαγγελματικός κλάδος» με Β΄, Γ΄ και Δ΄τάξη (Τομείς, Ειδικότητες και Εμβάθυνση – Εξειδίκευση αντίστοιχα). Λειτουργεί με συμπαγές ωρολόγιο πρόγραμμα τεχνικών μαθημάτων, σε ωράριο που ευνοεί την παράλληλη εργασία.

4. Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στα Α.Τ.Ε.Ι. εισάγονται με Ειδικές Πανελλαδικές εξετάσεις, στις αντίστοιχες με τις ειδικότητές τους σχολές, σχεδόν αποκλειστικά (σε ποσοστό 80% επί του συνόλου των εισακτέων) οι απόφοιτοι του Κορμού και όσοι απόφοιτοι του Επαγγελματικού Κλάδου έχουν απολυτήριο Λυκείου. Το υπόλοιπο ποσοστό θα καλύπτεται κατά 10% από τους αποφοίτους του ΓΕ.Λ. και του «Ακαδημαϊκού κλάδου» του Τ.Ε.Λ. της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ενώ το υπόλοιπο 10% θα καταλαμβάνουν οι απόφοιτοι κάθε τύπου Λυκείου (ΓΕ.Λ., Τ.Ε.Λ., ΤΕ.Λ., Ε.Π.Λ., Εξατάξιο Γυμνάσιο, κλπ) ανεξάρτητα από χρονιά αποφοίτησης, οι οποίοι θα λαμβάνουν μέρος στις ίδιες Πανελλαδικές εξετάσεις.

Στα Α.Ε.Ι. εισάγονται οι απόφοιτοι του Ακαδημαϊκού Κλάδου (Τεχνολογικής κατεύθυνσης) του Τ.Ε.Λ., συμμετέχοντας στις Γενικές Πανελλαδικές εξετάσεις μαζί με τους αποφοίτους του ΓΕ.Λ. (Θεωρητικής και Θετικής Κατεύθυνσης), σε ποσοστό 80% επί του συνόλου των εισακτέων. Το υπόλοιπο 20% θα καλύπτεται από τους αποφοίτους κάθε τύπου Λυκείου, ανεξάρτητα από χρονιά αποφοίτησης.

5. Πρόσβαση στην αγορά εργασίας, επίπεδα πτυχίων (προσόντων).

– Οι απόφοιτοι του Κορμού και της Γ΄τάξης του Επαγγελματικού Κλάδου λαμβάνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4 (κατά HQF/ΕQF) [1].

– Οι απόφοιτοι της Δ΄τάξης του Επαγγελματικού Κλάδου λαμβάνουν Δίπλωμα Τέχνης (Επαγγελματική Πιστοποίηση) επιπέδου 5  (κατά HQF/ΕQF), μετά από επιτυχή συμμετοχή σε ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις ενιαίας ύλης με τις εξετάσεις Πιστοποίησης Προσόντων της μη Τυπικής και της Άτυπης Μάθησης αντίστοιχου επιπέδου (Ι.Ε.Κ., εργασιακής εμπειρίας, κλπ).

6. Ο νέος τύπος σχολείου επιτρέπει την άμεση μετατροπή όλων των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. σε Τ.Ε.Λ. χωρίς κραδασμούς, με την εν δυνάμει λειτουργία όλων των υφιστάμενων Τομέων και Ειδικοτήτων (ενιαίο «ιδρυτικό» για ΟΛΑ τα Τ.Ε.Λ.). Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα πολυμορφικής ανάπτυξης του σχολείου και λειτουργίας όλων των κλάδων ταυτόχρονα. Παρέχεται ένα πολλαπλών δυνατοτήτων θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, από το οποίο θα ενεργοποιείται κάθε φορά το κομμάτι εκείνο που υποστηρίζεται από τις δυνατότητες του σχολείου (υλικοτεχνική υποδομή, διδακτικό προσωπικό) και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Ακολουθεί πίνακας παρουσίασης της Πρότασης.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΟΛΤΕΕ 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.


[1] HQF: Hellenic Qualification Framework – Ελληνικό (Εθνικό) Πλαίσιο Προσόντων

ΕQF: European Qualification Framework – Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων

Αθήνα, 17-4-2013   Αριθμ. Δ.Τ.: 042

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. στις Επιτροπές Παιδείας των κομμάτων

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης πραγματοποίησε σειρά επαφών με τις Επιτροπές Παιδείας των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια της διαβούλευσης για το νέο σχολείο της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ε.).

1. Νέα Δημοκρατία

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 9-4-2013 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, Λεωφ. Συγγρού 340. Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο αναπληρωτής Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Κωνσταντίνος Ζωντανός. Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Σεραφείμ Κερασιώτη, τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Αμπόνη και το γενικό ταμία Φώτη Δανάσκο.

Έγινε σύντομη παρουσίαση των θέσεων της Ομοσπονδίας μας για το νέο Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο. Ο κ. Ζωντανός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προσπάθεια που καταβάλει η Ομοσπονδία μας και υποσχέθηκε να μας φέρει σε επαφή με τους αρμόδιους για θέματα Παιδείας παράγοντες του κόμματος. Υπήρξε και σύντομη συνάντηση με την κ. Φωτεινή Πιπιλή, βουλευτή Α΄ Αθηνών και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι επαφές θα συνεχιστούν.

2. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ.

Καταβλήθηκε έντονη προσπάθεια να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους βουλευτές κκ. Τάσο Κουράκη (Α΄ Θεσσαλονίκης) και Μιχάλη Κριτσωτάκη (Ηρακλείου), στα γραφεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Βουλή, στις 11-4-2013. Τελικώς, λόγω και του βεβαρημένου προγράμματος της ημέρας, θεωρήθηκε σκόπιμο να οριστεί νέα συνάντηση, στην οποία μάλιστα να υπάρξει ευρύτερη αντιπροσώπευση από το κόμμα. Οι συνεννοήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

3. ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 5-4-2013 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, Ιπποκράτους 22. Από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα παρέστησαν όλα τα μέλη του Τμήματος Παιδείας του κόμματος, η βουλευτής Αττικής και πρώην Υφυπουργός Παιδείας κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Κοντογιάννης, πρώην ειδικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας, ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Κουμέντος, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και πρώην Περιφερειακός Διευθυντής Αττικής, ο γραμματέας του Τομέα Παιδείας κ. Δημήτρης Νικηφόρος, πρώην Αιρετός ΚΥΣΔΕ και έτερος συνεργάτης της κας Υπουργού. Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Σεραφείμ Κερασιώτη, τον ταμία Φώτη Δανάσκο, ενώ συμμετείχαν οι Τάσος Πασσάς και Παναγιώτης Χανιωτάκης, πρόεδρος της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Α΄ Αθήνας και πρώην γενικός ταμίας της Ομοσπονδίας αντίστοιχα.

Η Υπουργός και οι συνεργάτες της επιφύλαξαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στους εκπροσώπους μας, και η συζήτηση υπήρξε ουσιαστική και γόνιμη. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βέβαια έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το Τεχνολογικό Λύκειο. Εκκινώντας από αυτή τη βάση, η Ομοσπονδία μας παρουσίασε τις βελτιωτικές προτάσεις της σε σχέση με το σχέδιο αυτό, οι οποίες συνοψίζονται επιγραμματικά:

α) στην οργανική ενσωμάτωση των ΕΠΑ.Σ. στο νέο Τ.Ε.Λ.,

β) στο σαφή προσανατολισμό της Δ΄ τάξης προς την αγορά εργασίας,

γ) στη λειτουργία της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης στο φυσικό της χώρο, στο Τ.Ε.Λ.

Ο Γραμματέας του Τμήματος Παιδείας ανέλαβε να επεξεργασθεί τις προτάσεις αυτές, ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των μελών του Τμήματος.

4. ΑΝ.ΕΛ.

Με τους εκπροσώπους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις:

α) Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 10-4-2013, στο πολιτικό γραφείο της υπεύθυνης του Τομέα Παιδείας του κόμματος κας Σταυρούλας Ξουλίδου, βουλευτού Β΄Θεσσαλονίκης. Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Αμπόνη, το γενικό γραμματέα Σταμάτη Σταματιάδη και τον έφορο δημοσίων σχέσεων Κώστα Κωνσταντίνου.

Η βουλευτής έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις της Ομοσπονδίας. Εξάλλου, η ίδια είναι εκπαιδευτικός (Θεολόγος) και τα δυο της παιδιά φοιτούν σε ΕΠΑ.Λ. Είναι από τους ελάχιστους Βουλευτές που ενσυνείδητα επέλεξαν για τα παιδιά τους το σχολείο της Τ.Ε.Ε., τη στιγμή που άλλοι δεν καταδέχονται ούτε το δημόσιο Γενικό Λύκειο … Γνωρίζει επομένως προσωπικά τις ανάγκες τις Τ.Ε.Ε., τις ιδιαιτερότητές της και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Υποσχέθηκε να μελετήσει τις προτάσεις μας και να υποβάλλει σχετική εισήγηση στο κόμμα της.

β) Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων στις 11-4-2013. Τους ΑΝ.ΕΛ. εκπροσώπησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Νότης Μαριάς, βουλευτής Ηρακλείου. Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Σεραφείμ Κερασιώτη, τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Αμπόνη, το γενικό γραμματέα Σταμάτη Σταματιάδη, τον ειδικό γραμματέα Παναγιώτη Μεγαρίτη και το βοηθό ταμία Πέτρο Κακαζιάνη.

Ο κ. Μαριάς, Πανεπιστημιακός Καθηγητής ο ίδιος, γνωρίζει σε βάθος τα εκπαιδευτικά θέματα και έχει επανειλημμένα υποβάλει επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή για τα θέματα της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Υποσχέθηκε να στηρίξει τις θέσεις της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την εισήγηση της υπεύθυνης Παιδείας του κόμματος, που θα μελετήσει και ο ίδιος.

5. ΔΗΜ.ΑΡ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 12-4-2013 στα γραφεία του κόμματος στην Βουλή των Ελλήνων. Την Δημοκρατική Αριστερά εκπροσώπησε η Βουλευτής Α΄Πειραιά και υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Έρευνας του κόμματος κα Μαρία Ρεπούση. Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Σεραφείμ Κερασιώτη, τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Αμπόνη, το γενικό γραμματέα Σταμάτη Σταματιάδη, τον ειδικό γραμματέα Παναγιώτη Μεγαρίτη και το βοηθό ταμία Πέτρο Κακαζιάνη.

Η κα Ρεπούση κατέχει πλήρως τα θέματα που αφορούν στην Εκπαίδευση, την οποία έχει υπηρετήσει σε όλες τις βαθμίδες της, στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης και ως Καθηγήτρια της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. Διήλθε διεξοδικά όλο το περιεχόμενο της πρότασής μας και έκανε καίριες επισημάνσεις. Μας ενημέρωσε επίσης για τις θέσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. για το νέο σχολείο της Τ.Ε.Ε., που συνοψίζονται σε 13 «σημεία», μεταξύ των οποίων εντοπίσαμε με ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη, θέσεις, που εδώ και χρόνια αποτελούν πάγια αιτήματα της Ομοσπονδίας μας, όπως:

α) ίδρυση Διεύθυνσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Κ.Υ. του Υπουργείου,

β) λειτουργία του 4ου έτους προετοιμασίας για την άμεση άσκηση επαγγέλματος, μετά από επιτυχία σε αδιάβλητες εξετάσεις για την λήψη του πτυχίου,

γ) ανασχεδιασμός των προγραμμάτων σπουδών σε σχέση με τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις,

δ) επιμόρφωση εκπαιδευτικών, τόσο στο αντικείμενο της ειδικότητάς τους που διαρκώς εξελίσσεται, όσο και σε παιδαγωγικά θέματα και πρακτικές,

ε) σύγχρονη και επαρκής υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων της Τ.Ε.Ε. και των εργαστηρίων της, και πολλά άλλα…

Ενόψει της κατάθεσης των νομοσχεδίων για τα νέα σχολεία της Γενικής και της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, αποφασίστηκε από κοινού να συνεχιστεί η συνεργασία.

6. Κ.Κ.Ε.

Δεν κατέστη δυνατό να οριστεί συνάντηση με εκπροσώπους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Γενικού Γραμματέα του Κόμματος που εκλέχτηκε πρόσφατα, η Ομοσπονδία μας θα επιδιώξει και πάλι να πραγματοποιηθεί συνάντηση.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Αθήνα, 29-3-2013  Αριθμ. Πρωτ.: 178

ΠΡΟΣ :

τους Εκπαιδευτικούςιδιαίτερα της Β’/θμιας Τ.Ε.Ε.

ΚΟΙΝ :

– κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Υπουργό Παιδείας, Θ.Π.Α.

– κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, Υφυπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

– κ. Αθανάσιο Κυριαζή Γενικό Γραμματέα Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

– τις Περιφερειακές Δ/νσεις Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπ/σης

– τις Διευθύνσεις Β΄βάθμιας Εκπ/σης

– τα Π.Υ.Σ.Δ.Ε. και τους αιρετούς των

– τα Σχολεία της Τ.Ε.Ε., τα ΓΕ.Λ., τα Γυμνάσια

– τις Ε.Λ.Τ.Ε.Ε., τα Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: Νόμος και Τάξη

Η γνωστή έλλειψη μονίμων αλλά και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα πολλών των τεχνικών ειδικοτήτων, δημιούργησε την τρέχουσα σχολική χρονιά τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.

Το Υπουργείο, αφού απάντησε ότι οι διατιθέμενες πιστώσεις καταναλώθηκαν, «καθοδηγεί τις Περιφερειακές Υπηρεσίες» του «…ώστε να κατανείμουν με το βέλτιστο τρόπο … το εκπαιδευτικό προσωπικό αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων υπαγωγής τους», αποποιείται των ευθυνών και κάθε υποχρέωσής του για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων, σημειώνοντας μάλιστα απροκάλυπτα και με περρισή θρασύτητα ότι «η μη κάλυψη των λειτουργικών κενών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε κάθε φάση πρόσληψης αναπληρωτών, δεν αποτελεί παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας της Διοίκησης».

Καθοδηγούνται λοιπόν από το Υπουργείο, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Διευθύνσεις Σχολικών Μονάδων, οι Σύλλογοι Διδασκόντων αλλά και οι Εκπαιδευτικοί, να προβούν σε παράνομες πράξεις, σε εκτέλεση προφορικών ως επί το πλείστον εντολών και χωρίς αποφάσεις και έγγραφες εντολές, όπως:

1. Κλείσιμο τμημάτων και αποστολή των παιδιών σε άλλο σχολείο (το οποίο όμως είναι επίσης πλήρες…).

2. Τροποποίηση του Πρακτικού Συλλόγου Διδασκόντων σχετικά με τις αναθέσεις των μαθημάτων εν μέσω της σχολικής χρονιάς.

3. Τερματισμός διδασκαλίας μαθημάτων που διδάσκονταν και ανάθεση άλλων που δεν διδάχθηκαν καθόλου.

4. Συνολική βαθμολόγηση τετραμήνου των μαθημάτων που έχουν θεωρητικό και εργαστηριακό σκέλος, ενώ αυτά δεν διδάχθηκαν καθόλου στο ένα από τα δύο σκέλη, και τοποθέτηση ως συνολικού βαθμού, του βαθμού που έχει καταχωρηθεί μόνο στο ένα σκέλος, αυτού που διδάχθηκε.

5. Επίπληξη των Διευθυντών που είχαν την …απρονοησία να εγγράψουν τους μαθητές στην αρχή της χρονιάς, χωρίς να έχουν όλο το προσωπικό που απαιτείτο με οργανική θέση στο σχολείο.

6. Τηλεφωνικές εντολές σε εκπαιδευτικούς, από τα κατά τόπους Π.Υ.Σ.Δ.Ε. – Δ.Δ.Ε., να μετακινηθούν από ένα σχολείο σε άλλο, εγκαταλείποντας τμήματα και μαθητές, για να καλύψουν τις ανάγκες άλλων σχολείων όπου υπάρχει μεγαλύτερη ή παντελής έλλειψη εκπαιδευτικών της ίδιας ή παρεμφερούς ειδικότητας.

Τα παραπάνω στοιχεία τα έχουμε αναφέρει επανειλημμένα σε έγγραφά μας. Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι αναστατωμένη. Διευθυντές σχολείων, Σύλλογοι διδασκόντων και Εκπαιδευτικοί, «εκβιάζονται» να αποδεχθούν παράνομες πράξεις, τεχνάσματα και πρακτικές της Διοίκησης υπό το κράτος πιέσεων και με το φόβο της επερχόμενης «αξιολόγησης». Όσοι συνάδελφοι ενίστανται και διαφωνούν, κατηγορούνται ότι κάνουν πολιτική στις πλάτες των μαθητών και ότι αυτοί θα είναι υπαίτιοι και υπόλογοι αν οι μαθητές δεν προαχθούν ή δεν πάρουν απολυτήριο ή πτυχίο.

Πολλοί από αυτούς που εκ της θέσεώς τους όφειλαν να αντιδράσουν στις μνημονιακές επιταγές και τις εξ’ αυτών εφαρμοζόμενες πολιτικές, οι οποίες έχουν ως συνέπεια την ύπαρξη των πολλών εκατοντάδων ελλείψεων εκπαιδευτικών, παρουσιάζονται τώρα ως αυτόκλητοι συνήγοροι της εφαρμοζόμενης πολιτικής απαξίωσης και υποβάθμισης των σχολείων και όψιμοι «γιαλαντζί μαθητοπατέρες». Εμφανίζονται ως κατήγοροι όλων εκείνων που υπερασπίζονται το δικαίωμα των μαθητών να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, απολυτήρια και πτυχία με αντίκρισμα, όσων απαιτούν από το Κράτος να τηρεί την συνταγματική υποχρέωσή του για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, και όσων προσπαθούν να σταματήσουν την περαιτέρω υποβάθμιση και τη διάλυση των σχολείων και της εκπαίδευσης.

Σχετικά με τα παραπάνω, δεχθήκαμε πολλά ερωτήματα και αιτήματα για παροχή πληροφόρησης, είτε από Ενώσεις και Συλλογικά Όργανα, είτε από μεμονωμένους εκπαιδευτικούς. Αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τα πραγματικά συμφέροντα των μαθητών αλλά και να προστατεύσουμε τους εκπαιδευτικούς, αναλαμβάνοντας πλήρως και συνδικαλιστικά την ευθύνη, αναφέρουμε τα παρακάτω:

1. Οποιαδήποτε τροποποίηση ή μεταβολή του πρακτικού του Συλλόγου Διδασκόντων εν μέσω της σχολικής χρονιάς, ως προς την ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΩΡΩΝ και ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ είναι ανεπίτρεπτη, επιλήψιμη και απαράδεκτη. Θίγει βάναυσα την εκπαιδευτική διαδικασία, παραποιεί και κακοποιεί το παραγόμενο εκπαιδευτικό έργο, μειώνει την υπόσταση του εκπαιδευτικού λειτουργού και προκαλεί ζημία στον μαθητή, στερώντας του βασικές γνώσεις και δεξιότητες. Πέραν των ανωτέρω, είναι και καταφανώς ΠΑΡΑΝΟΜΗ !

Υπενθυμίζουμε ότι «Οι αποφάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων λαμβάνονται πάντοτε μέσα στα όρια της αρμοδιότητάς του… Ζητήματα τα οποία ρυθμίζονται από την υφιστάμενη εκπαιδευτική νομοθεσία δεν είναι επιτρεπτό να γίνονται θέματα συνεδρίασης του Συλλόγου» (Υ.Α. Φ.353.1/324/105657/ Δ1, ΦΕΚ 1340/16-10-2002, άρθρο 37, παρ.15). «Ο Σύλλογος των Διδασκόντων σε τακτική συνεδρίαση πριν από την έναρξη των μαθημάτων προγραμματίζει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για όλο το σχολικό έτος» (άρθρο 39, παρ.1), «…παρακολουθεί και εφαρμόζει τον αρχικό προγραμματισμό και, εφόσον χρειασθεί, παρεμβαίνει διορθωτικά» (παρ.2), «…αποφασίζει, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του Σχολείου, την ανάθεση στο διδακτικό προσωπικό της διδασκαλίας των μαθημάτων στις τάξεις και τα τμήματα» (παρ.4).

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, δεν αποτελεί έργο του Συλλόγου να αποφασίσει εάν ένα μάθημα έχει διδαχθεί «επαρκώς» και να αποφασίσει τη διακοπή της διδασκαλίας του, προκειμένου να ξεκινήσει η διδασκαλία ενός άλλου μαθήματος που δεν διδάχθηκε καθόλου (το οποίο επίσης θα διδαχθεί «ανεπαρκώς» μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς). Το ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων, η διδακτέα ύλη και η «επαρκής» διδασκαλία της, ρυθμίζονται από την υφιστάμενη εκπαιδευτική νομοθεσία και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποφανθεί για αυτά ο Σύλλογος με το πρόσχημα της δήθεν «διορθωτικής παρέμβασης» επί του «προγραμματισμού», διότι στην περίπτωση αυτή καλείται να λάβει απόφαση όχι επί θεμάτων προγραμματισμού, αλλά επί της ουσίας και του περιεχομένου του διδασκόμενου μαθήματος και της διδακτέας ύλης!

2. ΠΡΟΣΟΧΗ: ο εκπαιδευτικός που συμμετέχει σε συνεδρίαση Συλλόγου Διδασκόντων και προσυπογράφει παράνομες πράξεις όπως οι παραπάνω, δεν απαλλάσσεται από την προσωπική του ευθύνη λόγω της συλλογικότητας του Οργάνου, διότι «…ο Σύλλογος καθηγητών είναι ένα συλλογικό όργανο το οποίο, μαζί με τη διεύθυνση, είναι αρμόδιο για την εφαρμογή του νόμου στα σχολεία. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι νομικά δυνατό, γι` αυτό ούτε επιτρεπτό, ο σύλλογος καθηγητών να παίρνει αποφάσεις παρά τον νόμο… Γίνεται έτσι φανερό ότι τα μέλη συλλόγων καθηγητών ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για ενδεχόμενα παράνομες αποφάσεις των συλλόγων τους. Οι διευθυντές έχουν υπηρεσιακό καθήκον να μην εφαρμόσουν παράνομες αποφάσεις συλλόγων» (Εγκύκλιος Ε1/573/20-03-1984 ΥΠ.Ε.Π.Θ.).

Στην περίπτωση που ο ίδιος ο Διευθυντής του σχολείου εισηγείται στο Σύλλογο τη λήψη παράνομης απόφασης, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να την ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΝ, και – εφόσον αποτελούν μειοψηφία στο Σύλλογο – να καταγράψουν στα Πρακτικά τη διαφωνία τους.

Επισημαίνουμε λοιπόν στους συναδέλφους, ότι όταν έρθει η «δύσκολη ώρα», η ίδια Διοίκηση που τώρα πιέζει για παράνομες πράξεις, τότε θα «νίπτει τα χείρας» της και θα επιρρίψει όλο το βάρος στους εκπαιδευτικούς, οι δε συνάδελφοι είναι εκτεθειμένοι σε τυχόν κακόβουλες ενέργειες, που μπορεί να προέλθουν από την ίδια τη Διοίκηση!!

Υπενθυμίζουμε την παράλογη περίπτωση του 2ου ΓΕ.Λ. Γιαννιτσών, που έφτασε στις δικαστικές αίθουσες ύστερα από καταγγελία του ίδιου του …(πρώην) Διευθυντή του σχολείου, και οι συνάδελφοι που συμμετείχαν στο Σύλλογο καταδικάστηκαν, με ποινές φυλάκισης από 12 ως 24 μήνες με αναστολή, για παράβαση καθήκοντος και έκδοση ψευδούς δικαιολογητικού, επειδή …δέχθηκαν έγγραφα δικαιολόγησης απουσιών μαθητών μετά την παρέλευση 10ημέρου…

3. Δεν μπορεί να γίνεται «ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ» ή «υποκατάσταση» ελλείποντος εκπαιδευτικού, ούτε προσωρινά, από εκπαιδευτικό που δεν έχει τις απαραίτητες αναθέσεις. Ακόμα και εάν ο εκπαιδευτικός αυτός διαθέτει «προσόντα» που καλύπτουν τις προδιαγραφές διδασκαλίας του μαθήματος, θα πρέπει πρώτα να έχουν αξιολογηθεί τα προσόντα αυτά, να έχουν αναγνωριστεί επισήμως από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, και στην περίπτωση που χρειάζεται, να έχει γίνει μετάταξη του υπαλλήλου. Πριν να ολοκληρωθούν αυτές οι πράξεις, κάθε ανάθεση διδασκαλίας που δεν καλύπτεται από την υφιστάμενη υπηρεσιακή κατάσταση του υπαλλήλου είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ !!

4. Καμία ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ εκπαιδευτικού δεν μπορεί να γίνεται με προφορικές εντολές, ακόμη και εάν αυτές προέρχονται από «εκπροσώπους» Δ/νσεων Εκπαίδευσης ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ζητούν έγγραφη εντολή πριν από την εκτέλεση της απόφασης, η οποία μάλιστα θα πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη. Σε άλλη περίπτωση, θα είναι αδικαιολογήτως απόντες από την Υπηρεσία στην οποία υπηρετούν.

5. Στα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ μαθήματα που προβλέπεται η ύπαρξη δεύτερου εκπαιδευτικού (π.χ. για δυναμικό 13 μαθητών και άνω), οι συνάδελφοι θα πρέπει να απαιτούν την εφαρμογή του Νόμου. Εάν δεν υπάρχει 2ος εκπαιδευτικός, τότε ο συνάδελφος που διδάσκει το μάθημα οφείλει να αναφέρει το θέμα στο Διευθυντή του Σχολείου και να ζητήσει να επιλέξει εκείνος σε ποιους π.χ. 12 μαθητές θα διδάσκει κάθε φορά. Ο Διευθυντής είναι υποχρεωμένος να απασχολήσει τους υπόλοιπους μαθητές κατά τις ώρες που δεν θα κάνουν μάθημα. Στο θέμα αυτό εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή των συναδέλφων, διότι φέρουν βαρύτατες ευθύνες σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων.

6. Σε περίπτωση που ζητηθεί από Εκπαιδευτικό να εφαρμόσει παράνομες αποφάσεις και εντολές, είτε αυτές προέρχονται από το Σύλλογο, είτε από τα Υπηρεσιακά Όργανα, αυτός οφείλει πριν την εκτέλεση ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ εγγράφως την αντίθετη γνώμη του και στη συνέχεια ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ τις (έγγραφες) αυτές εντολές χωρίς υπαίτια καθυστέρηση (παρ.2, άρθρο 25, Ν.3528/2007 ΦΕΚ26/9-2-2007).

7. Σε περίπτωση όμως που η εντολή αυτή είναι ΠΡΟΔΗΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗ, και μάλιστα άπτεται της ΥΓΕΙΑΣ και της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των μαθητών, οφείλει να μην την εκτελέσει και να το αναφέρει εγγράφως χωρίς αναβολή. Ύστερα από μια τέτοια ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΑΡΝΗΣΗ ΥΠΑΚΟΗΣ, και εφόσον η Διοίκηση επανέλθει με δεύτερη εντολή (στην οποία θα πρέπει να εκθέτει επείγοντες και εξαιρετικούς λόγους γενικότερου συμφέροντος), τότε ο υπάλληλος οφείλει να εκτελέσει, αναφέροντας συγχρόνως στην προϊσταμένη αρχή εκείνου που τον διέταξε (παρ.3).

Συνάδελφοι,

Η τήρηση της νομιμότητας είναι η μόνη που μπορεί να διαφυλάξει την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και να διατηρήσει την ηρεμία στην εκπαιδευτική κοινότητα. Φτάσαμε δυστυχώς στο σημείο να επιχειρηματολογούμε για τα στοιχειώδη και για την ανάγκη πιστής τήρησης των Νόμων!!

Είναι προφανές ότι η Διοίκηση παραπαίει και για αυτό διολισθαίνει με σπασμωδικές κινήσεις σε όλο και πιο παράνομες ενέργειες, που προδίδουν τα βαθιά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει υπό το κράτος πρωτοφανών πολιτικών της Μνημονιακής Κυβέρνησης και της Ηγεσίας του Υπουργείου.

Διαφυλάξτε τους εαυτούς σας.

Μη συμμετέχετε σε παράνομες ενέργειες και μη συναινείτε σε αυθαίρετες, επιλήψιμες και ανεπίτρεπτες πράξεις, κατ’ εντολή της Διοίκησης.

Προασπίστε τη Δημοκρατική Λειτουργία των σχολείων.

Αγωνιστείτε για τη Δημόσια Δωρεάν Παιδείας της Πατρίδας μας.

Στα χέρια μας κρατάμε το μέλλον και την ελπίδα των παιδιών μας.

ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ !

Η Ομοσπονδία μας είναι διαθέσιμη για κάθε συμβουλή και συνδικαλιστική κάλυψη σχετικά με τα παραπάνω.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Αθήνα, 29-3-2013  Αριθμ. Πρωτ.: 177

ΠΡΟΣ :

– κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Υπουργό Παιδείας, Θ.Π.Α.

ΚΟΙΝ :

– κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, Υφυπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

– κ. Αθανάσιο Κυριαζή Γενικό Γραμματέα Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

– τις Περιφερειακές Δ/νσεις Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπ/σης

– τις Διευθύνσεις Β΄βάθμιας Εκπ/σης

– τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

– τα Σχολεία της Τ.Ε.Ε.

– τις Ε.Λ.Τ.Ε.Ε., τα Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: Κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της Τ.Ε.Ε. της Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας

Σχετ: Η με αρ. 120/27-3-2013 επιστολή της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Α΄ Αθήνας προς τον Περιφ. Δ/ντή Εκπ/σης Αττικής με θέμα: «Κενά εκπαιδευτικών και ελλιπής εκπαίδευση στα σχολεία της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας».

Κύριε Υπουργέ,

Σας διαβιβάζουμε την ως άνω σχετική επιστολή της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Α΄ Αθήνας, στην οποία περιγράφεται η δραματική κατάσταση που εξακολουθεί να υφίσταται στην μεγαλύτερη Διεύθυνση Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας (Α΄ Αθήνας), με σοβαρότατα κενά εκπαιδευτικών ορισμένων ειδικοτήτων, που εξακολουθούν να μένουν ακάλυπτα, παρά το ότι έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες συμπλήρωσης ωραρίου, ανάθεσης υπερωριών, διάθεσης, απόσπασης και έχουν εκλείψει πλέον και οι τελευταίες πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών.

Λίγες μόνο εβδομάδες μαθημάτων πριν από τη λήξη της σχολικής χρονιάς, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι κάποιοι μαθητές δεν θα λάβουν πτυχίο ή δεν θα προαχθούν. Τα κενά αυτά επιχειρείται να συγκαλυφθούν με αυθαίρετες και παράνομες τροποποιήσεις του πρακτικού αναθέσεων μαθημάτων, σταματώντας την διδασκαλία των μαθημάτων που διδάχθηκαν και ξεκινώντας την διδασκαλία μαθημάτων που δεν διδάχθηκαν καθόλου, όχι για να καλυφθεί η διδακτέα ύλη (πράγμα αδύνατον αυτή τη στιγμή), αλλά για να καλυφθούν στο ελάχιστο οι τυπικές και μόνο προϋποθέσεις ώστε οι μαθητές αυτοί να γίνουν δεκτοί στις εξετάσεις προαγωγής ή απόλυσης – λήψης πτυχίου.

Επιδεικνύεται λοιπόν από την Διοίκηση πλήρης αδιαφορία για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και επιχειρείται με τεχνάσματα της τελευταίας στιγμής, όχι να διορθώσει το πρόβλημα, αλλά να το κουκουλώσει και να το διώξει από πάνω της όπως – όπως, μετερχόμενη ακόμη και παρανόμων διαδικασιών, στις οποίες εξωθεί τους Εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές των σχολείων, χωρίς η ίδια να τους δίνει ρητές και έγγραφες εντολές.

Επιχειρείται δηλαδή το ΤΕΛΕΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ:

Ξεφορτώνεστε το «πτώμα» (τους μαθητές της Τ.Ε.Ε.) εκτός σχολείου, δίνοντάς τους ένα πτυχίο «μαϊμού», το οποίο δεν θα ανταποκρίνεται σε καμιά βασική γνώση και δεξιότητα, όπως αυτές προβλέπονται από τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα σπουδών.

– Τις παράνομες αποφάσεις τις έχουν λάβει οι Σύλλογοι Διδασκόντων, χωρίς έγγραφη εντολή από κανένα Υπηρεσιακό παράγοντα, οπότε εάν αναζητηθούν ευθύνες, αυτές θα επιπέσουν στην κεφαλή εκείνων που …«παρανόμησαν» με δική τους …πρωτοβουλία!

Οι «τεθλιμμένοι συγγενείς» (γονείς και κηδεμόνες) θα παρηγορηθούν ότι μπορεί τα παιδιά τους να μην έμαθαν τίποτε, αλλά πήραν «ένα χαρτί» τέλος πάντων, και δεν θα αντιδράσουν…

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για μια ακόμη φορά για τις απαράδεκτες και πρωτάκουστες αυτές μεθοδεύσεις, που δεν έχουν στόχο την επίλυση, αλλά την συγκάλυψη του προβλήματος.

Διαμαρτυρόμαστε για την πάγια πλέον και προκλητική αδιαφορία της Πολιτείας για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και τους μαθητές της.

Διαμαρτυρόμαστε για την πλήρη απαξίωση της Τ.Ε.Ε. στην πράξη, παρά τις στομφώδεις εξαγγελίες σας για αναβάθμισή της, που αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά «έπεα πτερόεντα».

Σας αποδίδουμε την ΠΛΗΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ για την κατάσταση στην οποία έχετε φέρει τα σχολεία και τους μαθητές της Δημόσιας Β΄βάθμιας Τ.Ε.Ε., για την απελπισία στην οποία έχουν περιέλθει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί και για την έντονη μαθητική διαρροή που είναι συνέπεια των παραπάνω, και

 ΔΕΝ παρακαλούμε

«για τις ενέργειές σας» αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα κάνετε τίποτε !

Και …ζητούμε συγγνώμη για τον περισπασμό που πιθανόν να σας δημιουργήσαμε από το κυρίως έργο που έχετε αναλάβει, την …«βελτίωση της ποιότητας της Εκπαίδευσης» μέσω της «αξιολόγησης», από την οποία ασφαλώς θα προκύψει ότι για την ως άνω δραματική κατάσταση ευθύνεται ο …εκπαιδευτικός !!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Συνημμένο σχετικό: https://docs.google.com/file/d/0BwpQjqVmdNegc3BDV2tHejhyMUE/edit?pli=1

Αθήνα, 20-3-2013   Αριθμ. Δ.Τ.: 040

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1821 – ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ τότε και τώρα

Σχεδόν 200 χρόνια μετά την Μεγάλη Επανάσταση των Ελλήνων, των υποτελών και των κατατρεγμένων, η πατρίδα μας υποδουλώνεται ξανά στις ίδιες δυνάμεις. Την άπληστη δίψα των Ολίγων για άμετρο Πλούτο, Εξουσία και Δύναμη.

Η επιδίωξη της οικονομικής ολιγαρχίας για παγκόσμιο έλεγχο είναι πανάρχαια. Κάποτε, συνδέονταν και με κατά τόπους «εθνικά» συμφέροντα ή θρησκευτικά «πιστεύω», όχι επειδή το Κεφάλαιο έχει πατρίδα ή πιστεύει σε αξίες, αλλά γιατί έπρεπε να προβληθεί κάποια Ιδέα, ώστε οι πολίτες να είναι πρόθυμοι να θυσιαστούν για αυτήν…

Τώρα, οι μέθοδοι ελέγχου και καταδυνάστευσης έχουν αλλάξει. Δεν χρησιμοποιούνται πια στρατιωτικά μέσα, ούτε στοχεύουν στην κατάληψη του «εδάφους» μιας Πατρίδας. Αρκεί ο απόλυτος οικονομικός έλεγχος του λαού της. Η υπόλοιπη «διακυβέρνηση» της χώρας μπορεί να ασκείται από τους τοπικούς «άρχοντες»… Άλλωστε, η πλουτοκρατία έχει να ασχοληθεί με πολύ πιο σοβαρά θέματα!! Τις «λεπτομέρειες» μπορούν να τις διεκπεραιώσουν οι …δημοκρατικά εκλεγμένοι, ντόπιοι «κοτζαμπάσηδες»…

Το σύγχρονο μεγάλο πείραμα της διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας για απόλυτο παγκόσμιο οικονομικό έλεγχο ξεκίνησε από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τυχαίο;

«Οι Έλληνες είναι δυσκολοκυβέρνητοι και δύσκολα δαμάζονται. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες. Έτσι ίσως καταφέρουμε να τους κάνουμε να συμμορφωθούν. Εννοώ, βέβαια, να χτυπήσουμε την γλώσσα τους, την Θρησκεία τους, τα πολιτισμικά και ιστορικά αποθέματα, έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε την δυνατότητά τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους, ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν…»

Παρά τις σοβαρές ενστάσεις για την αυθεντικότητα και την πατρότητα της δήλωσης, παραμένει αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο πόλεμος εναντίον της Ελλάδος έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, με συστηματική διάβρωση αυτών ακριβώς των αξιών που περιγράφονται στη δήλωση, ακόμη και αν αυτή δεν έγινε ποτέ…

Ο Ελληνισμός είναι επικίνδυνος, γιατί συνδύαζε πάντοτε επιτυχημένα το «εθνικό» με το «οικουμενικό», την βαθειά θρησκευτική του πίστη με την ανοχή και την αποδοχή του διαφορετικού, την προσωπική οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική ανταπόδοση. Οι Έλληνες έπρεπε να «μαζοποιηθούν», να «εξατομικευθούν», να καταλήξουν «καταναλωτικές μονάδες». Το πείραμα πέτυχε σε όλη τη Δύση, γιατί όχι και στη χώρα μας!

Η επίθεση που δέχθηκε η πατρίδα μας εντάθηκε τα τελευταία χρόνια με την προβολή και την επιβολή της υπερκατανάλωσης. Στόχος ήταν, εκτός από τη διάβρωση των «ηθών» και των κοινωνικών δομών, να υπερδανειστεί η χώρα και τα νοικοκυριά. Μας δάνειζαν ως κράτος για να αγοράζουμε τα οπλικά συστήματα και τα προϊόντα των εργοστασίων τους, για να τους αναθέσουμε τα μεγάλα έργα, αεροδρόμια, επικοινωνίες, Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι εγχώριες Τράπεζες, που τώρα αρνούνται να διοχετεύσουν κεφάλαια στις επιχειρήσεις, πριν από λίγα χρόνια πολιορκούσαν τους πολίτες για τη λήψη κάθε μορφής «δανείου»!

Είναι αδύνατο να μην ήξερε κανείς από οικονομικά σε ολόκληρη την Ευρώπη… Είναι προφανές ότι το οικονομικό αδιέξοδο ήταν προμελετημένο! Ακόμη, δεν πείθουν κανένα ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στοχεύουν στην έξοδο από την κρίση. Στοχεύουν καθαρά στην απόλυτη εξαθλίωση του λαού και στο ξεπούλημα της Εθνικής κυριαρχίας. Το πείραμα γίνεται εδώ, για να αντιμετωπιστούν τα μικροπροβλήματα που θα ανακύψουν από την εφαρμογή του και μετά να επεκταθεί «τελειοποιημένο» στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι επιλογές μας δεν είναι πολλές. Ή θα αποδεχθούμε παθητικά το νέο τύπο του «ραγιά», ή θα επαναστατήσουμε! Οι Κύπριοι ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ !!

Όμως, η Επανάσταση δεν είναι – ούτε υπήρξε ποτέ – στιγμιαίο γεγονός. Περνάει από μυστικές διεργασίες ψυχής και πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές έχει η Παιδεία. Περνάει από κοινωνικές ζυμώσεις και «αποτυχημένες» προ-επαναστάσεις ! Και αυτά προϋποθέτουν ανάταση ψυχής, εσωτερική επανατοποθέτηση, αλλαγή τρόπου σκέψης (μετά-νοια), νέα «στάση» ζωής (Ανά-σταση) και τέλος, προσωπική και κοινωνική ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να πρωταγωνιστήσουν στη νέα Επανάσταση που έχει ανάγκη ο τόπος:

– ΝΑΙ στη      Συλλογικότητα    – ΟΧΙ στην   «Ιδιωτεία»

– ΝΑΙ στη      Συμμετοχή           – ΟΧΙ στην   Απομόνωση

– ΝΑΙ στη      Δράση                  – ΟΧΙ στην   Εγκατάλειψη

– ΝΑΙ στους   Αγώνες                – ΟΧΙ στην   Μοιρολατρία

– ΝΑΙ στον     Άνθρωπο             – ΟΧΙ στην   Μάζα

– ΝΑΙ στο      Πρόσωπο             – ΟΧΙ στο     Νούμερο

– ΝΑΙ στα      «Πιστεύω»          – ΟΧΙ στην   Κατανάλωση

– ΝΑΙ σε        Τρόπο ζωής         – ΟΧΙ στο     «Life style»

– ΝΑΙ στην     Αυθεντικότητα    – ΟΧΙ στο     Δήθεν

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Αθήνα, 15-3-2013   Αριθμ. Πρωτ.: 168

ΠΡΟΣ :

– τον κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

– τον κ. Αλέξη Τσίπρα, Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.

– τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

– τον κ. Πάνο Καμμένο, Πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ.

– τον κ. Φώτη Κουβέλη, Πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ

– την κ. Αλέκα Παπαρήγα, Γενική Γραμματέα του Κ.Κ.Ε.

ΚΟΙΝ :

– τον κ. Αντώνη Σαμαρά, Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Ν.Δ..

– τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

– τις Επιτροπές Παιδείας των Κομμάτων

– τις Ε.Λ.Τ.Ε.Ε., τα Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: Συνάντηση με τα Πολιτικά Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Την τρέχουσα σχολική χρονιά, που οδεύει στο τέλος της, τα σχολεία αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα κατά τη λειτουργία τους, στα οποία δυστυχώς δεν δόθηκαν λύσεις. Η Ανώτερη Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (Τ.Ε.Ε.) επλήγη περισσότερο από όλες τις άλλες εκπαιδευτικές δομές.

Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των μαθητών που φοιτούν στην Τ.Ε.Ε. αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο, εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό συγκριτικά με τα αντίστοιχα ποσοστά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η από καιρό προαναγγελθείσα και αναμενόμενη αναβάθμιση της Τ.Ε.Ε. καθυστερεί, με αποτέλεσμα να αδυνατεί η χώρα μας να παράξει το απαραίτητο ανθρώπινο τεχνικό δυναμικό που θα κληθεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην προσδοκώμενη ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα, ο εκπαιδευτικός δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα, μισθολογικά, ασφαλιστικά, κλπ, τα οποία συνθέτουν ένα απαράδεκτο και αποκαρδιωτικό πλαίσιο εργασίας, με καταπάτηση κάθε είδους εργασιακού δικαιώματος, με οικονομική εξαθλίωση, με εργασιακή ανασφάλεια, με κοινωνική απαξίωση, με καθεστώς τρόμου και απειλών που διαγράφεται από τις διατάξεις του νέου πειθαρχικού δικαίου των Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση.

Με δεδομένο ότι πολλά θέματα της Εκπαίδευσης είναι απολύτως επίκαιρα και απασχολούν την τρέχουσα κοινοβουλευτική λειτουργία της Βουλής, ενώ άλλα θα πρέπει να ρυθμιστούν νομοθετικά σε σύντομο χρόνο,

ζητούμε

να ορίσετε συνάντησή σας με το Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. το συντομότερο δυνατόν, για να σας γνωστοποιήσουμε τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας και να σας παράσχουμε όλα εκείνα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που ευελπιστούμε ότι θα συνδράμουν ουσιαστικά στην επιτυχή πραγμάτωση του Κοινοβουλευτικού σας Έργου.

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι ενδεικτικά:

1_ Το νέο σχολείο της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης – Παρουσίαση της  πρότασης της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. για το νέο Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο (Τ.Ε.Λ.), ένταξη των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας και πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε σχέση και με το νέο σχέδιο «Αθηνά».

2_ Ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της Τ.Ε.Ε.

3_ Χρηματοδότηση Σχολικών Επιτροπών.

4_ Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου.

Παρακαλούμε για τον καθορισμό των λεπτομερειών της συνάντησής μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Αθήνα, 28-2-2013    Αριθμ. Πρωτ.: 155

ΠΡΟΣ :

 1. κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Υπουργό Παιδείας, Θ.Π.Α.
 2. κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, Υφυπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

ΚΟΙΝ :

 1. κ. Αθανάσιο Κυριαζή Γενικό Γραμματέα Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
 2. Τις Περιφερειακές Δ/σεις Α΄βάθμιας & Β΄βάθμιας Εκπ/σης
 3. Τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
 4. Τα Π.Υ.Σ.Δ.Ε., τους αιρετούς των Π.Υ.Σ.Δ.Ε.
 5. τα Σχολεία Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
 6. τις Ε.Λ.Τ.Ε.Ε., τα Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: Λειτουργία Τμημάτων Ειδικότητας Κομμωτικής στις ΕΠΑ.Σ.

Σχετ.: Το με αρ. 146/13-2-2013 έγγραφό μας προς τους Εκπαιδευτικούς που dδιδάσκουν στα Σχολεία της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με θέμα: «Επιτέλους ΤΕΛΟΣ με την ΚΟΡΟΪΔΙΑ των Σχολείων της Τ.Ε.Ε.»

Η γνωστή έλλειψη μονίμων αλλά και αναπληρωτών εκπαιδευτικών κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων της Τ.Ε.Ε. Ειδικότερα, στα τμήματα Ειδικότητας Κομμωτικής των ΕΠΑ.Σ., το πρόβλημα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς οι μεγαλύτερες ελλείψεις εκπαιδευτικών εντοπίζονται στην ειδικότητα ΤΕ 01.19.

Υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο, αφού απάντησε ότι οι διατιθέμενες πιστώσεις καταναλώθηκαν, «καθοδηγεί τις Περιφερειακές Υπηρεσίες» του «…ώστε να κατανείμουν με το βέλτιστο τρόπο … το εκπαιδευτικό προσωπικό αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων υπαγωγής τους», αποποιείται των ευθυνών και κάθε υποχρέωσης του, σημειώνοντας μάλιστα απροκάλυπτα και με περρισή θρασύτητα ότι «η μη κάλυψη των λειτουργικών κενών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε κάθε φάση πρόσληψης αναπληρωτών, δεν αποτελεί παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας της Διοίκησης».

Καθοδηγούνται λοιπόν από το Υπουργείο, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Διευθύνσεις Σχολικών Μονάδων, οι Σύλλογοι Διδασκόντων αλλά και οι Εκπαιδευτικοί, να προβούν (κυρίως με προφορικές εντολές και χωρίς αποφάσεις και έγγραφες εντολές), σε παράνομες πράξεις όπως:

 1. Κλείσιμο τμημάτων και αποστολή των παιδιών σε άλλο σχολείο (το οποίο όμως είναι επίσης πλήρες…).
 2. Τροποποίηση – παραποίηση του Πρακτικού Συλλόγου Διδασκόντων σχετικά με τις αναθέσεις των μαθημάτων.
 3. Τερματισμός διδασκαλίας μαθημάτων που διδάσκονταν ήδη και ανάθεση άλλων που δεν διδάχθηκαν καθόλου, ώστε να καλυφθεί η ανάγκη να διδαχθεί τουλάχιστον το 50% της ύλης σε κάθε μάθημα. Δηλαδή, γίνεται προσπάθεια να τηρηθεί στο ελάχιστο το γράμμα του Νόμου, πασαλείφοντας «λίγο από όλα» στην διδακτέα ύλη, ώστε να μπορούν να δοθούν «πτυχία», αδιαφορώντας για το τι αντίκρισμα θα έχουν αυτά σε πραγματική γνώση, επαγγελματικά εφόδια και περιεχόμενο. Η μεθόδευση αυτή, αποσβαίνει προσωρινά την πίεση που δέχεται η Διοίκηση από τους μαθητές και τους κηδεμόνες τους, αποβαίνει όμως σε ουσιαστική απαξίωση, δυσφήμιση και ακύρωση όλων των πτυχίων της Τ.Ε.Ε. από την αγορά εργασίας, η οποία τελικά κρίνει στην πράξη την αξία και το περιεχόμενο των πτυχίων μας.
 4. Συνολική βαθμολόγηση τετραμήνου των μαθημάτων που δεν διδάχθηκαν και στο θεωρητικό και στο εργαστηριακό μέρος, μόνο από το μέρος, είτε θεωρητικό, είτε εργαστηριακό, που αυτά διδάχθηκαν.
 5. Επίπληξη των Διευθυντών που είχαν την …απρονοησία να εγγράψουν τους μαθητές στην αρχή της χρονιάς, χωρίς να έχουν όλο το προσωπικό που απαιτείτο με οργανική θέση στο σχολείο…
 6. Ακόμη, εκπαιδευτικοί δέχονται …τηλεφωνικές εντολές από παράγοντες των τα κατά τόπους Π.Υ.Σ.Δ.Ε. – Δ.Δ.Ε. με εντολή να μετακινηθούν από ένα σχολείο σε άλλο, εγκαταλείποντας τμήματα και μαθήματα, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ή παντελής έλλειψη εκπαιδευτικών της ίδιας ή παρεμφερούς ειδικότητας.

Όλα τα παραπάνω εκθέσαμε αναλυτικά στο παραπάνω σχετικό έγγραφό μας.

Ως προς το ύποψιν θέμα, συμπληρωματικά με τα παραπάνω, και ιδιαιτέρως για την περίπτωση των τμημάτων Κομμωτικής, δεχθήκαμε πολλές καταγγελίες είτε από μεμονωμένους εκπαιδευτικούς ειδικότητας ΤΕ 01.19, είτε μέσω των εκλεγμένων εκπροσώπων στα Συλλογικά τους Όργανα ότι:

 • Σε πολλές Δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.), ανατέθηκαν σε εκπαιδευτικούς κλάδου ΔΕ 01.17 καθήκοντα όχι μόνο διδασκόντων αλλά και Υπευθύνων Τμημάτων και Εργαστηρίων, που σύμφωνα με την νομοθεσία ανατίθενται μόνο σε Εκπαιδευτικούς Ειδικότητας Κομμωτικής ΤΕ 01.19. Η υποκατάσταση αυτή Εκπαιδευτικών Ειδικότητας ΤΕ 01.19 από Εκπαιδευτικούς Ειδικότητας ΔΕ 01.17 καταγράφεται (σύμφωνα με τις καταγγελίες) σε πολλές ΕΠΑ.Σ. όπως Περιστερίου, Ημαθίας, Ηρακλείου, Ελασσόνας κ.α.
 • Ακόμη, σύμφωνα με καταγγελία, το ΠΥΣΔΕ Γ΄ Αθήνας με απόφαση του ανέθεσε σε μόνιμη Εκπαιδευτικό της ΕΠΑ.Σ. Περιστερίου Ειδικότητας ΔΕ 01.17 καθήκοντα Εκπαιδευτικού Ειδικότητας ΤΕ 01.19, παρά τα όσα σχετικά ορίζονται στο Ν.1566/85 αλλά και στον κανονισμό λειτουργίας των Σ.Ε.Κ.
 • Τέλος, σύμφωνα με άλλη καταγγελία Συλλόγου, στην ΕΠΑ.Σ. Βέροιας ανατέθηκαν τα μαθήματα Μακιγιάζ, Τεχνολογίας υλικών και Οργάνωση Κομμωτηρίου, σε εκπαιδευτικό ΠΕ 18.13 ειδικότητας Ζωικής Παραγωγής !!!

Είναι προφανές ότι στο όνομα της «διασφάλισης της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων» και λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό, δεν μπορεί να θεωρούνται αποδεκτές παράνομες αποφάσεις και ενέργειες απ’ όπου κι αν προέρχονται. Η διάθεση εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και δεν μεταφέρεται ούτε μεταβιβάζεται σε κανέναν άλλο παράγοντα της εκπαίδευσης. Σε τελική ανάλυση, η προσπάθεια που επιχειρεί το Υπουργείο, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, να ολοκληρώσει τη σχολική χρονιά με πασαλείμματα, έρχεται να απαξιώσει τελείως την εκπαιδευτική διαδικασία και να βάλει μία ακόμη πέτρα στην ταφόπλακα της Τ.Ε.Ε.

Ζητούμε

 1. 1.         Την ΑΜΕΣΗ κάλυψη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ Εκπαιδευτικών Ειδικότητας των σχολείων της Τ.Ε.Ε., και ειδικά εκπαιδευτικών Κομμωτικής ΤΕ 01.19 των ΕΠΑ.Σ. που το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ, ώστε να καταστεί εφικτή για τους μαθητές η προαγωγή και λήψη πτυχίου.
 2. 2.         Τον έλεγχο των ανωτέρω καταγγελιών και την τήρηση της νομιμότητας στις αναθέσεις των μαθημάτων, θεωρίας και εργαστηρίων.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Αθήνα, 28-2-2013    Αριθμ. Δ.Τ.: 037

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΤΕΙΑ: η ώρα των Αποφοίτων …

Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εγγραφής Αποφοίτων των σχολείων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο πρόγραμμα «ΜΑΘΗΤΕΙΑ Αποφοίτων Τεχνικής Εκπαίδευσης για απόκτηση Επαγγελματικής εμπειρίας». Οι εγγραφές πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά με απλούστατη διαδικασία μέσω της διαδικτυακής πύλης:

www.mathiteia4u.gov.gr

Καταληκτική ημερομηνία εγγραφής και επιλογής θέσεων μαθητείας από τους απόφοιτους, είναι η 08-03-2013. Οι  Απόφοιτοι που θα εγγραφούν στο πρόγραμμα μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για έως τέσσερις (4) από τις προσφερόμενες θέσεις Μαθητείας. Στη συνέχεια, εφόσον τους προσφερθεί μία Θέση Μαθητείας, μπορούν να την προδεσμεύσουν ηλεκτρονικά. Με την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, κατοχυρώνουν τη θέση και προσέρχονται στην Επιχείρηση που την προσέφερε για να ξεκινήσουν τη Μαθητεία τους, για έξι (6) ώρες ημερησίως και για διάστημα μέχρι έξι (6) μήνες.

Κατά την εγγραφή των αποφοίτων στο Σύστημα τους ζητούνται τα εξής στοιχεία:

 • Ονοματεπώνυμο.
 • Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).
 • Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας.
 • Στοιχεία τίτλου σπουδών (Σχολική Μονάδα Αποφοίτησης, Ειδικότητα, Βαθμός, Μήνας/Έτος Αποφοίτησης).
 • Στοιχεία επικοινωνίας (Διεύθυνση, Τηλέφωνο).
 • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
 • Αριθμός  τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο θα καταβάλλεται η υποτροφία.
 • Σε περίπτωση αναπηρίας δηλώνεται η κατηγορία αναπηρίας : 1. Νοητική καθυστέρηση, 2. Αισθητηριακές αναπηρίες (κωφοί, βαρήκοοι, τυφλοί, αμβλύωπες με χαμηλή όραση), 3. Κινητικές αναπηρίες, 4. Χρόνια νοσήματα, 5. Διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (σύνδρομο Asperger) .
 • Επιθυμητός κωδικός χρήστη και εμπιστευτικός κλειδάριθμος πρόσβασης (password).

Στον πρώτο (τρέχοντα) κύκλο του προγράμματος έχουν εγκριθεί 531 θέσεις μαθητείας από επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια.

Δικαίωμα να δηλώσουν συμμετοχή έχουν οι Απόφοιτοι Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης, δηλαδή των Δημοσίων ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. (Επαγγελματικά Λύκεια – Επαγγελματικές Σχολές) και Απόφοιτοι αντιστοίχων Δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ε. Β’ βαθμίδας  και Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.).

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα Μαθητείας για τους νέους Απόφοιτους Τεχνικής Εκπαίδευσης των τελευταίων 2 σχολικών ετών που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης της δημόσιας πρόσκλησης προς τους αποφοίτους ή των τελευταίων 3 ετών, εφόσον πρόκειται για άρρενες που έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία. Μέσω του Προγράμματος θα παρέχεται στους νέους απόφοιτους η ευκαιρία να αποκτήσουν την πρώτη τους εμπειρία από την επαγγελματική ζωή κάνοντας Μαθητεία σε Επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα θα λαμβάνουν υποτροφία από το Υπουργείο Παιδείας και θα τους παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη από το ΙΚΑ. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση.

Το Πρόγραμμα θα υλοποιείται περιοδικά, σε κύκλους (περίπου ανά δίμηνο), με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2014, ο οποίος όμως δύναται να παραταθεί μέχρι την εξάντληση των εγκεκριμένων θέσεων Μαθητείας, ή με την εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων.

Όσες Επιχειρήσεις δεν πρόλαβαν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην παρούσα φάση, θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε επόμενη φάση του Προγράμματος. Το ίδιο ισχύει και για τους Αποφοίτους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην παρούσα φάση προσφέρονται:

 • 132 θέσεις για ειδικότητες της ομάδας Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών.
 • 101 θέσεις για ειδικότητες της ομάδας Υγείας – Πρόνοιας.
 •   54 θέσεις για ειδικότητες της ομάδας Αισθητικής – Κομμωτικής.
 •   46 θέσεις για ειδικότητες της ομάδας Μηχανολογίας
 •   41 θέσεις για ειδικότητες της ομάδας Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος.
 •   31 θέσεις για ειδικότητες της ομάδας Ηλεκτρονικής.
 •   31 θέσεις για ειδικότητες της ομάδας Πληροφορικής.
 •   30 θέσεις για ειδικότητες της ομάδας Οχημάτων.
 •   24 θέσεις για ειδικότητες της Ηλεκτρολογίας.
 •   17 θέσεις για ειδικότητες της Εφαρμοσμένων Τεχνών.
 •   08 θέσεις για ειδικότητες της Δομικών Έργων.
 •   08 θέσεις για ειδικότητες των T.E.E. B΄βαθμίδας.
 •   07 θέσεις για ειδικότητες των E.E.E.E.Κ.
 •   01 θέση για ειδικότητες της ομάδας Ναυτικός – Ναυτιλιακός.

Αναλυτικό πίνακα με τις προσφερόμενες θέσεις μαθητείας κατά Ειδικότητα και Νομό, επισυνάπτουμε στο παρόν. Στο μέλλον, παρόμοιος πίνακας θα είναι διαθέσιμος μέσα στον επίσημο διαδικτυακό τόπο, μόλις ολοκληρωθεί η εργασία επεξεργασίας των στατιστικών στοιχείων από το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου.ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

Η Ομοσπονδία μας αισθάνεται δικαιωμένη από τις εξελίξεις και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά το έργο, συμβάλλοντας με όλες μας τις δυνάμεις στην επιτυχία του.

Παρακαλούμε τους Διευθυντές, τους Συλλόγους Διδασκόντων των Σχολικών Μονάδων της Τ.Ε.Ε., καθώς και τις κατά τόπους Ε.Λ.Τ.Ε.Ε., να αναλάβουν ενεργό δράση και πρωτοβουλία ενημέρωσης των αποφοίτων μαθητών τους, έναν προς έναν, να τους ενημερώσουν για το Πρόγραμμα και τις διατιθέμενες θέσεις μαθητείας της περιοχής τους, αλλά και άλλων περιοχών, στις οποίες έχουν ενδεχομένως ενδιαφέρον και δυνατότητα να μαθητεύσουν.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Αθήνα, 21-2-2013    Αριθμ. Πρωτ.: 150

ΠΡΟΣ :

 1. Τις Περιφερειακές Δ/σεις Α΄βάθμιας & Β΄βάθμιας Εκπ/σης
 2. Τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΚΟΙΝ :

 1. κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Υπουργό Παιδείας, Θ.Π.Α.
 2. τον κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, Υφυπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
 3. τον κ. Αθανάσιο Κυριαζή Γενικό Γραμματέα Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
 4. την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων (Ε.Υ.Ε.Ε.Δ.) του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
 5. Τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια
 6. τα Σχολεία Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
 7. τις Ε.Λ.Τ.Ε.Ε., τα Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: Υποδομές για την Εγκατάσταση Κινητών Εργαστηρίων Πληροφορικής στα Σχολεία

Σχετ.: α) Η με αρ. πρωτ. 135/28-1-2013 επιστολή μας προς τον Υπουργό με θέμα «Προμήθεια και Εγκατάσταση Κινητών Εργαστηρίων Πληροφορικής», β) Το με αρ. 35/15-2-2013 Δελτίο Τύπου μας με θέμα «Κινητά Εργαστήρια – Αεικίνητος Παραλογισμός»

Σχετικά την Προκήρυξη του έργου «Προμήθεια και Εγκατάσταση 1.760 Κινητών Εργαστηρίων Πληροφορικής» και τα αναπτυσσόμενα στα ως άνω σχετικά,

παρακαλούμε

να μας γνωρίσετε σχετικά με τα Δημοτικά σχολεία και τα Γυμνάσια της περιοχής σας:

α) εάν επιθυμούν την παραλαβή τέτοιων Κινητών Εργαστηρίων, και

β) εάν δύνανται να τα αξιοποιήσουν, ενημερώνοντάς συγκεκριμένα για το εάν:

 1. Διαθέτουν ήδη εργαστήριο πληροφορικής (σε καταφατική περίπτωση, πόσες θέσεις εργασίας έχουν και εάν λειτουργούν ικανοποιητικά οι υπολογιστές).
 2. Διαθέτουν αίθουσες διδασκαλίας στις οποίες χωρούν (πλέον του μόνιμου εξοπλισμού των τάξεων, με τα θρανία, έδρα, βιβλιοθήκες, κλπ) τα Κινητά Εργαστήρια Πληροφορικής, χωρίς την ριζική τροποποίηση της διαρρύθμισης της αίθουσας, και με δεδομένο τον υπολογισμό του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου (1 μαθητής ανά 1,5 m2 αίθουσας).
 3. Διαθέτουν επαρκείς σε διάσταση διαδρόμους, και θύρες αιθουσών για την κίνηση και διέλευση των Κινητών Εργαστηρίων.
 4. Διαθέτουν κενή αποθήκη φύλαξης των Κινητών Εργαστηρίων και – σε περίπτωση που δεν έχουν – πού σκοπεύουν να φυλάσσουν τα εργαστήρια αυτά.
 5. Εφόσον δεν λειτουργούν σε εντελώς ισόγεια κτήρια, εάν διαθέτουν ανελκυστήρα μεταφοράς των Κινητών Εργαστηρίων από όροφο σε όροφο, διαστάσεων θύρας και θαλάμου, όπως στα σκαριφήματα.

Δεδομένου του ότι δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από το Υπουργείο κάποιο σχέδιο αυτού του τροχήλατου ερμαρίου, αναγκαζόμαστε να επισυνάψουμε σχετικό σκαρίφημα πιθανής κάτοψής του για να διευκολύνουμε τους υπολογισμούς:

Α. Σε ανάπτυξη (κατά την εργασία των μαθητών). Απαιτούμενος ελεύθερος χώρος εντός των αιθουσών διδασκαλίας ελάχιστων διαστάσεων κατ’ ελάχιστον 5,45x4,20 μέτρων

Β. Σε σύμπτυξη (κατά τη μεταφορά και αποθήκευση). Ελάχιστες διαστάσεις 4,95x1,00 μ.

Υπενθυμίζουμε το αυτονόητο δικαίωμά μας να λάβουμε γνώση όλων των παραμέτρων υλοποίησης της ως άνω Προμήθειας, τόσο ως φορολογούμενοι πολίτες, όσο και ως εκλεγμένοι Εκπρόσωποι Εκπαιδευτικών Λειτουργών. Με τιμή,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Αθήνα, 28-1-2013  Αριθμ. Πρωτ.: 135

ΠΡΟΣ :

 1. κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Υπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

ΚΟΙΝ :

 1. κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, Υφυπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
 2. κ. Αθανάσιο Κυριαζή, Γενικό Γραμματέα Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
 3. την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων (Ε.Υ.Ε.Ε.Δ.)   του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
 4. τα Σχολεία της ΤΕΕ (ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. – Σ.Ε.Κ. – Τ.Ε.Ε. Β’ βαθμίδας – Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.)
 5. τις Ε.Λ.Τ.Ε.Ε., τους εκπ/κούς Β΄βάθμιας Εκπ/σης
 6. τα Μ.Μ.Ε.

 

ΘΕΜΑ: Προμήθεια και Εγκατάσταση Κινητών Εργαστηρίων Πληροφορικής

Σχετικά με τα όσα αναφέρονται στην Προκήρυξη του έργου «Προμήθεια και Εγκατάσταση 1.760 Κινητών Εργαστηρίων Πληροφορικής» στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και συγκεκριμένα ένα τον αριθμό ανά Γυμνάσιο της Χώρας, σας εκθέτουμε αναλυτικά τις απόψεις μας.

Σύμφωνα με τη Διακήρυξη το κάθε Κινητό Εργαστήριο Πληροφορικής θα περιλαμβάνει:

 • 15 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές με το απαραίτητο λογισμικό,
 • 1 τροχήλατο ερμάριο για τη φύλαξη και φόρτιση των Η/Υ, με διάταξη πολλαπλών παροχών ρεύματος με προστασία από υπέρταση και διακόπτη,
 • 1 WiFi Access Point με το απαραίτητο λογισμικό και
 • τις αναγκαίες αντίστοιχες υπηρεσίες και εργασίες (παράδοσης, εγκατάστασης, επιτόπου εκπαίδευσης και συντήρησης του εξοπλισμού).

Στον Προϋπολογισμό του Έργου, που ανέρχεται στο ποσό των 18.920.000 € συνολικά (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.), προβλέπεται η προμήθεια βασικού εξοπλισμού που περιλαμβάνει συνολικά 26.400 Φορητούς Η/Υ (Laptops), 1.760 ερμάρια αποθήκευσης-φόρτισης-μεταφοράς, 1.760 WiFi Access Points, προδιαγεγραμμένο λογισμικό, εργασία και τα απαιτούμενα υλικά και μικροϋλικά για την παράδοση σε πλήρη και κανονική λειτουργία των συστημάτων στα σημεία εγκατάστασης σύμφωνα με τους όρους και τις υποχρεώσεις της Διακήρυξης.

Σχετικά λοιπόν με την παραπάνω προμήθεια σας γνωρίζουμε ότι:

Α.   Όσον αφορά το βασικό εξοπλισμό, η επιλογή των ΦΟΡΗΤΩΝ Η/Υ (Laptops):

 • Είναι μεγάλου κόστους, υπερδιπλάσιου από ισόποσους επιτραπέζιους Η/Υ (desktops) με πολύ καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά.
 • Οι συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές γεννούν ερωτηματικά και απορίες αναφορικά με τη διασφάλιση χαρακτηριστικών εξελιγμένης τεχνολογίας εποχής.
 • Άλλα γνωστά μειονεκτήματα των φορητών Η/Υ ως προς τους επιτραπέζιους, είναι οι μικρότερες και ποιοτικά υποδεέστερες οθόνες και τα δύσχρηστα πληκτρολόγια.
 • Τα Laptops, εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα βλαβών σε σύγκριση με τα desktops, που κάτω από τις συγκεκριμένες, ιδιαίτερα επιβαρυντικές συνθήκες χρήσης τους από τους μαθητές στα σχολεία, θα δημιουργήσουν επιπλέον, προβλήματα λειτουργίας.
 • Τα προβλήματα και οι βλάβες των φορητών Η/Υ δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από το εκπαιδευτικό προσωπικό (τους υπεύθυνους των εργαστηρίων πληροφορικής, καθηγητές κλάδου ΠΕ 19 & 20) λόγω της φύσης τους, της τεχνολογίας και του τρόπου κατασκευής τους.
 • Το κόστος συντήρησης και επισκευής στους φορητούς Η/Υ είναι ούτως ή άλλως ιδιαίτερα υψηλό, επειδή όλα τα εξαρτήματα και στοιχεία τους (κάρτες κλπ) είναι ακριβότερα από αυτά των σταθερών Η/Υ,
 • Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η απαίτηση αντικατάστασης της ακριβής μπαταρίας τους όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος ζωής της.

 

Β.   Όσον αφορά τα ΤΡΟΧΗΛΑΤΑ ερμάρια:

 • Υποτίθεται ότι αυτά θα παρέχουν στο κινητό εργαστήριο τη δυνατότητα φορητότητας. Αυτό είναι θεωρητικά δυνατό μόνο στα Γυμνάσια που είναι στεγασμένα σε ισόγεια κτίρια. Δεν γνωρίζουμε όμως πολλά δυόροφα (ή τριόροφα) Γυμνάσια στην Ελλάδα που να διαθέτουν ανελκυστήρα, και σίγουρα κανένα που να έχει πρόβλεψη για τέτοιου είδους μεταφορές, με μεγάλη είσοδο καμπίνας και αντίστοιχα τεράστια επιφάνεια θαλάμου!!.
 • Δεν κατανοούμε γιατί δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν τα Γυμνάσια το γνωστό, κλασσικό και μάλιστα τεχνολογικά σύγχρονο Εργαστήριο Πληροφορικής, όσα από αυτά βέβαια δεν διαθέτουν ήδη ένα ! Και γιατί δεν θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον απαρχαιωμένο τεχνολογικά εξοπλισμό τους, σε όσα εργαστήρια είναι αυτό απαραίτητο ! Και μάλιστα με λιγότερο από τα μισά χρήματα !!
 • Ή αντίστροφα, με τον ίδιο προϋπολογισμό έργου, γιατί δεν προμηθεύεται το Υπουργείο διπλάσιους σταθερούς υπολογιστές; Εάν μάλιστα διατηρηθούν και οι υφιστάμενοι Η/Υ, μπορούν να τριπλασιαστούν τα Εργαστήρια Πληροφορικής στα Σχολεία !
 • Αλήθεια, τι θα απογίνουν τα ήδη υφιστάμενα Εργαστήρια Πληροφορικής, με τον παλιό εξοπλισμό, όταν …προσγειωθούν στα σχολεία οι …κινητές μονάδες; Θα παροπλιστούν; Θα καταργηθούν;
 • Σε ποιες αίθουσες θα τοποθετηθούν τα κινητά εργαστήρια, αφού όλες έχουν κάποια συγκεκριμένη χρήση και είναι ασφυκτικά γεμάτες με θρανία; Υπάρχουν «κενές» αίθουσες στα σχολεία; Και αν υπάρχει έστω και μία, γιατί δεν μπορεί να γίνει μόνιμη αίθουσα Εργαστηρίου Πληροφορικής;

 

Γ.    Όσον αφορά την επιλογή συγκεκριμένου ΚΛΕΙΣΤΟΥ λογισμικού:

 • Η αναγκαστική επιλογή (από τις προδιαγραφές της Διακήρυξης) συγκεκριμένου κλειστού λειτουργικού εφαρμογών γραφείου και προστασίας από υιούς, επιβαρύνει κατά πολύ τον προϋπολογισμό του έργου (μαζί με το κόστος των σχετικών αδειών) και αποκλείει τη δυνατότητα χρήσης λογισμικού Ελεύθερου – Ανοικτού Κώδικα, που δεν έχει κόστος.
 • Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά πακέτα που ήδη αξιοποιούν αρκετά σχολεία στο Ελεύθερο Λογισμικό Ubuntu LTSP, γιατί είναι λειτουργικά και καλύπτουν πλήρως τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Αυτά δεν θα λειτουργούν με το νέο «κλειστό» λογισμικό, θα φέρουν αναστάτωση στο σχολείο και θα το επιβαρύνουν οικονομικά καθώς θα πρέπει να αγοράσει νέα λογισμικά, συμβατά με το νέο σύστημα.
 • Το λογισμικό Ανοικτού Κώδικα προωθείται με πρωτοβουλία του Σχολικού Δικτύου, της Υπηρεσίας τεχνικής υποστήριξης των σχολικών εργαστηρίων πληροφορικής κλπ.
 • Επίσης, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις στις προδιαγραφές του έργου για τα Linux και επιβάλλεται η επανεξέτασή τους.
 • Δεν θα έπρεπε να αιτιολογηθεί κατάλληλα ο λόγος για τη συγκεκριμένη επιλογή λογισμικού και πώς δικαιολογείται η υπέρμετρα μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί;
 • Ποιος θα αναλάβει το κόστος που θα προκύψει μελλοντικά για την αναβάθμιση του προδιαγεγραμμένου λογισμικού; Οι πτωχευμένες Σχολικές Επιτροπές;
 • Μήπως σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς, και με την ευκαιρία αυτή, πρέπει να αξιοποιηθεί και να καθιερωθεί η χρήση του δωρεάν και Ελεύθερου – Ανοικτού Κώδικα Λογισμικού στα εργαστήρια πληροφορικής όλων των σχολείων της Επικράτειας και όχι να προωθούνται κλειστά λογισμικά;

 

Δ.   Γενικότερες ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ για την Σκοπιμότητα και τον Προγραμματισμό του έργου, καθώς και για τη διαδικασία Προκήρυξής του:

Γιατί δεν δόθηκε η δυνατότητα στα σχολεία να προτείνουν τα ίδια την αλλαγή ή την προτίμησή τους για την επιλογή τόσο του εξοπλισμού, όσο και του λογισμικού; Δεν πρέπει να ερωτώνται για να καταγράφεται το καθεστώς και οι συνθήκες λειτουργίας των εργαστηρίων πληροφορικής και έτσι να διαμορφώνονται οι συγκεκριμένες ανάγκες τους; Υπάρχει ολοκληρωμένη και αναλυτική αποτύπωση της
υπάρχουσας κατάστασης
και των υφισταμένων προβλημάτων, που να δικαιολογεί την σκοπιμότητα πραγματοποίησης της συγκεκριμένης προμήθειας και της δαπάνης ενός τόσο μεγάλου ποσού;

Για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκε για τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης περί το έργο, η γνωστή υπάρχουσα υποδομή μέσω του διαδικτυακού τόπου www.opengov.gr, αλλά τα σχόλια υποβάλλονται σε μορφή αρχείου κειμενογράφου και θα γνωστοποιηθούν μετά τη λήξη της διαβούλευσης;

Γιατί επιλέχθηκε η μέθοδος της επιλογής ενός αναδόχου για το σύνολο του έργου, το οποίο από τη φύση του έχει εφαρμογή και πρέπει να παραδοθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας; Δεν θα ήταν οικονομικότερο να προκηρυχθεί ανά Περιφέρεια, οπότε το κόστος της μεταφοράς των υλικών και των μετακινήσεων του προσωπικού σε κάθε σχολείο θα ήταν μικρότερο; Με την προκήρυξη του συνολικού έργου, και λόγω του μεγάλου προϋπολογισμού, οι δυνάμενοι να συμμετάσχουν περιορίζονται σε λίγους αναδόχους, αυτούς των «μεγάλων έργων», οι οποίοι και μόνο έχουν τη δυνατότητα έκδοσης και κατάθεσης της μεγάλου χρηματικού ποσού της (απαραίτητης για την υποβολή προσφοράς για το έργο) εγγυητικής επιστολής. Ο έμμεσος αυτός αριθμητικός περιορισμός των υποψηφίων, δημιουργεί  συνθήκες που δεν ευνοούν ούτε τη διαφάνεια του έργου, ούτε τον υγιή ανταγωνισμό. Το ίδιο έργο, προκηρυσσόμενο με επί μέρους προϋπολογισμούς ανά Περιφέρεια, θα έδινε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληροφορικής και έτσι θα εξασφάλιζε εντονότερο ανταγωνισμό (λόγω πλήθους συμμετεχόντων και αδυναμίας «συνεννοήσεως» μεταξύ τους), θα έδινε αδιαμφισβήτητα συγκριτικά οικονομικά στοιχεία, θα τόνωνε τις τοπικές αγορές και θα επιτύγχανε καλύτερη και ταχύτερη τεχνική υποστήριξη.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, είναι άξια επισήμανσης η ΠΑΝΤΕΛΗΣ έλλειψη πρόβλεψης για τα εργαστήρια πληροφορικής των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, των ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ., Τ.Ε.Ε. Β’ βαθμίδας και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ιδιαίτερα μάλιστα για τα εργαστήρια των Σ.Ε.Κ., όπου εκπαιδεύονται εργαστηριακά οι μαθητές της Τ.Ε.Ε. αλλά και των Ι.Ε.Κ. Τα περισσότερα Σ.Ε.Κ. λειτουργούν σε ολοήμερη βάση με πρωινό, απογευματινό και βραδινό ωράριο, εκπαιδεύουν πολλές χιλιάδες μαθητών, ο σύγχρονος εργαστηριακός εξοπλισμός είναι απαραίτητος για τη διεξαγωγή των μαθημάτων και πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί εκεί που είναι απαρχαιωμένος και έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας ενώ σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκεται ήδη εκτός χρήσης. Είναι άλλωστε γνωστός ο ρόλος και η κοινωνική συμβολή των Σ.Ε.Κ. σε κάθε επίπεδο και είδος εκπαίδευσης, ιδιαίτερα μέσω των εργαστηρίων πληροφορικής, με τη διεξαγωγή σε αυτά σεμιναρίων για την χρήση Η/Υ ομάδων, φορέων, κ.α., την υλοποίηση προγραμμάτων Δια Βίου Εκπαίδευσης, κλπ.

Επιπλέον, οι υπολογιστές των Σ.Ε.Κ. «τρέχουν» ιδιαίτερα «βαριές» εφαρμογές προγραμμάτων, απαραίτητων για την διδασκαλία των μαθημάτων Ειδικοτήτων (σχεδιαστικά προγράμματα CAD, επεξεργασίας εικόνων, δημιουργίας videos, κλπ) και έχουν αυξημένες τεχνολογικές απαιτήσεις.

Για τους όλους τους παραπάνω λόγους,

Καταγγέλλουμε

ως απολύτως απαράδεκτη την Διακήρυξη του Έργου «Προμήθεια και Εγκατάσταση 1.760 Κινητών Εργαστηρίων Πληροφορικής», επειδή οι επιλογές και οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου:

α) στερούνται στοιχειώδους αιτιολόγησης ως προς τη σκοπιμότητά τους,

β) είναι ασύμφορες οικονομικά,

γ) είναι απαράδεκτες τεχνικά,

δ) είναι εσφαλμένες εκπαιδευτικά,

ε) είναι αίωλες οργανωτικά,

στ) αποτελούν διακριτική μεταχείριση σε βάρος των σχολείων της Τ.Ε.Ε.

και

ζητούμε

 1. 1.  Την άμεση ματαίωση του Διαγωνισμού.
 2. 2.  Την επαναπροκήρυξή του, με επανεξέταση και πλήρη αναθεώρηση των επιλογών και των τεχνικών προδιαγραφών που αφορούν στον εξοπλισμό και στο λογισμικό, μετά από σοβαρή και διεξοδική συζήτηση και εξέταση όλων των απόψεων, θέσεων και προτάσεων όλων των εμπλεκομένων (σχολείων, φορέων, κλπ).
 3. 3.  Την κατά προτεραιότητα συμμετοχή των σχολείων της Τ.Ε.Ε. στο Έργο.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση και ζητούμε συνάντηση για τη λεπτομερή κατάθεση των απόψεών μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

ο Πρόεδρος Σεραφείμ Κερασιώτης

ο Γενικός Γραμματέας Σταμάτιος Σταματιάδης

Αθήνα, 15-2-2013   Αριθμ. Δ.Τ.: 035

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κινητά Εργαστήρια – Αεικίνητος Παραλογισμός

Η «Προμήθεια και Εγκατάσταση Κινητών Εργαστηρίων Πληροφορικής» κατάντησε ανέκδοτο πια… Στις 28-1-2013 αποστείλαμε το με αρ. πρωτ. 135 έγγραφό μας στο Υπουργείο, όπου εκθέσαμε αναλυτικά τις αντιρρήσεις και τις τεκμηριωμένες απόψεις μας για το θέμα. Η απάντηση του Υπουργείου ήρθε …διαδικτυακά ([1]) αφού …διαβιβάστηκε στη Βουλή! (;;).

Χωρίς να επαναλαμβάνουμε τα όσα εκθέσαμε στην επιστολή μας, ως προς τους αναφερόμενους ισχυρισμούς του Υπουργείου Παιδείας για την αιτιολόγηση της επιλογής προμήθειας κινητών εργαστηρίων πληροφορικής, αντί της προμήθειας σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών, και των δυνατοτήτων των φορητών υπολογιστών, σχολιάζουμε:

Τα ευφάνταστα περί «ένταξης στον ευρύτερο σχεδιασμό για τη δημιουργία Ψηφιακού Σχολείου», με τη δημιουργία «κινητών τάξεων» και «μετατροπή οποιασδήποτε αίθουσας σε διαδραστική πολυμεσική τάξη» για την «εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία», όπου «θα μπορεί να γίνει χρήση όλων των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών!(;) και του διαθέσιμου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού!(;)», αλλά και να πραγματοποιηθούν «ποικίλες παιδαγωγικές δραστηριότητες», συνιστούν προκλητική ειρωνεία, εμπαιγμό και κοροϊδία, όταν μάλιστα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια και όχι τα σχολεία της Τ.Ε.Ε., που με το τελευταίο τους σχήμα (ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ., κλπ) λειτουργούν εδώ και έξι (6) χρόνια:

 • Χωρίς να έχουν συγγραφεί βιβλία (τα ΕΠΑ.Λ. χρησιμοποιούν τα βιβλία του ΓΕ.Λ. και των Τ.Ε.Ε., ενώ οι ΕΠΑ.Σ. των Τ.Ε.Ε. και του εμπορίου).
 • Με αναλυτικά προγράμματα και προγράμματα σπουδών ανεφάρμοστα, στημένα στο πόδι, ανίκανα να υπηρετήσουν τις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ακατάλληλα για το εκπαιδευτικό έργο που πρέπει να παραχθεί.

Τα όρια της όποιας καλής διάθεσης εξαντλούνται όταν προσβάλλεται απροκάλυπτα η στοιχειώδης νοημοσύνη, με τον ισχυρισμό του Υπουργείου ότι το ερμάριο με τους 15 φορητούς υπολογιστές θα κινείται και θα φιλοξενείται μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, η επιφάνεια των οποίων αναλογεί κατά 1,5 τετρ. μέτρο σε κάθε μαθητή (σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο) χωρίς να συνυπολογίζονται εκπαιδευτικός, έδρα, θρανία, καρέκλες, βιβλιοθήκη, κλπ…

Για τη αδυναμία μετακίνησης του ερμαρίου στους ορόφους των σχολείων έχουμε ήδη αναφερθεί αναλυτικά, ενώ για την «παροχή καλύτερης ασφάλειας» επειδή «κλειδώνονται» και «μπορούν να φυλαχθούν σε προστατευόμενους χώρους του σχολείου» θα μας επιτραπεί να αμφιβάλουμε αν υπάρχουν διαθέσιμες τέτοιου μεγέθους αποθήκες, αλλά και να επισημάνουμε ότι με αυτό τον τρόπο τα κινητά εργαστήρια στοχοποιούνται εύκολα και μπορούν να γίνουν ακόμα πιο «κινητά» (βγάζοντας «φτερά») ευκολότερα…

Η κατάσταση οδηγείται σε πλήρη παραφροσύνη όταν στο έγγραφο του Υπουργείου «βαφτίζεται» «ισάξιο» το κόστος επένδυσης που «καλύπτει μεγαλύτερο αριθμό ωφελούμενων μαθητών». Δηλαδή, στον ίδιο χρόνο εργάζονται περισσότεροι μαθητές στο φορητό υπολογιστή από ότι στο σταθερό; Και με ποιο τρόπο διευκολύνει τον προγραμματισμό των μαθημάτων του σχολείου η χρήση κινητού συστήματος, αντί της χρήσης μιας αίθουσας πληροφορικής; Σε κάθε περίπτωση, ένα μόνο τμήμα θα κάνει μάθημα κάθε φορά! Αντίθετα, η απίστευτη αναστάτωση που θα δημιουργείται σε κάθε αίθουσα, πριν και μετά το μάθημα με το «κινητό» εργαστήριο, σε βάρος ποιου χρόνου θα γίνεται; Του μαθήματος ή του διαλλείματος;

Απευθύνουμε έκκληση, Κύριοι του Υπουργείου.

Επιδείξτε σοβαρότητα.

Εκτίθεστε.

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.


([1]) Βλ. δημοσίευμα 6-2-2013: “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Γιατί επιλέξαμε κινητά εργαστήρια και όχι σταθερούς Η/Υ για τα Γυμνάσια και Δημοτικά http://www.esos.gr/article/eidisis-defterovathmia-ekpaidefsi/ypoyrgeio_paideias_epilexame_kinita_ergastiria_oxi_statheroyw_ypologistes_gymnasia_dimotika

Αθήνα, 13-2-2013     Αριθμ. Δ.Τ.: 034

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

24ωρη Γενική Απεργία ΑΔΕΔΥ–ΓΣΕΕ

Η ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η Χώρα δεν έχει ιστορικό προηγούμενο σε καιρό ειρήνης. Στην αρχή, μας υποσχέθηκαν «νοικοκύρεμα». Μετά, μας πούλησαν Ελπίδα ότι οι θυσίες θα φέρουν αποτέλεσμα. Τώρα, μας λένε ότι κάνανε ΛΑΘΟΣ, αλλά η πορεία της Χώρας θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένη προς το …ΓΚΡΕΜΟ !!

Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. καλεί τους εκπαιδευτικούς της Τ.Ε.Ε. σε διαρκή αγώνα και συσπείρωση, με πλήρη συναίσθηση ότι η Σωτηρία είναι Συλλογική Υπόθεση. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΜΟΝΑΧΟΣ. Συμμετέχουμε στην 24ωρη Γενική Απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και της Γ.Σ.Ε.Ε. την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013 και διατρανώνουμε δυναμικά στις κατά τόπους Απεργιακές Συγκεντρώσεις την αντίθεσή μας στις ΑΔΙΕΞΟΔΕΣ μνημονιακές πολιτικές.

 • ΟΧΙ στη διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών, στην κατεδάφιση του Κοινωνικού Κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Ασφάλισης, την Εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.
 • ΟΧΙ στην κατάργηση του Δημόσιου, Δωρεάν, Κοινωφελούς χαρακτήρα της Εκπαίδευσης, στις Περικοπές στην Παιδεία, στις Καταργήσεις – Συγχωνεύσεις – Συμπτύξεις.
 • ΟΧΙ στη Διαθεσιμότητα και τις Απολύσεις, στις Υποχρεωτικές Μετατάξεις και Μεταθέσεις, στην κατάλυση των Εργασιακών Σχέσεων, στην αύξηση του Ωραρίου Διδασκαλίας, στη Χειραγώγηση με όπλο την Αξιολόγηση, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των αντιδημοκρατικών άρθρων των Ν.3528/07 (Κώδικας-Δ.Υ.), Ν.4024/11 (Μισθολόγιο-Βαθμολόγιο), Ν.4057/12 (Πειθαρχικό Δίκαιο Δ.Υ.) και Ν.4093/12 (Αργία-Διαθεσιμότητα).
 • ΟΧΙ στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, στην καταπάτηση των δικαιωμάτων του Ν.1264/82, στις πειθαρχικές διώξεις, στην επιστράτευση – επίταξη και καταστολή του αναφαίρετου και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην απεργία.
 • ΟΧΙ στη φορολογική επιδρομή κατά του Εργαζόμενου και στην οικονομική εξαθλίωση – φτωχοποίησή του. Άμεση διόρθωση του ομολογημένου «ΛΑΘΟΥΣ».

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ. ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΡΕΙΠΙΑ.

 Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Αθήνα, 31-1-2013     Αριθμ. Πρωτ.: 137

ΠΡΟΣ :

 1. κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Υπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
 2. κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, Υφυπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

ΚΟΙΝ :

 1. κ. Αθανάσιο Κυριαζή, Γενικό Γραμματέα Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
 2. τις Επιτροπές Παιδείας των Πολιτικών Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου
 3. τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
 4. τις Περιφερειακές Δ/νσεις Α΄βάθμιας & Β΄βάθμιας Εκπ/σης
 5. τις Δ/νσεις Β΄βάθμιας Εκπ/σης
 6. τα Σχολεία (ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. – Σ.Ε.Κ. – Τ.Ε.Ε. Β’ βαθμίδας – Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.
 7. τα Σχολεία Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης, Γενικά Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά
 8. τις Ε.Λ.Τ.Ε.Ε., τα Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: Οι θέσεις της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»

Κύριε Υπουργέ,

Κατ’ αρχήν σας ευχαριστούμε που …δεν προσκαλέσατε την Ομοσπονδία μας σε διάλογο για ένα τόσο σοβαρό θέμα, παρά το γεγονός ότι είμαστε η μόνη Ομοσπονδία που δεν απέρριψε επί της αρχής την Αξιολόγηση.

Οι θέσεις μας δημοσιοποιήθηκαν με τα με αρ. 009/2-10-2012 και 020/19-11-2012 Δελτία Τύπου μας, όπου ρητά διατυπώσαμε την ΑΠΟΔΟΧΗ μιας ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου (και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά των Εκπαιδευτικών Λειτουργών), απορρίψαμε τις διαδικασίες «express», ενώ επισημάναμε την απουσία ουσιαστικού διαλόγου.

Παραλείψατε λοιπόν να προσκαλέσετε σε διάλογο εκείνους τους εκλεγμένους εκπροσώπους εκπαιδευτικών που δήλωσαν εξ’ αρχής τη διάθεσή τους για ουσιαστική διαπραγμάτευση, και αποστείλατε πρόσκληση μόνο σε εκείνους που είχαν διατυπώσει την γενική άρνησή τους σε όλα. Ο πλέον καλόπιστος παρατηρητής δεν μπορεί παρά να συμπεράνει ότι δεν επιθυμείτε τον πραγματικό διάλογο, αλλά την κατά μέτωπο αντιπαράθεση, για να προκαλέσετε την δίκαιη αγανάκτηση της κοινωνίας, οτι δήθεν οι Εκπαιδευτικοί δεν επιθυμούν την αξιολόγησή τους και να δικαιολογήσετε με αυτό τον τρόπο την βίαιη επιβολή του Νόμου στους «συστηματικά …αντιρρησίες, παράνομους, αυθαίρετους και απείθαρχους» εκπαιδευτικούς. Το κλίμα αυτό έχει ήδη καλλιεργηθεί μεθοδικά, επί μήνες τώρα, με κατευθυνόμενα συκοφαντικά δημοσιεύματα του Τύπου, όπως καταδείξαμε στο με αρ. 026/8-1-2013 Δελτίο Τύπου μας «Μηνιαία δόση λασπόλουτρου …», στα οποία ως μόνιμη επωδός επαναλαμβάνεται ότι για όλα τα δεινά της εκπαίδευσης ευθύνεται η έλλειψη αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, και η μόνιμη άρνηση των εκπροσώπων τους να την αποδεχθούν!

Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι δεν επιθυμείτε το διάλογο, αλλά τον …πετροπόλεμο. Σε αυτόν τον «πετροπόλεμο» εμείς συμμετέχουμε, σηκώνοντας τον «λίθο», εκπροσωπώντας τους εκπαιδευτικούς μας, και τον επιστρέφουμε, «ρίχνοντας» τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις. Όχι γιατί περιμένουμε να τις εξετάσετε (και πολύ περισσότερο να τις επεξεργασθείτε), αλλά για να καταρρίψουμε το κακοστημένο σας «άλλοθι» περί της άρνησης των Ομοσπονδιών να προσέλθουν σε ουσιαστική διαπραγμάτευση, το οποίο περιμένουμε ότι θα επικαλεστείτε την επόμενη μέρα της λήξης της δημόσιας διαβούλευσης …

Σχετικά με το σχέδιο του Προεδρικού διατάγματος του θέματος σημειώνουμε τα ακόλουθα:

 Α. Επί της Αρχής

Είναι αυτονόητη η επιτακτική ανάγκη θεσμοθέτησης ενός συστήματος αξιολόγησης στην Εκπαίδευση. Αποτελεί υποχρέωση της Χώρας τόσο απέναντι στην Ευρωπαϊκή της προοπτική, όσο και απέναντι στους πολίτες της, οι οποίοι αναλαμβάνουν το βάρος της λειτουργίας της. Η επί 30 και πλέον χρόνια απραξία στον τομέα αυτό, αλλά και η μέχρι τότε απαρχαιωμένη και αυταρχική νομοθεσία και πρακτική των «επιθεωρητών εκπαίδευσης» που εφαρμοζόταν, έχει διαμορφώσει χρόνια έλλειψη «κουλτούρας», αίσθησης αναγκαιότητας, δομών και στόχων της αξιολόγησης. Όπως είναι αναμενόμενο, το σύστημα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά, συνολικά και εκ βάθρων, αξιοποιώντας την τρέχουσα διεθνή εμπειρία.

Α.1 Στόχοι της Αξιολόγησης

Ένα αξιόπιστο και παραγωγικό αξιολογικό σύστημα πρέπει να έχει στόχο την προαγωγή, αναβάθμιση και βελτίωση του Εκπαιδευτικού Έργου συνολικά. Επομένως απορρίπτουμε κάθε μορφή ψευδεπίγραφης «αξιολόγησης», που:

 • αδιαφορεί για την ουσία και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΗ,
 • στοχεύει στην κατάδειξη «ενόχων», στους οποίους θέλει να φορτώσει εξ’ ολοκλήρου την αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος και να τους «τιμωρήσει» παραδειγματικά.

Α.2 Υποκείμενο της Αξιολόγησης

Ο εκπαιδευτικός δεν επιτελεί το λειτούργημά του ανεξάρτητα και μεμονωμένα, αλλά αποτελεί τον τελευταίο (πλήν όμως τον πλέον σημαντικό) …«τροχό της αμάξης», καθώς καλείται να εφαρμόσει στην πράξη τις εκπαιδευτικές πολιτικές της εκάστοτε Κυβέρνησης, λειτουργεί εντός των θεσμοθετημένων δομών της Διοίκησης, ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις. Επομένως απορρίπτουμε κάθε ενέργεια απομόνωσης και αποσπασματικής «αξιολόγησης» ενός μόνο κρίκου της Εκπαιδευτικής Διαδικασίας, και μάλιστα του πιο αδύναμου! ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ η αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου ΣΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ του μεμονωμένου Εκπαιδευτικού Λειτουργού, αλλά θα πρέπει ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ να αξιολογηθούν:

α) το ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ και η ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ της Εκπαίδευσης,

β) οι Εκπαιδευτικές ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ,

γ) οι Εκπαιδευτικές ΔΟΜΕΣ και ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ,

δ) τα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ,

ε) τα ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ,

στ) τα ΒΙΒΛΙΑ,

ζ) τα διατιθέμενα ΜΕΣΑ υλικοτεχνικών υποδομών (κτιριακών και εξοπλισμού),

η) τα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ των εκπαιδευτικών,

θ) και στο τέλος, ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ατομικά.

Τα παραπάνω υποστηρίζονται τεκμηριωμένα και στην «Πρόταση για ένα σύστημα αξιολόγησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου (δομών, εκπαιδευτικού υλικού, διαδικασιών και ανθρώπινου δυναμικού)» που συνέταξε πρόσφατα η Ομάδα Εργασίας του ίδιου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. (Νοέμβριος 2012). Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι:

 • «Ως σκοπός της αξιολόγησης ορίζεται η βελτίωση της εκπαιδευτικής πράξης και της ποιότητας των εκπαιδευτικών συστημάτων καθώς και η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης» (βλ. σελ. 6),
 • Η αξιολόγηση πρέπει να έχει «διαπιστωτικό, διαμορφωτικό, παιδαγωγικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα» και να στοχεύει «α) στη διαπίστωση της ποιότητας… β) στην επίλυση δυσλειτουργιών… γ) στη διάχυση των καλών πρακτικών… δ) στην υποστήριξη της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών… ε) στη διαρκή ενημέρωση της κοινωνίας, της Πολιτείας και των εκπαιδευτικών σχετικά με το επιτελούμενο έργο» (βλ. σελ. 12),
 • «Σκοπός του συστήματος της αξιολόγησης δεν είναι η βαθμολόγηση της απόδοσης των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, αλλά η αξιολόγηση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου ως μιας συνεχούς διαδικασίας ενίσχυσης της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών και βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου προς όφελος των μαθητών και της κοινωνίας» (βλ. σελ. 12), και
 • «…η αξιολόγηση της Εκπαίδευσης και η αξιολόγηση στην Εκπαίδευση, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της όλης εκπαιδευτικής διαδικασίας» και «Αποτελεί, επίσης, δικαίωμα και ευθύνη που αφορά εξίσου το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, τις δομές και τις υπηρεσίες του, τις σχολικές μονάδες και τα στελέχη εκπαίδευσης και, τέλος, τους εκπαιδευτικούς, ως άτομα …» (βλ. σελ. 5).

 Β. Επί των προβλέψεων του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος

Όσον αφορά στις επί μέρους προβλέψεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που τέθηκε σε διαβούλευση:

Β.1 Στόχοι και Πεδίο εφαρμογής

Το σχέδιο Π.Δ. αναφέρεται απολύτως και μόνο στον Εκπαιδευτικό, ΑΤΟΜΙΚΑ και αποσπασματικά, χωρίς να προβλέπει τίποτε για το γενικό πλαίσιο της Εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επομένως ο δηλούμενος στόχος είναι παραπλανητικός και δεν υπηρετείται από το υπόλοιπο περιεχόμενο του Π.Δ., όπως καταδείχθηκε παραπάνω.

Παρόλα αυτά, αναφερόμαστε στα υπόλοιπα άρθρα, για να καταδειχθεί ότι ούτε και αυτή η αποσπασματική θεώρηση είναι επαρκής, δεν έχει εσωτερική δομή, είναι πρόχειρη, αντιεπιστημονική, αναποτελεσματική και τελικώς ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ !

Β.2 Διάκριση αξιολόγησης και κριτήρια

Ο εκπαιδευτικός, σε αντίθεση με όλους τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους, επιτελεί ταυτόχρονα πολλαπλούς και διαφορετικούς ρόλους που έχουν σχέση με την Υπαλληλική του Ιδιότητα, το Εκπαιδευτικό του Έργο, την Διδακτική του δεξιότητα, την Κατάρτισή του στο Επιστημονικό του αντικείμενο, την Οργάνωση και Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, την διαδικασία Αξιολόγησης, την ανάπτυξη ευρύτερης Κοινωνικής Δράσης. Η ανάπτυξη άριστων επιδόσεων σε κάθε ένα από αυτούς τους τομείς, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι το ζητούμενο από τον κάθε ένα εκπαιδευτικό, εκτός εάν το πρότυπο είναι ο …Superman !

Στόχος της αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών (εκτός των γενικών στόχων της προαγωγής του συνολικής Εκπαιδευτικού έργου) πρέπει να είναι η διάγνωση και ο εντοπισμός των πεδίων εκείνων όπου ο Εκπαιδευτικός εμφανίζει ιδιαίτερη έφεση και δεξιότητα, ώστε να τον αξιοποιήσει η Διοίκηση με το βέλτιστο δυνατό τρόπο στις δομές της.

Β.3 «Βαθμολόγηση» με σκοπό την Αξιοποίηση και όχι την Κατάταξη

Ανάλογα με την θέση στην οποία υπηρετεί ο εκπαιδευτικός, οι δεξιότητές του στα ομαδοποιημένα κριτήρια θα έπρεπε να έχουν διαφορετική βαρύτητα:

 • Εκπαιδευτικός της Τάξης: Θα πρέπει να βαρύνουν περισσότερο οι Εκπαιδευτικές, Διδακτικές και Αξιολογικές του δεξιότητες, και λιγότερο οι πρόσθετες Επιστημονικές του αναζητήσεις και έρευνες.
 • Διευθυντικές Θέσεις, στελέχη Διοίκησης: Ο Εκπαιδευτικός που επιθυμεί να ανέλθει στην Διοικητική κλίμακα θα πρέπει να διαθέτει Επιτελικές δεξιότητες οργάνωσης, διοίκησης, διαχείρισης και αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού, περισσότερο από διδακτική επιδεξιότητα ή εμβάθυνση στο Επιστημονικό του αντικείμενο.
 • Σχολικοί Σύμβουλοι και στελέχη Παιδαγωγικών και Επιστημονικών Ινστιτούτων: Θα πρέπει να διαθέτουν εξίσου καλά Διοικητικά προσόντα, Επιστημονική Κατάρτιση, δεξιότητες διαχείρισης και αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού.

Με αυτή τη γενική τοποθέτηση, θα πρέπει να εξεταστεί από αρμοδιότερους ημών, εάν στο Π.Δ. περιγράφονται λεπτομερώς όλα τα απαραίτητα κριτήρια, και αν τους δίνεται η πρέπουσα βαρύτητα, ανάλογα με το έργο που επιτελεί ο εκπαιδευτικός από τη θέση που ασκεί τα καθήκοντά του. Ενδεικτικά, όμως, επισημαίνουμε κάποιες περιπτώσεις κραυγαλέων ανακολουθιών, όπως στην περίπτωση των Κριτηρίων V «Επιστημονικής και επαγγελματικής ανάπτυξης» (άρθρο 14, παρ. 5α), όπου, η κατοχή δεύτερου πτυχίου (το οποίο, πλέον της βαρύτητάς του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στην εκπαιδευτική διαδικασία με ανάθεση Β΄ ειδικότητας στον εκπαιδευτικό), καθώς και η …έκδοση βιβλίου με …ISDN (!), ισοδυναμεί με την μετεκπαίδευση σε Διδασκαλείο, με την …βεβαίωση σπουδών περί την τέχνη και τον πολιτισμό, και με την παρακολούθηση σεμιναρίων…(!).

Β.4 Σύνδεση της αξιολόγησης με το Βαθμολόγιο-Μισθολόγιο Ν. 4024/2011

Οι εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίζονται συνολικά «ελλιπείς» εγγράφονται στον πίνακα των μη προακτέων που προβλέπονται στην παρ 4 του άρθρου 8 του Νόμου 4024/11, και για τα επόμενα δύο χρόνια στερούνται του δικαιώματος για προαγωγή. Ακόμη, σύμφωνα με το Ν.3528/2007 (Δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας), στο άρθρο 95 «Παραπομπή μη προακτέου υπαλλήλου», «Υπάλληλος, ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την κύρωση του οικείου πίνακα υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο, με αιτιολογημένη απόφαση του και μετά από προηγούμενη κλήση αυτού για να παράσχει εγγράφως ή προφορικώς τις αναγκαίες διευκρινίσεις, μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό.…»

Η σύνδεση αυτή, αποδεικνύει περίτρανα ότι η προτεινόμενη αξιολόγηση δεν έχει στόχο την προαγωγή, αναβάθμιση και βελτίωση του Εκπαιδευτικού Έργου, αλλά είναι καθαρά τιμωρητικού χαρακτήρα και οδηγεί μέχρι και στην απόλυση ! Επομένως, δεν ενδιαφέρει τη Διοίκηση η αναβάθμιση της Εκπαίδευσης, αλλά αρκείται στη μισθολογική υποβάθμιση του υπαλλήλου !

Και μόνο για αυτό το λόγο, το εξεταζόμενο σχέδιο Π.Δ. είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΟ και ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΟ !

Κορυφαία αντίφαση αποτελεί και το γεγονός του καθορισμού ανεξάρτητης και αυθαίρετης «ποσόστωσης» προαγωγής των εκπαιδευτικών από τον ένα βαθμό στον άλλο. Δεν αρκεί λοιπόν να είναι κάποιος «επαρκής» για να προαχθεί! Με ποια κριτήρια άραγε επιλέχθηκαν τα «μέγιστα ποσοστά» προαγωγής του Ν. 4024/2011, τα οποία μάλιστα αποτελούν τα «μέγιστα» και υπόκεινται σε ενδεχόμενη μείωση; Για να καταδειχθεί ο πλήρης παραλογισμός του συστήματος, στο ακραίο παράδειγμα που υπάρχουν 100 εκπαιδευτικοί Β΄βαθμού, και αξιολογηθούν όλοι ως «εξαιρετικοί», μόνο οι 30 (το μέγιστο) θα λάβουν τον Α΄βαθμό και υπόλοιποι 70 θα παραμείνουν καθηλωμένοι βαθμολογικά και μισθολογικά. Σε αυτή την περίπτωση πώς θα γινόταν η επιλογή των «τυχερών»; Με λοταρία; Όσο ακραίο και αν φαίνεται το παράδειγμα, αυτό ακριβώς θα γίνει σε μικρότερη κλίμακα, σε κάθε βαθμό, και αποκαλύπτει τους πραγματικούς σκοπούς της προτεινόμενης «αξιολόγησης».

Η δική μας πρόταση κινείται στον αντίποδα:

1.   Ο «ελλιπής» εκπαιδευτικός πρέπει να ΕΠΙΜΟΡΦΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ.

2.   Ο «εξαιρετικός» εκπαιδευτικός πρέπει να ΕΠΙΔΟΤΗΘΕΙ με την ΑΠΟΔΟΣΗ επιπλέον ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ και με ηθικές και διοικητικές ανταμοιβές.

3.   Να καταργηθούν οι αυθαίρετες ποσοστώσεις του Ν. 4024/2011 και η σύνδεσή τους με την αξιολόγηση.

Β.5 Αξιολογητές

Ως αξιολογητές του συστήματος ορίζονται:

Β.5.1. Για την περίπτωση των στελεχών οι ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΙΕΡΑΡΧΙΚΑ προϊστάμενοί τους.

Το σύστημα είναι απολύτως ΠΥΡΑΜΙΔΙΚΟ και ως κορυφή του ορίζεται ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος είναι πολιτικό πρόσωπο. Είναι ηλίου φαεινότερον, ότι έτσι επιδιώκεται ο πλήρης έλεγχος του συστήματος από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, η οποία θα προωθεί τους «κατάλληλους» Περιφερειακούς Διευθυντές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα «ελέγχουν» τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, και αυτοί τους Διευθυντές των Σχολείων, οι οποίοι θα «αξιολογούν» τους εκπαιδευτικούς. Προωθείται λοιπόν και επίσημα η απόλυτη δεσποτική ιεραρχία και θεσμοθετείται επισήμως η κρατούσα (αλλά ανομολόγητη ως τώρα) κομματοκρατία, η οποία ενδύεται, για τις ανάγκες της περίστασης, τον μανδύα της «αμερόληπτης» και «επιστημονικής» αξιολόγησης !!

Δεν μιλούμε λοιπόν για αξιολόγηση, αλλά για απόλυτα ελέγξιμη αναπαραγωγή του ίδιου του Συστήματος! Και φυσικά, δεν αναδεικνύεται, ούτε ορίζεται από τους συντάκτες του Π.Δ., η «οριζόντια» και η «εκ των κάτω» αξιολόγηση. Δηλαδή, των προϊσταμένων από τους υφισταμένους. Απλώς  αναφέρεται ως δυνατότητα, αλλά …αλίμονο σε αυτόν που θα την τολμήσει… Ο αξιολογούμενος εκπαιδευτικός, που θα θελήσει να εξασκήσει το δικαίωμά του αυτό, θα υποβάλλει την αξιολόγηση του άμεσα προϊστάμενου αξιολογητή του στον  …ίδιο, «έγγραφα και επώνυμα», και εκείνος «θα την εκτιμήσει και θα την χρησιμοποιήσει κατά την κρίση του…»!! Δηλαδή, αν τολμήσει να είναι αρνητική, μαύρο φίδι που έφαγε τον αξιολογούμενο! Και αντίστροφα, με κατάλληλο «χειρισμό» αυτής της δυνατότητας του αξιολογούμενου, μπορεί ξαφνικά να προκύψει σωρεία ευνοϊκών …«προαιρετικών» αξιολογήσεων από τους υφισταμένους προς τους προϊσταμένους τους!! ΕΛΕΟΣ, πια!

Β.5.2. Για την περίπτωση των εκπαιδευτικών.

Β.5.2.α Για τη Διοικητική τους αξιολόγηση, θα αξιολογούνται από το Διευθυντή του Σχολείου. Αν υπηρετούν σε πολλές σχολικές μονάδες, η βαθμολογία τους θα προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας των δύο ή περισσότερων Διευθυντών. Είναι πραγματικά περίεργο ότι δεν σκέφθηκε κανείς:

 • Η συνέπεια στα «διοικητικά» καθήκοντα του εκπαιδευτικού μένει ανεπηρέαστη από την αλλαγή πολλών εργασιακών περιβαλλόντων; Την ίδια απόδοση θα έχει ένας εκπαιδευτικός που εργάζεται σε ένα μόνο σχολείο με αυτόν που τρέχει για να συμπληρώσει ωράριο σε δύο ή και τρία σχολεία, αλλάζοντας περιβάλλον σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και την ίδια ημέρα;
 • Την ίδια αξία έχει η γνώμη του Διευθυντή που «βλέπει» τον εκπαιδευτικό-«κομήτη» για 2-3 ώρες στο σχολείο του, με αυτή του Διευθυντή που γνωρίζει τη δραστηριότητά του όλο τον υπόλοιπο πλήρη χρόνο;
 • Β.5.2.β Για την Εκπαιδευτική τους αξιολόγηση, θα αξιολογούνται από τους Σχολικούς Συμβούλους στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται. Εδώ υπάρχουν πάμπολα κενά:
 • Από ποιόν Σχολικό Σύμβουλο; Από αυτόν που έχει την Παιδαγωγική Καθοδήγηση του Σχολείου ή από τον Σχολικό Σύμβουλο του Κλάδου του εκπαιδευτικού;
 • Είναι προφανές ότι ο συντάκτης του Π.Δ. έχει υπόψιν του τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου οι δύο αυτοί ρόλοι ταυτίζονται. Εκεί ο Σύμβουλος έχει Γεωγραφική Αρμοδιότητα σε περιορισμένη έκταση σχολείων, την οποία μπορεί να καλύψει άμεσα, έχει ομοιογενές εκπαιδευτικό προσωπικό, με το οποίο έχει άμεση σχέση, και εγκρίνει ακόμη και τα ωρολόγια προγράμματα του σχολείου. Για το λόγο αυτό, το Π.Δ. προβλέπει ότι εάν οι εκπαιδευτικοί υπηρετούν σε πολλές σχολικές μονάδες, θα αξιολογούνται από όλους τους Συμβούλους στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται, εκλαμβάνοντας ως δεδομένη τη Γεωγραφική αρμοδιότητα.
 • Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όμως, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, ιδιαίτερα μάλιστα στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (Τ.Ε.Ε.) !!
 • Εάν εννοεί ότι αξιολογητής θα είναι ο Σύμβουλος που έχει την Παιδαγωγική Καθοδήγηση του Σχολείου, τότε θα κληθεί να αξιολογήσει το εκπαιδευτικό έργο συναδέλφων των οποίων το ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΓΝΟΕΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ!
 • Εάν, πάλι, εννοεί ότι αξιολογητής θα είναι ο Σύμβουλος που έχει την Επιστημονική Καθοδήγηση του Κλάδου (ειδικότητας) του εκπαιδευτικού, τότε θα πρέπει να μας εξηγήσει:

α) Ποιος Σ.Σ. θα αξιολογήσει Κλάδους Εκπαιδευτικών που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ της ειδικότητάς τους; Ολόκληρος ο κλάδος των ΠΕ18, με 41 (σαράντα μία) ειδικότητες εκπαιδευτικών δεν έχει Σχολικό Σύμβουλο (π.χ. Τουριστικών Επιχειρήσεων, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής, Στατιστικής, Οχημάτων Τ.Ε.Ι., Γραφικών Τεχνών, Διακοσμητικής, Συντήρησης Έργων Τέχνης, Φυσιοθεραπείας, Κομμωτικής, Αισθητικής, κ.α.).

β) Όμοια, ποιος Σ.Σ. θα αξιολογήσει τους εκπαιδευτικούς κλάδου ΤΕ01, με 36 (τριάντα έξι) ειδικότητες που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ; Αυτοί δεν επιτελούν εκπαιδευτικό έργο στα εργαστήρια;

γ) Επίσης, ποιος Σ.Σ. θα αξιολογήσει τον κλάδο ΔΕ01 για τις υπηρεσίες τους ως βοηθητικό, υποστηρικτικό προσωπικό των εργαστηρίων; Αυτοί θα αξιολογηθούν μόνο «Διοικητικά», ως να ήταν υπάλληλοι σε γραφείο;

δ) Πώς θα καλύψουν οι Σ.Σ. Τεχνικών Ειδικοτήτων τις τεράστιες γεωγραφικά περιοχές ευθύνης τους, όταν υπάρχουν Σύμβουλοι με ευθύνη σε 54 Νομούς (δηλαδή σε ΟΛΗ τη ΧΩΡΑ !!) , και είναι ανθρωπίνως αδύνατο να επισκεφθούν όλα τα σχολεία έστω για μία και μόνο φορά κατά τη διάρκεια της θητείας τους;

ε) Πώς θα μεταβούν οι Σ.Σ. Τεχνικών Ειδικοτήτων στα εγκατεσπαρμένα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας σχολεία ευθύνης τους, όταν τις τελευταίες χρονιές δεν εγκρίνονται οι μετακινήσεις των Σχολικών Συμβούλων λόγω έλλειψης πιστώσεων.;

Τι πρέπει να καταλογίσουμε πρώτα στον συντάκτη του περίφημου Π.Δ.! Προχειρότητα; Πλήρη Άγνοια; Ένα πράγμα όμως είναι βέβαιο:

Το σχέδιο αυτό για την αξιολόγηση είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ στη Β΄βάθμια Εκπαίδευση, και ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΕΞΑΜΒΛΩΜΑΤΙΚΟ για την Β΄βάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση!

Όποιος τολμάει ας το εφαρμόσει! Όλα τα παραπάνω θα τα βρεί μπροστά του και το σύστημα θα καταρρεύσει κάτω από τις ίδιες του τις αστοχίες!

Β.5.3. Γενικές παρατηρήσεις για τον ορισμό των Αξιολογητών

 • Με όλο το σεβασμό στους Θεσμούς και στη διαδικασία επιλογής των Στελεχών της Διοίκησης, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ο ρόλος του «Αξιολογητή» προϋποθέτει ειδικά προσόντα, σχετική επιμόρφωση και εμπειρία. Οι οριζόμενοι με το Π.Δ. ως αξιολογητές κατέχουν επάξια τις Θέσεις Ευθύνης τους, με βάση τα κριτήρια που ορίζει ο Νόμος. Για να εκτελέσουν όμως έργο Αξιολόγησης, θα πρέπει επιπλέον (σύμφωνα με την παραπάνω Πρόταση της Ομάδας Εργασίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.) «…να έχουν επιμορφωθεί από επίσημο φορέα ως αξιολογητές» (βλ. ό.π., σελ 34).
 • Ο Σχολικός Σύμβουλος που αξιολογεί σήμερα έναν εκπαιδευτικό, θα βρεθεί αύριο (κατά τις νέες κρίσεις για τις θέσεις των Σ.Σ.) συνυποψήφιος του …αξιολογημένου από τον ίδιο, εκπαιδευτικού. Δηλαδή, στη διαδικασία επιλογής του δεύτερου, θα ληφθεί υπόψη η αξιολόγηση του πρώτου για τον συνυποψήφιό του! Το θέμα αυτό θα πρέπει να εξετασθεί πολύ σοβαρά από πλευράς δεοντολογίας…
 • Η αξιολόγηση από ένα μόνο άτομο, σε κάθε τύπου αξιολόγηση (Διοικητική, Εκπαιδευτική) ενέχει σοβαρούς κινδύνους για λάθη, αβλεψίες ή παραλείψεις. Θα πρέπει να εξεταστεί η συμπληρωματική συμβολή άλλων πηγών πληροφόρησης, «οριζοντίως» ή και «από κάτω». Ενδεικτικά αναφέρεται ο Σύλλογος Διδασκόντων, η γνώμη του οποίου θα μπορούσε πιθανώς να συμβάλλει στην ολοκληρωμένη εικόνα της «αποδοχής» του εκπαιδευτικού από την εκπαιδευτική κοινότητα, και θα άμβλυνε την «υπεραρμοδιότητα» της Διοίκησης.

Β.5.4. Γενικές παρατηρήσεις για τον οριζόντιο χαρακτήρα της αξιολόγησης

Εφόσον η αξιολόγηση συνεπάγεται οποιουδήποτε είδους σύγκριση μεταξύ των αξιολογουμένων, θα έπρεπε να διασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες για όλους. Το εκπαιδευτικό έργο που παράγεται σήμερα στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από κάποιες «σταθερές» (όπως το ενιαίο αναλυτικό πρόγραμμα, τα ίδια σχολικά βιβλία, τις ίδιες προτεινόμενες διδακτικές μεθόδους), αλλά τα κατά τόπους σχολεία (και οι μαθητές)χαρακτηρίζονται από τεράστιες ανισότητες και ασυμμετρίες (κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές, μορφωτικές, γεωγραφικές). Κάθε σχολείο έχει ιδιαιτερότητες που επηρεάζονται από τη βαθμίδα στην οποία αυτό ανήκει (προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, ειδική αγωγή, τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση), την τοπική κοινωνία, τη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού, το ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι εκπαιδευτικοί (βλ. Πρόταση της Ομάδας Εργασίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., σελ 15).

Ανεξάρτητα λοιπόν από την αναγκαιότητα αυτοτελούς αξιολόγησης των δομών, όπου όλα αυτά θα αναδειχθούν, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει κάθε εκπαιδευτικός στο σχολείο που υπηρετεί, και τίποτε σχετικό δεν προβλέπεται στο σχέδιο του Π.Δ.! Επομένως, τα αποτελέσματα της «βαθμολογίας» των αξιολογουμένων δεν είναι συγκρίσιμα, και για τον επιπλέον αυτό λόγο, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αμερόληπτη κατάταξή τους σε ενιαίο πίνακα με τους συναδέλφους τους, καθώς δεν τηρείται η στοιχειώδης αρχή των ίσων ευκαιριών!

 Γ. Επί της Διαδικασίας

Η αποτελεσματική εφαρμογή του θεσμού της αξιολόγησης «…προϋποθέτει τη διαβούλευση της πρότασης αυτής με την εκπαιδευτική κοινότητα και εξαρτάται από τη συναίνεση και την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ εκπαιδευτικών και πολιτείας…» (βλ. Πρόταση της Ομάδας Εργασίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., σελ 15). Αντί αυτού, το Υπουργείο επέλεξε να αποτανθεί σε «Επιτροπή Σοφών», οι οποίοι συνέταξαν το σχέδιο Π.Δ. ερήμην της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, και δόθηκε χρόνος διαβούλευσης μόλις μια (1) εβδομάδα, για μια τέτοια ιστορικής σημασίας καινοτομία στο χώρο της Παιδείας. Είναι προφανές ότι δεν ήταν επιθυμητός ο διάλογος! Δεδομένου, όμως ότι (βλ. Πρόταση της Ομάδας Εργασίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., σελ 11):

 • Η αξιολόγηση συνολικά του εκπαιδευτικού έργου (και των εκπαιδευτικών) είναι πρωτόγνωρο ως σύστημα στην Ελληνική πραγματικότητα.
 • Δεν υπάρχει κουλτούρα αξιολόγησης στα ελληνικά σχολεία.
 • Δεν υπάρχει εμπειρία ή επιμόρφωση σε θέματα αξιολόγησης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων.
 • Δεν υπάρχει η αναγκαία προετοιμασία και η κατάλληλη υποστήριξη του συστήματος για να υποδεχτεί την αξιολόγηση σε επίπεδο δομών, στελεχών και διαδικασιών.

Θεωρούμε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και εκβιαστική τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε, και επειδή στην προκειμένη περίπτωση, η διαδικασία είναι τόσο ουσιώδης όσο και το περιεχόμενο, η μεθόδευση που ακολουθήθηκε αποτελεί για την Ομοσπονδία μας ακόμη ένα λόγο για την απόρριψη του σχεδίου Π.Δ.

 Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η συγκεκριμένη πρόταση, όχι μόνο δεν πληροί τις στοιχειωδώς απαραίτητες προϋποθέσεις εφαρμογής της, αλλά και δεν έχει καμία απολύτως πιθανότητα επιτυχίας γιατί θα καταρρεύσει κάτω από το βάρος της ολοκληρωτικής αστοχίας της. Επομένως, και

επειδή

η προτεινόμενη «αξιολόγηση»:

1)    Είναι αποσπασματική, δεν εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου στο σύνολό του, αλλά εστιάζεται επιλεκτικά στον εκπαιδευτικό, τον πιο αδύναμο κρίκο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

2)    Δεν έχει «διαπιστωτικό, διαμορφωτικό, παιδαγωγικό, ανατροφοδοτικό, αναπτυξιακό και βελτιωτικό» χαρακτήρα για το Εκπαιδευτικό Έργο, αλλά είναι «ελεγκτική» και στοχεύει στην κατασκευή «ενόχων» και στην «τιμωρία» τους.

3)    Προωθεί την απόλυτη χειραγώγηση του εκπαιδευτικού λειτουργού από τη Διοίκηση, ενδεδυμένη μανδύα δήθεν «επιστημονικών» κριτηρίων και «αδιάβλητων» διαδικασιών, είναι απολύτως επικίνδυνη για τη Δημοκρατική Λειτουργία των σχολείων ως εργασιακών χώρων (για τους εκπαιδευτικούς) και χώρων προαγωγής της Παιδείας (για μαθητές και εκπαιδευτικούς), και πισωγυρίζει την Εκπαίδευση σε αλήστου μνήμης εποχές του παρελθόντος.

4)    Περιέχει ουσιώδη λάθη και θεμελιώδεις παραλείψεις ως προς τα Κριτήρια, τις Διαδικασίες και τους Αξιολογητές.

5)    Αγνοεί πλήρως τη λειτουργία των σχολείων της Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης και μάλιστα τις ιδιαιτερότητες της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

6)    Συνδέεται ευθέως με την βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη του εκπαιδευτικού του Ν. 4024/2011, και μόνο με αυτή, έχοντας σκοπό να υπηρετήσει καθαρά λογιστικές πολιτικές Μνημονιακής έμπνευσης.

7)    Δεν τηρείται η αρχή των ίσων ευκαιριών για τους αξιολογούμενους.

8)    Η εκβιαστική και αντιδημοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον ουσιώδη όρο της αξιολόγησης ως «εκπαιδευτικού συμβολαίου», που είναι η συναίνεση των «συμβαλλομένων μερών», Πολιτείας και Εκπαιδευτικών.

9)    Είναι καταδικασμένη να αποτύχει υπό το βάρος των κραυγαλέων λαθών και των εξαμβλωματικών παραδοχών της.

 

Απορρίπτουμε

Το προτεινόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο σύνολό του και

 Ζητούμε

 1. 1.    Την κατάργηση όλων των σχετικών διατάξεων του Ν. 4024/2011 αναφορικά με την σύνδεση της αξιολόγησης με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών.
 2. 2.    Την άμεση σύσταση Ειδικού Συμβουλίου Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου, με τη συμμετοχή όλων των Φορέων της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, που θα διαμορφώσει θέσεις και προτάσεις για την πραγματική βελτίωση του Δημόσιου Σχολείου, για μια ποιοτική Δημόσια Εκπαίδευση.
 3. 3.    Επείγουσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για να εκθέσουμε αναλυτικά και δια ζώσης τις θέσεις μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Αθήνα, 10-1-2013    Αριθμ. Δ.Τ.: 027

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επαναπροκήρυξη του προγράμματος ΜΑΘΗΤΕΙΑ Αποφοίτων Τεχνικής Εκπαίδευσης για απόκτηση Επαγγελματικής εμπειρίας

Η Ομοσπονδία μας υποδέχεται με ανάμεικτα συναισθήματα την απόφαση του Υπουργείου. Από την μια αισθανόμαστε ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΙ γιατί ήμασταν οι μόνοι που δραστηριοποιηθήκαμε και επιδιώξαμε επίμονα την επανενεργοποίηση του προγράμματος. Συγκεκριμένα:

1.        Στις 14-9-2012 αποστείλαμε την με άρ. πρωτ. 048 επιστολή μας προς τους Υπουργούς Παιδείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης με την οποία ζητούσαμε:

Την άμεση επαναπροκήρυξη του Προγράμματος

Την άμεση έκδοση νέας Απόφασης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς επιχειρήσεις, ορίζοντας επαρκή χρονική προθεσμία για δήλωση θέσεων Μαθητείας

Να γίνει συντονισμένη εκστρατεία ευρύτατης δημοσιοποίησης και προβολής του Προγράμματος (Μ.Μ.Ε., Επιμελητήρια, κλπ)

Να συμπεριληφθούν στους Φορείς Υποδοχής των Μαθητευομένων και οι Υπηρεσίες του Δημοσίου

2.        Στις 25-10-2012 ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει:

την άμεση ενεργοποίηση της υλοποίησης του Προγράμματος

την ενεργοποίηση επιλεκτικών ενεργειών Δημοσιότητας, (Σεμινάρια Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης προς τους Δ/ντες ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. και σε εκπαιδευτικούς ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. με σκοπό να λειτουργήσουν προωθητικά για το θεσμό στην Τοπική κοινωνία, Δημοσίευση σε Τύπο & Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, κ.λπ.)

να εξετάσει τη δυνατότητα συμμετοχής ΚΑΙ Δημοσίων Φορέων στο Πρόγραμμα

3.        Στις 1-11-2012 επανήλθαμε με το με αρ. 017 Δελτίο Τύπου μας χαιρετίζοντας την απόφαση του Υπουργού και επισημαίνοντας την κρισιμότητα έγκαιρης Προκήρυξης, ικανού χρόνου για δήλωση προσφοράς θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις και συμπερίληψη των Φορέων του Δημοσίου, δεδομένου ότι πολλοί απόφοιτοι της ΤΕΕ μπορούν να εργασθούν μόνο στα πλαίσια του προγράμματος.

4.        Στις 28-11-2012 προσήλθαμε στο γραφείο της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου όπου καταθέσαμε τις συγκεκριμένες προτάσεις μας.

5.        Στις 18-12-2012 εκδόθηκε η Απόφαση Επαναπροκήρυξης του Προγράμματος (Απόφαση με αρ. πρωτ. 11559/18-12-2012, ΑΔΑ: Β4Μ99-1Δ1).

6.        Στις 8-1-2013 μας αποστάλθηκε υπηρεσιακά «για ενημέρωσή μας».

Δεν μπορούμε όμως να μην εκφράσουμε την ΒΑΘΙΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ μας γιατί άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και τους νέους της Ελλάδας κινδυνεύει να πάει χαμένη εξαιτίας της απίστευτης προχειρότητας σχεδιασμού και υλοποίησης του Προγράμματος. Συγκεκριμένα:

α) Η Απόφαση υπογράφτηκε στις 18-12-2012, μας κοινοποιήθηκε στις 8-1-2013 και δίνει διορία στις Επιχειρήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι τις 20-1-2013 !!

β) Δεν έχει γίνει καμιά πράξη ευρείας δημοσιοποίησης του Προγράμματος που αναφέρεται στην Απόφαση με αρ. πρωτ. 20828/13-12-2012 (ΑΔΑ: Β4ΜΡ9-ΚΚΚ) που προβλέπει τον σχεδιασμό και υλοποίηση προγράμματος δημοσιότητας στον Τύπο, τη διαμόρφωση, σχεδιασμό, παραγωγή και εφαρμογή Δημιουργικής Ιδέας στον έντυπο Τύπο, και την επιμέλεια υλοποίησης του προγράμματος δημοσιότητας, που χρηματοδοτούνται μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 86.100,00 ευρώ …

γ) Δεν συμπεριλήφθηκαν Δημόσιοι Φορείς στους δυναμένους να συμμετάσχουν.

Υπενθυμίζουμε ότι και οι δύο προηγούμενες Προκηρύξεις του Προγράμματος κατέρρευσαν ακριβώς επειδή δεν πληρούνταν αυτοί οι ουσιώδεις όροι, με αποτέλεσμα να έχουν δηλωθεί μόνο 468 (!!) θέσεις Μαθητείας Αποφοίτων σε όλη την Επικράτεια, έναντι 8.475 θέσεων που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ. Δηλαδή, το ποσοστό ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ μέχρι σήμερα είναι 94,5 % !!.

Φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν ο κίνδυνος να χαθούν Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις 16.833.240,00 ευρώ, να χαθεί η ευκαιρία τόνωσης της Εργασίας τη στιγμή που η επίσημη ανεργία των νέων μας ανέρχεται στο 50% και οι Απόφοιτοι της ΤΕΕ δεν μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας χωρίς προϋπηρεσία με τα πτυχία που τους χορηγεί η Ελληνική Πολιτεία !!

Παρά την απογοήτευσή μας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας προβαίνει με δική του πρωτοβουλία στην άμεση κινητοποίηση και ενημέρωση των Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών, Τεχνικών και λοιπών Επιμελητηρίων της Χώρας, Συλλόγων, Φορέων και Επαγγελματικών Ενώσεων με αποστολή ενημερωτικού υλικού για άμεση προώθηση στα μέλη τους, ώστε να πετύχει το Πρόγραμμα, αλλά ανεξάρτητα από τις δικές μας προσπάθειες,

καλούμε

τον Υπουργό Παιδείας δια της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. να προβεί ΑΜΕΣΑ:

στον Επανακαθορισμό του χρόνου υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις σε διάστημα 20 ημερών μετά την ολοκλήρωση της καμπάνιας δημοσιότητας του Προγράμματος, και τουλάχιστον μέχρι τις 28-2-2013.

στην Εκτεταμένη δημοσιοποίηση του Προγράμματος από τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης όπως έχει υποχρέωση από την Απόφασή του με αρ. πρωτ. 20828/13-12-2012.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Αθήνα, 10-1-2013   Αριθμ. Πρωτ.: 123

ΠΡΟΣ :

 1. την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ)
 2. τα Επιμελητήρια – Μέλη της ΚΕΕΕ
 3. το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τα Περιφερειακά του Τμήματα
 4. τα λοιπά Επιμελητήρια
 5. Επαγγελματικές Ενώσεις και Συλλόγους
 6. τα ΚΕΣΥΠ

ΚΟΙΝ :

 1. την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων – Μονάδα  Β3.
 2. τα Σχολεία ΤΕΕ (ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. – Σ.Ε.Κ. – Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.- Τ.Ε.Ε. Β΄ βαθμίδας)
 3. τις Ε.Λ.Τ.Ε.Ε., τα Μ.Μ.Ε.

 ΘΕΜΑ: Επαναπροκήρυξη του προγράμματος ΜΑΘΗΤΕΙΑ Αποφοίτων Τεχνικής Εκπαίδευσης για απόκτηση Επαγγελματικής εμπειρίας

Σχετ.:   Η με αρ. πρωτ.  11559/18-12-2012,  Απόφαση  του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. (ΑΔΑ: Β4Μ99-1Δ1)

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Αξιότιμοι κύριοι,

Σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας επαναπροκήρυξε το Πρόγραμμα του θέματος, με υποστήριξη των Αποφοίτων των δημοσίων σχολείων Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ε.) και αντίστοιχων δομών της Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, μέσω μαθητείας 2-6 μηνών στον παραγωγικό τομέα, σε επιχειρήσεις κλάδων σχετικών με τις σπουδές του αποφοίτου.

Στην ουσία θα συνάπτεται σύμβαση μαθητείας μεταξύ του νέου αποφοίτου και της επιχείρησης χωρίς υποχρέωση των μερών για καταβολή οποιασδήποτε αμοιβής. Ο Φορέας Υλοποίησης (Ε.Υ.Ε. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.) θα χορηγεί υποτροφία στον μαθητευόμενο και θα παρέχει και την ασφαλιστική του κάλυψη μέσω του ΙΚΑ.

Η όλη διαχείριση του Προγράμματος γίνεται μέσα από την διαδικτυακή πύλη:

www.mathiteia4u.gov.gr

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να απασχολήσουν Αποφοίτους της Τ.Ε.Ε. πρέπει να το δηλώσουν εκεί μέσα σε αποκλειστική προθεσμία (μέχρι τις 20-1-2013). Όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη ανταποκριθεί σε προηγούμενες προσκλήσεις θα πρέπει να επικαιροποιήσουν το ενδιαφέρον τους.

Α. ΣΚΟΠΟΣ του Προγράμματος

Η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας των Αποφοίτων των σχολείων της Τ.Ε.Ε. και της Ειδικής Αγωγής, ώστε να ενισχυθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητές τους και να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την αγορά εργασίας.

Β. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Μαθητείας

Το Πρόγραμμα προβλέπει την χρηματοδότηση 8.475 θέσεων Μαθητείας, (συνολικού προϋπολογισμού 16.833.240,00 ευρώ) και μέχρι σήμερα έχουν προσφερθεί μόνο 468 θέσεις σε όλη την Επικράτεια !!

Γ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαδικασία ενεργοποίησης του Προγράμματος είναι χονδρικά η παρακάτω:

Εγγραφή Επιχειρήσεων, δήλωση προσφερόμενων θέσεων Μαθητείας.

Εγγραφή Αποφοίτων των σχολείων της Τ.Ε.Ε. και δήλωση προτίμησης.

Αντιστοίχιση των Υποψηφίων σε Επιχειρήσεις με κριτήρια(σειρά, βαθμός, κλπ).

Επιλογή Υποψηφίων, Προδέσμευση Θέσης.

Συνέντευξη των επιλεγέντων Υποψηφίων με την Επιχείρηση.

Δήλωση της Επιχείρησης για επιλογή του επιθυμητού Υποψηφίου.  κλπ …

Δ. Σε ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ έχει ΕΦΑΡΜΟΓΗ το Πρόγραμμα

Στο Πρόγραμμα εντάσσονται Επιχειρήσεις που βρίσκονται στις Διοικητικές Περιφέρειες:

 1. Αττικής
 2. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
 3. Κεντρικής Μακεδονίας
 4. Δυτικής Μακεδονίας
 5. Βορείου Αιγαίου
 6. Δυτικής Ελλάδας
 7. Ηπείρου
 8. Θεσσαλίας
 9. Ιονίων Νήσων
 10. Κρήτης
 11. Πελοποννήσου

Ε. Ποιες είναι οι ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ της Τ.Ε.Ε.

Οι Ειδικότητες των Αποφοίτων των δημοσίων σχολείων Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ε.) και των αντίστοιχων δομών της Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, που μπορούν να καταλάβουν θέσεις Μαθητείας σε επιχειρήσεις κλάδων σχετικών με τις σπουδές τους, είναι:

Μηχανολογίας

Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών (ΕΠΑ.Λ.)

Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού (ΕΠΑ.Λ.)

Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων και Συντηρητών Κεντρικής Θέρμανσης (ΕΠΑ.Σ.)

Τεχνικών Αερίων Καυσίμων (φυσικού αερίου) (ΕΠΑ.Σ.)

Εργαλειομηχανών CNC (ΕΠΑ.Σ.)

Μηχανοσυνθετών Αεροσκαφών (ΕΠΑ.Σ.)

Οχημάτων

Μηχανικών και Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου (ΕΠΑ.Λ.)

Αμαξωμάτων (ΕΠΑ.Σ.)

Ηλεκτρολογίας

Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων (ΕΠΑ.Λ.)

Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών (ΕΠΑ.Σ.)

Δομικών Έργων

Σχεδιαστών Δομικών Έργων (ΕΠΑ.Λ.)

Κτιριακών Έργων (ΕΠΑ.Σ.)

Εφαρμοσμένων Τεχνών

Γραφικών Τεχνών (ΕΠΑ.Λ.)

Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων (ΕΠΑ.Σ.)

Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης (ΕΠΑ.Σ.)

Αργυροχρυσοχοΐας (ΕΠΑ.Σ.)

Επιπλοποιΐας (ΕΠΑ.Σ.)

Κεραμικής – Πηλοπλαστικής (ΕΠΑ.Σ.)

Ξυλογλυπτικής – Διακοσμητικής επίπλου (ΕΠΑ.Σ.)

Ψηφιδογραφίας – Υαλογραφίας (ΕΠΑ.Σ.)

Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος (ΕΠΑ.Σ.)

Ηλεκτρονικής

Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων (ΕΠΑ.Λ.)

Ηλεκτρονικών Συστημάτων Επικοινωνιών (ΕΠΑ.Λ.)

Υγείας και Πρόνοιας

Βοηθών Νοσηλευτών (ΕΠΑ.Λ.)

Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων (ΕΠΑ.Λ.)

Βοηθών Φυσιοθεραπευτών (ΕΠΑ.Σ.)

Βοηθών Οδοντοτεχνιτών (ΕΠΑ.Σ.)

Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων (ΕΠΑ.Λ.)

Βοηθών Ακτινολογικών Εργαστηρίων (ΕΠΑ.Σ.)

Βοηθών Φαρμακείων (ΕΠΑ.Σ.)

Χημικών Εργαστηρίων και Ποιοτικού Ελέγχου Υλικών (ΕΠΑ.Σ.)

Αισθητικής Τέχνης (ΕΠΑ.Σ.)

Κομμωτικής Τέχνης (ΕΠΑ.Σ.)

Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος

Τεχνολογία και Έλεγχος Τροφίμων (ΕΠΑ.Λ.)

Έργων Τοπίου και Περιβάλλοντος (ΕΠΑ.Λ.)

Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων – Αρχιτεκτονική Τοπίου (ΕΠΑ.Σ.)

Επιχειρήσεων Αγροτουρισμού και Αγροβιοτεχνίας (ΕΠΑ.Σ.)

Σύγχρονης Επιχειρηματικής Γεωργίας (ΕΠΑ.Λ.)

Θερμοκηπιακών Κατασκευών και Καλλιεργειών (ΕΠΑ.Σ.)

Αγροτικών Μηχανημάτων (ΕΠΑ.Σ.)

Αμπελουργίας – Οινοτεχνίας (ΕΠΑ.Σ.)

Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας (ΕΠΑ.Σ.)

Δενδροκομίας (ΕΠΑ.Σ.)

Ζωοτεχνίας (ΕΠΑ.Σ.)

Ζαχαροπλαστικής Τέχνης (ΕΠΑ.Σ.)

Μαγειρικής Τέχνης (ΕΠΑ.Σ.)

Πληροφορικής

Υποστήριξη Συστημάτων, Εφαρμογών και Δικτύων Η/Υ (ΕΠΑ.Λ.)

Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών

Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών (ΕΠΑ.Λ.)

Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΕΠΑ.Λ.)

Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Υπηρεσιών (ΕΠΑ.Σ.)

Ναυτικός – Ναυτιλιακός

Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΕΠΑ.Λ.)

Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΕΠΑ.Λ.)

Στ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων – Μονάδα Β3

Α. Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι

Τηλ.: 210-3442138, fax.:210-3442153

Ιστοσελίδα: www.eye.minedu.gov  Πληροφορίες:

Αχιλλέας Σαρμανιώτης, asasmaniotis@minedu.gov

Ιωάννης Μπαθιανάκης, ibathianakis@minedu.gov

Ζ. Συνημμένα Αρχεία

 1. Η με αρ. πρωτ. 11559/18-12-2012 Απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. (ΑΔΑ: Β4Μ99-1Δ1) με θέμα «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς Επιχειρήσεις για Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Μαθητείας Αποφοίτων για Απόκτηση Επαγγελματικής Εμπειρίας στους Άξονες Προτεραιότητας 4 και 5 του Ε.Π. “Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση”»
 2. Μαθητεία: Παρουσίαση του Προγράμματος
 3. Μαθητεία: Παρουσίαση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Διαχείρισης του Προγράμματος
 4. Η με αρ. πρωτ. 048/14-9-2012 επιστολή της ΟΛΤΕΕ προς τους συναρμόδιους Υπουργούς με αίτημα την ενεργοποίηση του Προγράμματος
 5. Το με αρ. 016/1-11-2012 Δελτίο Τύπου της ΟΛΤΕΕ
 6. Το με αρ. 027/10-1-2013 Δελτίο Τύπου της ΟΛΤΕΕ

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και την ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ των μελών σας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Αθήνα, 10-12-2012 Αριθμ. Δ.Τ.: 023
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Οι «Καθηγητές της Αργομισθίας» VS των «Καθηγητών» της Διατεταγμένης Λασπο-Δημοσιογραφίας
Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ της άθλιας κατασυκοφάντησης των Εκπαιδευτικών Λειτουργών της Δημόσιας Εκπαίδευσης καλά κρατεί … Ενόψει της Αξιολόγησης, και εν μέσω των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύνολο της Εκπαίδευσης από τις ελλείψεις 2.000 και πλέον Εκπαιδευτικών, το οργανωμένο λόμπυ των λασπολόγων επιχειρεί να ρίξει και πάλι τις ευθύνες στις πλάτες των Εκπαιδευτικών, παρουσιάζοντάς τους ως κοινούς απατεώνες.
Στην έγκριτη εφημερίδα «Καθημερινή», στο φύλλο της Κυριακής 11 Νοεμβρίου 2012, δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Καθηγητές της αργομισθίας» του επίσης έγκριτου δημοσιογράφου κ. Απόστολου Λακασά, και υπότιτλο «Τι κόλπο σκαρφίστηκαν για να εργάζονται δύο ώρες την εβδομάδα» ( ), που συνοδευόταν από την είδηση «Καθηγητές με δύο ώρες διδασκαλίας σε σχολεία της Αττικής» ( ). Το άρθρο έτυχε ευρύτατης δημοσιότητας και εκτεταμένων αναδημοσιεύσεων σε όλο τον ηλεκτρονικό τύπο, αλλά και σε πολλές έντυπες εκδόσεις. Τα σχόλια των αναγνωστών ήταν (σε πλήθος και οργή) ανάλογα του μεγέθους της «απάτης» που «αποκαλύφθηκε»…
Ο δημοσιογράφος παρουσίασε γλαφυρά, αναλυτικά και εμπεριστατωμένα, τα «Όργια αργομισθίας…» που υποτίθεται ότι «…ανακάλυψαν σε σχολεία της Βούλας, της Βάρης και της Βουλιαγμένης οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης…», παρουσιάζοντας κατ’ αποκλειστικότητα το «… πόρισμα, 27 σελίδων, του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (με ημερομηνία 23 Οκτωβρίου 2012)…» το οποίο «…αποτελεί καταπέλτη για τις πρακτικές που υιοθετούνταν σε βάθος χρόνου σε σχολεία των συγκεκριμένων περιοχών», περιγράφοντας τις παράνομες πράξεις που «…έκαναν διευθυντές και καθηγητές υπό την “υψηλή προστασία” αιρετών εκπροσώπων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής».
Αποκορύφωμα της «… εκτεταμένης και σε βάθος χρόνου “εργασιοδιαφυγής” εκ μέρους εκπαιδευτικών…» οι οποίοι προέβαιναν σε «…”λαθροχειρία” με τις ώρες διδασκαλίας στα συγκεκριμένα σχολεία…», ήταν οι «… περιπτώσεις εκπαιδευτικών με κατά πολύ μειωμένο διδακτικό εβδομαδιαίο ωράριο, δηλαδή εκπαιδευτικοί με δύο και τρεις ώρες εβδομαδιαίως και περίπτωση εκπαιδευτικού με καθόλου διδακτικό ωράριο…».
Και για όποιον δεν κατάλαβε, το αποτέλεσμα αυτής της εργασιακής «λαθροχειρίας» (κλοπής, στην καθομιλουμένη), ήταν ότι η Πολιτεία «… αναγκαζόταν να προσλαμβάνει αναπληρωτές με υψηλό κόστος … για να καλύψει τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στο… παραδιπλανό σχολείο…». Τώρα μάλιστα ! Το καταλάβαμε !! Ολόκληρη η Κοινωνία οφείλει να επαναστατήσει !!! Αίσχος, Ντροπή και Ανάθεμα στους επίορκους Εκπαιδευτικούς, στις διαβρωμένες δομές της Εκπαίδευσης και στους Αιρετούς που παρείχαν «Υψηλή Προστασία» σε αυτές τις παρανομίες. Πλασματικά είναι και τα στοιχεία των κενών των Εκπαιδευτικών που παρουσιάζουν οι Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών. Η λύση είναι απλή. Συγχώνευση τμημάτων και μεταφορά των Εκπαιδευτικών στο …παραδιπλανό σχολείο !!
Ακόμη και στην απάντηση των Ε.Λ.Μ.Ε. Νότιας Αθήνας και Ε΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατολικής Αττικής, ο υποστηρικτής αυτού του παραληρήματος θα μπορούσε να βρει επιχειρήματα που να συνηγορούν στον οχετό των κατηγοριών. Στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τους συναδέλφους, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «…Όταν στο παρελθόν το Υπουργείο Παιδείας διόριζε 30 μαθηματικούς στον Αη Στράτη, για να τους αποσπά στην Αθήνα, και ο κλάδος κατήγγειλε την πολιτική αυτή, τα ΜΜΕ σιωπούσαν…» ( ), επομένως το έγκλημα είναι τετελεσμένο, απλώς δεν φταίει ο κλάδος, αλλά οι …πολιτικοί.
Η Ομοσπονδία μας, προκειμένου να λάβει θέση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως περιγραφόταν από τον δημοσιογράφο, ζήτησε με την με αρ. πρωτ. 085/13-11-2012 επιστολή της προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) να λάβει επίσημα το από 23-10-2012 πόρισμά του. Και η απάντηση του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. ήταν σοκαριστική :
Το … 27 σέλιδο «Πόρισμα» του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
γιατί απλώς ΔΕΝ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΠΟΤΕ !!!
Στην απαντητική του επιστολή προς την Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. ( ), το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. δηλώνει ότι «…δεν έχει εκδοθεί πόρισμα σχετικό με τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” στις 11-11-2012, δεδομένου ότι η επιθεώρηση που διενεργείται δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί». Υπάρχουν κάποιες «…κατ’ αρχήν διαπιστώσεις της επιθεώρησης…» οι οποίες «…σύμφωνα με την ελεγκτική διαδικασία … τίθενται υπόψη των ελεγχομένων δημοσίων υπηρεσιών εγγράφως για να εκφέρουν επ’ αυτών τις απόψεις τους …». Μάλιστα, μας κοινοποίησε και επιστολή του προς την εφημερίδα με την οποία ζητάει την αποκατάσταση της αλήθειας ( ).
Η διάψευση του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. δημοσιεύτηκε στα … ψιλά «Γράμματα Αναγνωστών», συνοδευόμενη από την απάντηση του «ΑΠ.Λ.», ότι « …Η «Κ» δημοσίευσε το επείγον και εμπιστευτικό έγγραφο … που απευθύνεται προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής προς την οποία τίθενται υπόψη οι διαπιστώσεις του Σώματος για να καταθέσει τις απόψεις της. Και ως τέτοιο παρουσιάστηκε από την «Κ». Οι διαπιστώσεις, λοιπόν, του Σώματος διατηρούν την αξία τους, ως αποτέλεσμα της ενδελεχούς έρευνας. Ανάλογες έρευνες έχουν διενεργηθεί και για άλλες περιοχές της Αττικής» ( ). Δηλαδή, η εφημερίδα, όχι μόνο ΕΠΙΜΕΝΕΙ να υποστηρίζει τα παραπάνω ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΑ ΨΕΥΔΗ, αλλά ΠΡΟΔΙΚΑΖΕΙ και τις απόψεις της αρμόδιας Διεύθυνσης, και …ΑΠΕΙΛΕΙ ότι …υπάρχουν και «ανάλογες έρευνες» για «άλλες περιοχές».
Πάντως, το δημοσίευμα αναφερόταν σε 27σέλιδο Πόρισμα – Καταπέλτη και όχι σε εν’ εξελίξει Έρευνα… Ανάγνωση γνωρίζουμε …
Η απάντηση ενός από τα άμεσα θιγόμενα σχολεία ( ), πραγματικά ραγίζει την καρδιά του αναγνώστη. Καθηγητές με μεράκι, με πλήθος δραστηριοτήτων και προγραμμάτων εκτός διδακτικού ωραρίου, με θεατρικά Βραβεία σε Πανελλήνιους καλλιτεχνικούς Αγώνες, με συνεργασίες με σχολεία του Εξωτερικού, με διακρίσεις σε Μαθητικά Φεστιβάλ φωτογραφίας, με δανειστική βιβλιοθήκη …5.000 τίτλων και με άριστους μαθητές, πιάνουν την έντιμη γραφίδα τους για να συντάξουν …απολογία προς τους άθλιους συκοφάντες τους.
Η δική μας απάντηση δεν θα είναι τόσο απολογητική.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΕΙΛΟΙ και ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ !!!
Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Αθήνα, 10-12-2012 Αριθμ. Δ.Τ.: 024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επερωτήσεις Βουλευτών για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, έφτασε πλέον στην Βουλή των Ελλήνων με επανωτές επερωτήσεις Βουλευτών, οι οποίοι αναφέρονται ευθέως στα έγγραφα και τις καταγγελίες της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. και των Ε.Λ.Τ.Ε.Ε., καθώς και στα στοιχεία που προσκομίσαμε.
Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα έξι (6) επερωτήσεις Βουλευτών:
1. Στις 16-10-2012 από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη και Μαρία Διακάκη, για τις Ελλείψεις σε Εκπαιδευτικό Προσωπικό στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.
2. Στις 16-10-2012 από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη και Μαρία Διακάκη, για το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
3. Στις 19-11-2012 από τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών – προβλήματα στη λειτουργία Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ.-ΕΠΑ.Σ.
4. Στις 20-11-2012 από τον Βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά, για τις ελλείψεις καθηγητών στα σχολεία της Τ.Ε.Ε.
5. Στις 23-11-2012 από τον Βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά, για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
6. Στις 3-12-2012 από τους Βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου, Κων/νο Γιοβανόπουλο, Βασίλειο Καπερνάρο, Τέρενς Κουϊκ, Έλενα Κουντουρά, Ιωάννη Κουράκο, Νότη Μαριά, Κων/νο Μαρκόπουλο, Παύλο Χαϊκάλη, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, για τα κενά των εκπαιδευτικών, τις ειδικότητες των σχολείων της ΤΕΕ που σταμάτησαν τις εγγραφές ή δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης καθηγητών και για την αξιολόγηση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες όλων των εκπαιδευτικών της Τ.Ε.Ε. για το ενδιαφέρον και την ευαισθησία των παραπάνω Βουλευτών για της θέματα της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι τιμούν με αυτές τους τις ενέργειες την εμπιστοσύνη και την ψήφο του Ελληνικού Λαού στο πρόσωπό τους.
Ευχόμαστε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία μας μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας μας για μια υγιή και εύρωστη Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, αντάξια των προσδοκιών του Λαού μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα στηρίξει την οικονομική αναγέννηση και ανάπτυξη της Χώρας.
Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Συνημμένα:
Οι έξι (6) επερωτήσεις
Αποσπάσματα videos από ορισμένες επερωτήσεις
Μαριάς: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=e5tkFMl0bWY
Μαριάς: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5t4eTlCEyJ8
Μαριάς: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NA9C_fPQ5Ao
Ξουλίδου: http://www.youtube.com/watch?v=TM2y8c42-c0
Ανεξ.Έλληνες: http://www.youtube.com/watch?v=v5GKClhEHa8&feature=youtube_gdata

Αθήνα, 23-11-2012 Αριθμ. Δ.Τ.: 021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παράνομοι, Προκλητικοί και Θρασείς

Κατά τη διάρκεια των διεργασιών, ενόψει των ετήσιων αρχαιρεσιών εκλογής των νέων Οργάνων Διοίκησης των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων των Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες πολλαπλών καταγγελιών από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, ότι επιχειρείται ποδηγέτηση των εκπαιδευτικών από Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.), προκειμένου όχι μόνο να εμφανίσουν ως εγγεγραμμένα μέλη συναδέλφους οι οποίοι ουδέποτε υπέβαλαν αίτηση εγγραφής, αλλά και να τους υφαρπάξουν «αυτόματα» την ετήσια συνδρομή μέλους με την παρακράτησή της από τη μισθοδοσία, χωρίς οι ίδιοι να έχουν δηλώσει ότι αποδέχονται τη «ρύθμιση» αυτή!!
Με δημόσιες ανακοινώσεις και αναρτήσεις στο διαδίκτυο (), έχουν το θράσος να θεωρούν ότι όλοι οι Εκπαιδευτικοί με το διορισμό τους είναι «αυτόματα» και «εξ’ ορισμού» μέλη των κατά τόπους συνδικαλιστικών σωματείων των Ε.Λ.Μ.Ε. Στη συνέχεια, μας «πληροφορούν» ότι «Ως γνωστόν η Ε.Λ.Μ.Ε. μας, όπως σχεδόν όλες οι Ε.Λ.Μ.Ε. της χώρας, υλοποιήσαμε την απόφαση Ο.Λ.Μ.Ε. και Ε.Λ.Μ.Ε. να γίνεται η παρακράτηση των εισφορών μας μέσω της μισθοδοσίας…» και «επιλέξαμε οι νέες συνδρομές της περιόδου 2012-2013 να παρακρατούνται αυτόματα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών» σε …μηνιαίες δόσεις !!
Με προκλητικά απαξιωτικό ύφος καλούν «…όσους συναδέλφους ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να είναι μέλη της Ε.Λ.Μ.Ε. ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΩΣ στο Δ.Σ. …», μάλιστα μέχρι ορισμένη …προθεσμία (!!), θεωρώντας – αυθαίρετα και ανυπόστατα – ότι μέσω της μη υποβολής δήλωσης «άρνησης», τεκμαίρεται και αποδεικνύεται η εκδήλωση επιθυμίας και βούλησης εγγραφής τους ως μέλη των Ε.Λ.Μ.Ε., καταγραφής (;) τους στο μητρώο (;) μελών και υποχρεωτικής είσπραξης της συνδρομής από τη μισθοδοσία τους, μέσω της Ε.Α.Π.
Για όσους όμως τολμήσουν να διανοηθούν αυτό το … «αδιανόητο», «…οφείλουν να επισημάνουν…» (με άπταιστο συνδικαλιστικό λεξιλόγιο και απαράμιλλο συνδικαλιστικό ύφος) ότι «…οι συνάδελφοι που θα επιλέξουν να μην είναι μέλη του σωματείου απεμπολούν κάθε δικαίωμα που απορρέει από την Ένωσή μας, την Ομοσπονδία και την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι χάνουν το δικαίωμα στην Απεργία και στη Στάση Εργασίας, το δικαίωμα της συλλογικής διεκδίκησης αιτημάτων τους, το δικαίωμα εκλογής και ψήφου σε συνδικαλιστικά όργανα κ.α.» (sic) !!
Επιχειρούν μάλιστα να εμπλέξουν σε αυτά τα τερτίπια και τις εκβιαστικές καταστάσεις, ακόμα και τη Διοίκηση, καλώντας «…όλους τους συναδέλφους με ευθύνη των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και των συνδέσμων Ε.Λ.Μ.Ε., να λάβουν ενυπόγραφα γνώση του εγγράφου και με αυτό τον τρόπο να εγκρίνουν την παραπάνω διαδικασία» (sic) !!
Καταγγέλουμε
τις παραπάνω ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ, ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΕΣ, ΕΚΦΟΒΙΣΤΙΚΕΣ, ΑΝΤΙΣΥΝΔΙ-ΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ και ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΕΣ πρακτικές, φαντάσματα από το συνδικαλιστικό χρονοντούλαπο άλλων εποχών, οι οποίες καταστρατηγούν:
• το Συνταγματικό δικαίωμα του κάθε συναδέλφου στην Ελεύθερη Βούληση,
• τη δυνατότητα να επιλέγει κάθε εργαζόμενος το Συνδικαλιστικό όργανο που επιθυμεί να τον εκπροσωπεί,
• κάθε έννοια Συνδικαλιστικής Πρακτικής, Δεοντολογίας και Ηθικής,
• τα Καταστατικά των Ενώσεων περί εγγραφής μελών και πληρωμής συνδρομών, και
Αποσκοπούν στη ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ και ΚΑΤΑΔΙΚΗ των εκπαιδευτικών που ασκούν το συνδικαλιστικό τους δικαίωμα με όποια άλλη τους επιλογή, ως δήθεν «ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ» και «ΔΙΑΣΠΑΣΤΕΣ».
Καλούμε
 την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ΝΑ ΑΠΟΚΗΡΥΞΕΙ αυτές τις πρακτικές που μόνο ζημιά προκαλούν στο Συνδικαλιστικό Κίνημα,
 τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ από κάθε προσπάθεια ποδηγέτησης των συναδέλφων, με τη συμμετοχή και την «υπο την ευθύνη» τους συλλογή υπογραφών «λήψεως γνώσης» και «συμμόρφωσης-έγκρισης» της παράνομης αυτής διαδικασίας,
 τους Εκκαθαριστές της μισθοδοσίας ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΟΥΝ σε παράνομες παρακρατήσεις από τους μισθούς των εκπαιδευτικών, αν δεν προσκομιστούν σε αυτούς οι Υπεύθυνες Δηλώσεις εκείνων που το επιθυμούν, σύμφωνα με το Νόμο,
 τους συναδέλφους ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ και στην ψυχολογική βία που τους ασκείται.
Ο Εκπαιδευτικός που «ΕΠΙΘΥΜΕΙ», να υπογράψει για ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ, να υποβάλλει το ΘΕΤΙΚΟ (και όχι το ΑΡΝΗΤΙΚΟ) αίτημά του, αβίαστα και με τη θέλησή του, στο συνδικαλιστικό φορέα που επιλέγει να τον εκπροσωπεί στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο Καταστατικό λειτουργίας του.
Προειδοποιούμε
ότι στο όνομα της προστασίας των δικαιωμάτων των Ενώσεών μας και των Εκπαιδευτικών που είναι – ή επιθυμούν να γίνουν – μέλη τους, η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. επιφυλάσσεται να προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια άρσης οποιασδήποτε παράνομης πράξης, είτε από Διοικητικές – Οικονομικές Υπηρεσίες, είτε από Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, με ταυτόχρονη αναζήτηση ΕΥΘΥΝΩΝ και των κατά Νόμο ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ των κατά περίπτωση υπευθύνων, καθώς και ΑΚΥΡΩΣΗ ΟΛΩΝ των συνδικαλιστικών πράξεων που βασίζονται σε τέτοιες πρακτικές.
ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΘΕΙ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ «έλαβα ενυπόγραφα γνώση» συνδικαλιστικού εγγράφου.
ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΔΗΛΩΣΗ που αναγράφει «ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ».
Συνάδελφοι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΤΕ και ΑΠΟΜΟΝΩΣΤΕ τις ΦΑΣΙΖΟΥΣΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ βιασμού της ελεύθερης βούλησης και αυτοδιάθεσής σας.
ΟΧΙ στα … ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ των … ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ !!

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Αθήνα, 29-10-2012
Αριθμ. Δ.Τ.: 014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. συμμετέχει στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Ομοσπονδιών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που στηρίζονται από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και τη Γ.Σ.Ε.Ε. και θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 31/10-1/11/2012.
Συγκεκριμένα η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. καλεί σε Συλλαλητήριο τα μέλη της και όλους τους εκπαιδευτικούς της ΤΕΕ:
1. την Τετάρτη 31η Οκτωβρίου 2012 στις 06:00 μ.μ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και
2. την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2012 στις 12:00 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας,
να εκφράσουν δυναμικά και μαζικά, την αντίθεσή τους στις μνημονιακές πολιτικές:
• που δήθεν έχουν στόχο τη μείωση του Χρέους που συνεχίζει να αυξάνεται,
• που διαλύουν την Εκπαίδευση, την Υγεία και όλες τις Κοινωφελείς Υπηρεσίες με τις επαναλαμβανόμενες περικοπές,
• που προβλέπουν βάναυσες συνεχιζόμενες περικοπές μισθών και δώρων, ολοκληρώνοντας την εξαθλίωση και οδηγώντας σε απόγνωση τους Εκπαιδευτικούς,
• που απειλούν με άμεσες και έμμεσες απολύσεις και εφεδρεία σε συνέχεια της Αξιολόγησης – Χειραγώγησης και οδηγούν τις εργασιακές σχέσεις στο Μεσαίωνα,
• που εξαφανίζουν τις συντάξεις, διαλύουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, εξανεμίζουν την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, κατεδαφίζουν το Κοινωνικό κράτος,
• που εκποιούν το Δημόσιο Πλούτο της Πατρίδας μας, καταστρέφουν κάθε παραγωγική δύναμη της Χώρας, υποθηκεύουν το μέλλον μας δυναμιτίζοντας τα θεμέλια της ανάπτυξης που είναι η Παιδεία και ιδιαίτερα η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση,
• που κλέβουν από τους νέους (και από εμάς) την Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί της Τ.Ε.Ε. στα κατά τόπους ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
Την Τετάρτη 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ και την ΠΕΜΠΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012
Οι δράσεις και οι αγώνες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, όσο Κυβέρνηση και Τρόικα επιμένουν στην κατάθεση και ψήφιση των βάρβαρων μέτρων ισοπέδωσης κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος των εργαζομένων.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τους ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ τα ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ της ατελέσφορης, αποτυχημένης και επικίνδυνης πολιτικής τους.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Αθήνα, 2-10-2012
Αριθμ. Δ.Τ.: 010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών
«Πάρτε θέση για τους Εκπαιδευτικούς»

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών θεσμοθετήθηκε από την UNESCO να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου, με σκοπό να προβληθεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα.
Το σύνθημα του φετινού εορτασμού είναι «Take a stand for teachers», και σε ελεύθερη απόδοση: «Πάρτε θέση για τους Εκπαιδευτικούς».
Γιατί πρέπει όλοι μας να «πάρουμε θέση για τους εκπαιδευτικούς»;
Επειδή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στην οικοδόμηση του μέλλοντος «…με την καλλιέργεια των μελλοντικών γενεών, διασφαλίζοντας έτσι την βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών» (Fred van Leeuwen, Γενικός Γραμματέας της «Διεθνούς Εκπαίδευσης»).
Επειδή οι εκπαιδευτικοί εξασκούν το λειτούργημά τους μέσα σε ένα υποβαθμισμένο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι οποίες υποβαθμίζονται ολοένα και περισσότερο σε πολλά μέρη του κόσμου.
Επειδή οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν τις αξίες και τις αρχές που περιλαμβάνονται στις Συστάσεις των Συνόδων της UNESCO για τους εκπαιδευτικούς, αλλά πολλές από αυτές εφαρμόζουν πολιτικές που τις καταστρατηγούν.
Επειδή η Ελπίδα και η Προσδοκία για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο των λαών βασίζεται απόλυτα στην ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ των νέων τους, και αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αφοσιωμένους εκπαιδευτικούς, στους οποίους θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας και να τους δώσουμε τα απαραίτητα κίνητρα.
Πέρα από την αποτελεσματική μετάδοση του καθαρά γνωστικού αντικειμένου, ο εκπαιδευτικός συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της κριτικής σκέψης των μαθητών, τους εμπνέει την συνεργασία, τους καθοδηγεί στη μέθοδο προσέγγισης και επεξεργασίας των πληροφοριών μέσα από διάφορες πηγές, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, στη διαμόρφωση προσωπικής άποψης, στη λήψη συνειδητών αποφάσεων και επιλογών. Ο εκπαιδευτικός επηρεάζει αποφασιστικά τη διαμόρφωση του αυριανού πολίτη προς όφελος όλης της κοινωνίας, που μόνο έτσι θα μπορεί να ελπίζει σε ανάπτυξη και να προσδοκά ένα καλύτερο μέλλον.
Για να μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτός ο σκοπός, θα πρέπει να παρασχεθούν στον εκπαιδευτικό όλα τα απαραίτητα εφόδια για να αφοσιωθεί απερίσπαστος στο έργο του, δηλαδή κοινωνική αναγνώριση της προσφοράς του, ασφαλές και σταθερό εργασιακό πλαίσιο, εργαλεία (βιβλία, διδακτικό υλικό και υλικοτεχνική υποδομή), επιστημονική καθοδήγηση, μετεκπαίδευση – κατάρτιση, επιμόρφωση, κίνητρα, επαγγελματική εξέλιξη.
Δηλαδή, ακριβώς ότι παρέχεται στους Έλληνες Εκπαιδευτικούς σήμερα ….
«Οι Εκπαιδευτικοί … τελικά προσδιορίζουν τη συλλογική μας ικανότητα να καινοτομούμε, να ανακαλύπτουμε, να βρίσκουμε λύσεις για το αύριο. Τίποτα δεν αντικαθιστά ποτέ ένα καλό Δάσκαλο. Δεν υπάρχει τίποτε σημαντικότερο από το να τους υποστηρίξουμε … Περιμένουμε πολλά από τους εκπαιδευτικούς, που με τη σειρά τους, έχουν δικαίωμα να περιμένουν το ίδιο πολλά από όλους μας …» (Irina Bokova, Γενική Διευθύντρια της UNESCO).

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
Αθήνα, 2-10-2012
Αριθμ. Δ.Τ.: 009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΑΙ στην ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΟΧΙ στο ΦΙΑΣΚΟ
Ποιος είπε ότι δεν δουλεύει γρήγορα το Ελληνικό Κράτος; Πρώτο σε παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα αποδεικνύεται το Υπουργείο Παιδείας, παραδειγματίζοντας όλα τα υπόλοιπα Υπουργεία για τον ενδεδειγμένο τρόπο εργασίας ! Συγκεκριμένα:
Μετά από 30 χρόνια απραξίας, η νέα Ηγεσία του Υπουργείου έλυσε το ζήτημα της Αξιολόγησης μέσα σε ένα (1) μήνα … Στις 17 Αυγούστου 2012 εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για τη «Συγκρότηση Επιτροπής για την κατάθεση πρότασης για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και του έργου του εκπαιδευτικού» που θα έπρεπε να ολοκληρώσει και τις εργασίες της (μεταξύ των οποίων ήταν και η σύνταξη σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος), και να καταθέσει τη σχετική πρόταση στον Υπουργό Παιδείας μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Το Σάββατο 29/9 ο Υπουργός ανακοινώνει ότι θα υπάρξει και … ερωτηματολόγιο. Την Δευτέρα 1/10 το ερωτηματολόγιο δημοσιοποιείται και την Τρίτη 2/10 αποστέλλεται εγκύκλιος στα σχολεία με προτροπή να συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί, ατομικά και ανώνυμα, μέσα σε αποκλειστική διορία μιας βδομάδας, γιατί το Νομοσχέδιο θα κατατεθεί αμέσως μετά (στα μέσα Οκτωβρίου)…
ΕΥΓΕ, μπράβο και θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές !!!
Έχουμε όμως κάποιες εύλογες (νομίζουμε) απορίες:
1. Με ποια …αξιολογικά κριτήρια επιλέχθηκαν τα πρόσωπα της «Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικών – Εμπειρογνωμόνων» που αποφάνθηκαν για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ;
2. Με ποιον ακριβώς τρόπο το Υπουργείο «…αξιοποιεί την εμπειρία των παραγόντων που διαμορφώνουν την εκπαιδευτική πραγματικότητα…» όταν από την Επιτροπή απουσιάζουν εντελώς οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών Λειτουργών ;
3. Ποιος είναι ο …Αξιολογητής του παραδοθέντος έργου της Επιτροπής Αξιολόγησης ;
4. Εφόσον η Επιτροπή έχει ήδη καταθέσει το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (την Κυριακή 30/9) για την αξιολόγηση, προς τι η μεταγενέστερη συμπλήρωση ερωτηματολογίων;
5. Ποιος θα συλλέξει και θα επεξεργασθεί τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου ενός «…καθολικού πεδίου έρευνας και συμμετοχής των 156.812 μονίμων εκπαιδευτικών και των αναπληρωτών…», πότε θα εξάγει συμπεράσματα, που θα τα παρουσιάσει, και πώς θα προλάβει να ενσωματωθεί το αποτέλεσμα της έρευνας όταν η προθεσμία υποβολής λήγει την Τρίτη 9-10-2012 (και ώρα 23:59 παρακαλώ !!), ενώ το … έτοιμο Προεδρικό Διάταγμα θα κατατεθεί «στα μέσα Οκτωβρίου», δηλαδή μια βδομάδα μετά ;;
6. Πότε ακριβώς έγινε η «…διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και τους εκπροσώπους της Εκπαιδευτικής Κοινότητας…» και δεν το πήραμε χαμπάρι να συμμετάσχουμε ; Πότε ζητήθηκαν, πότε κατατέθηκαν και ποιες ήταν ακριβώς οι «…σχετικές προτάσεις των φορέων της εκπαίδευσης…» που όφειλε να μελετήσει η Επιτροπή σύμφωνα με την Υ.Α. συγκρότησής της;
Είναι προφανές ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την ουσία του Εκπαιδευτικού Έργου κατέληξε σε ένα μεγάλο ΦΙΑΣΚΟ, σε μια ανεκδιήγητη ΠΑΡΩΔΙΑ !! Και μάλιστα λοιδορώντας τον ίδιο τον Εκπαιδευτικό, τον «πρωταγωνιστή» της Εκπαίδευσης, που του ζητάνε να παίξει τον «κομπάρσο» για να γεμίσει το απελπιστικά άδειο πλάνο της παράστασης …
Ναι, αναφερόμαστε στον ίδιο εκπαιδευτικό. Αυτόν που η σημερινή πολιτική ηγεσία απαξίωσε κοινωνικά και εξαθλίωσε οικονομικά. Τον εκπαιδευτικό που του καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα, του γκρεμίζουν το ασφαλιστικό, βάλουν κατά της σύνταξής του, προγραμματίζουν να τον σιτίσουν σε …στρατόπεδα, του στερούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τον εκπαιδευτικό για τον οποίο ποτέ δεν μερίμνησε το διαλυμένο εκπαιδευτικό σύστημα, δεν του δίνει εφόδια και εργαλεία, δεν προβλέπει επιμορφώσεις. Τον εκπαιδευτικό που μέσα στη σάπια και ξεχαρβαλωμένη δομή της εκπαίδευσης παλεύει για να λειτουργήσει ένα σχολείο στην πλειοψηφία του ακατάλληλο κτιριακά, χωρίς υποδομές, χωρίς εξοπλισμό, με απαρχαιωμένα αναλυτικά προγράμματα, ανύπαρκτα ή ακατάλληλα βιβλία και τελευταία με ελλιπές προσωπικό.
Τώρα ξαφνικά του δίνουν αξία. Χρειάζονται επειγόντως …τη γνώμη του … Αλλά όχι μέσα από τα Συλλογικά Όργανα. Όχι φωνές παρακαλώ, όχι μαζώματα. Μη σπρώχνεστε και μη φωνασκείτε. Ένας – ένας. Ανώνυμα, μυστικά, ατομικά, ήσυχα-ήσυχα, και με …κλειδάριθμο… Τα υπόλοιπα είναι δουλειά των «Ειδικών – Εμπειρογνωμόνων». Ξέρουν αυτοί. Αυτοί και τα κομπιούτερ που θα βγάλουν τα …αποτελέσματα. Και ποιος θα αμφισβητήσει τους Ειδικούς και τα …Κομπιούτερ !!
Αν δεν ήταν τόσο κακοπαιγμένο το έργο, μπορεί να έβγαζε και λίγο γέλιο. Αλλά είναι κυριολεκτικά για κλάματα …. Και το τραγικότερο είναι ότι συνέπεσε ακριβώς με την δημοσιοποίηση της 50σέλιδης «Πρότασης για το νέο σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών λειτουργών» του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της …Κύπρου (Σεπτέμβριος 2012). Πότε παραδόθηκε η πρόταση του Υπουργείου στις Οργανώσεις των Εκπαιδευτικών και των Επιθεωρητών; Τον Απρίλιο του 2009 ! Και μετά από διάλογο το Υπουργείο κατέθεσε αναθεωρημένη πρόταση το Σεπτέμβριο του 2010. Η οποία μετά από νέο διάλογο κατατίθεται τώρα (2012) για να συζητηθεί αρχικά με τις εμπλεκόμενες Οργανώσεις και στη συνέχεια να προωθηθεί στο Συμβούλιο Παιδείας … Προφανώς οι Κύπριοι δεν διαθέτουν «Ειδικούς – Εμπειρογνώμονες», ούτε Κομπιούτερ, ούτε πολύ περισσότερο «Άμεση Δημοκρατία» με «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση». Είναι αναποτελεσματικοί οι άνθρωποι …!!
Παίζετε κύριοι «εν ού παικτοίς». Η αξιολόγηση είναι σοβαρότατο θέμα.
Εμείς λέμε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ !
Αλλά, θα ξεκινήσετε από τις Δομές και τη Διοίκηση.
Θα εξασφαλίσετε το Θεσμικό Πλαίσιο και τους Στόχους της Εκπαίδευσης, την Εκπαιδευτική Πολιτική, τα Προγράμματα Σπουδών, τα Αναλυτικά Προγράμματα, τα Βιβλία, τα Μέσα, την Υλικοτεχνική Υποδομή, την Επιμόρφωση και στο τέλος ναι, να καταλήξετε και στον Εκπαιδευτικό.
Θα θέσετε όμως ως στόχο της Αξιολόγησης την υποστήριξη των υποληφθέντων (με καθοδήγηση και επιμόρφωση) ώστε να μπορέσουν και αυτοί να επιτελέσουν σωστά το έργο τους, και όχι την «τιμωρία» των «ενόχων», την εφεδρεία, την διαθεσιμότητα και την απόλυση.
ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ !!
Ως τότε, ψάξτε αλλού για συνεργάτη και συνένοχο στον υποκριτικό και ψεύτικο ηλεκτρονικό «διάλογό» σας.
• ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΙΑΣΚΟ !!
• Κανένας Εκπαιδευτικός δεν συμμετέχει στην κακοπαιγμένη Απάτη !
• ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΦΙΑΣΚΟ ΤΩΝ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ.
• Όλοι οι εκπαιδευτικοί συσπειρώνονται γύρω από τα συλλογικά τους όργανα και καταθέτουν προτάσεις.
Μόνο ενωμένη, μαζικά και δυναμικά, η εκπαιδευτική κοινότητα θα αποτρέψει τις καταστροφικές, ανεύθυνες και τυχάρπαστες πολιτικές στο χώρο της Παιδείας που υπαγορεύονται από λογιστικές αλχημείες μνημονιακής έμπνευσης.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Αθήνα, 14-9-2012
Αριθμ. Πρωτ.: 048

ΠΡΟΣ :
1. κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
2. κ. Ιωάννη Στουρνάρα
Υπουργό Οικονομικών
3. κ. Κωστή Χατζηδάκη
Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
ΚΟΙΝ :
1. κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου
Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
2. κ. Αθανάσιο Κυριαζή
Γενικό Γραμματέα Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
3. κ. Σωτήριο Γκλαβά
Ειδικό Γραμματέα Α΄βάθμιας & Β΄βάθμιας Εκπ/σης Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
4. τα Σχολεία Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ.
5. τις Ενώσεις Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Τ.Ε.Ε.)
6. τα Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα Μαθητεία για Αποφοίτους Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
Κύριοι Υπουργοί,
Στις 25 Απριλίου 2012 ξεκίνησαν οι εγγραφές επιχειρήσεων για το Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας «Μαθητεία για Αποφοίτους», που υλοποιείται μέσω συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων του ΕΣΠΑ.
Το Πρόγραμμα θα έδινε την ευκαιρία σε νέους Απόφοιτους της Τεχνικής Εκπαίδευσης των τελευταίων 2-3 ετών, να αποκτήσουν την πρώτη επαφή τους με την αγορά εργασίας πραγματοποιώντας Μαθητεία 6 ωρών ημερησίως σε επιχειρήσεις που προσφέρουν τις θέσεις αυτές. Η όλη διαδικασία θα γινόταν μέσω της ηλεκτρονικής πύλης http://www.mathiteia4u.gov.gr που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό.
Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς Επιχειρήσεις για δήλωση θέσεων Μαθητείας, όριζε προθεσμία μέχρι την 31η Μαΐου 2012, η οποία παρατάθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012. Στο διάστημα αυτό όμως δεν έγινε καμία οργανωμένη προσπάθεια προβολής και ενημέρωσης του κοινού για την τόσο καινοτόμο αυτή δράση, πέραν του γεγονότος ότι η περίοδος αυτή ήταν πλήρης επάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.
Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά απογοητευτικό.
Έχουν δηλωθεί μόνο 468 (!!) θέσεις Μαθητείας σε όλη την Επικράτεια (εκτός των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα) έναντι 8.475 θέσεων Μαθητείας Αποφοίτων που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ. Δηλαδή, το ποσοστό επίτευξης στόχου είναι 5,5 % και επομένως η ΑΠΟΤΥΧΙΑ του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (και αντίστοιχη αδυναμία απορρόφησης των συγκεκριμένων κονδυλίων του ΕΣΠΑ) είναι 94,5 % !!!!!
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδος και τις αντίστοιχες θέσεις μαθητείας που προσφέρθηκαν:
 Στο Δήμο Αθηναίων, 5 (πέντε) θέσεις μαθητείας
 Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, 7 (επτά) θέσεις μαθητείας
 Στον Πειραιά, 1 (μία) θέση μαθητείας
 Στην Πάτρα, 10 (δέκα) θέσεις μαθητείας
 Στα Χανιά, 18 (δεκαοκτώ) θέσεις μαθητείας
 Στη Λάρισα, 1 (μία) θέση μαθητείας
 Στα Ιωάννινα, 2 (δύο) θέσεις μαθητείας
 Στην Αλεξανδρούπολη, 0 (καμία) θέση μαθητείας
Σήμερα, παρότι έχουν παρέλθει δυόμιση και πλέον μήνες από την ημερομηνία λήξης εγγραφής των επιχειρήσεων, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η έναρξη εγγραφής των αποφοίτων όπως προβλεπόταν από το Πρόγραμμα και η υλοποίησή του φαίνεται να έχει διακοπεί.
Όμως ποτέ δεν είναι αργά, και ΕΠΕΙΔΗ:
1. Το Πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει μια θαυμάσια ευκαιρία για τους νέους Απόφοιτους να αποκτήσουν την πρώτη τους εμπειρία από την επαγγελματική ζωή,
2. Η υλοποίησή του αντιστρατεύεται την ραγδαία αύξηση της ανεργίας των νέων, επηρεάζοντας θετικά τόσο τα πενιχρά οικονομικά τους όσο και το καταπτοημένο ηθικό τους,
3. Είναι αδιανόητο εν μέσω τέτοιας οικονομικής κρίσης να χάνονται αναπτυξιακά κονδύλια του ΕΣΠΑ,
4. Ο μικρός αριθμός προσφερομένων θέσεων μαθητείας οφείλεται στην πραγματικά ανύπαρκτη δημοσιοποίηση – προβολή του προγράμματος, ιδιαίτερα στο χώρο των επιχειρήσεων, καθώς και στην ατυχή συγκυρία να συμπέσει η περίοδος δηλώσεων συμμετοχής με τις επάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις,
5. Ο περιορισμός του Προγράμματος ως προς τους Φορείς Υποδοχής των Μαθητευομένων, να είναι δηλαδή μόνο ιδιωτικές επιχειρήσεις, στερεί μεγάλο μέρος των αποφοίτων από τη δυνατότητα να μαθητεύσουν (πχ. οι Απόφοιτοι Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αποκατάστασης δεν μπορούν να κάνουν Μαθητεία στις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες που είναι σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα ο μελλοντικός εργοδότης τους),
ζητούμε
I. Να προβεί ΑΜΕΣΑ το Υπουργείο Παιδείας (σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία) στην επαναπροκήρυξη – επανέναρξη του Προγράμματος «Μαθητεία για Αποφοίτους»,
II. Εκδίδοντας νέα Απόφαση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς επιχειρήσεις, ορίζοντας επαρκή χρονική προθεσμία για δήλωση θέσεων Μαθητείας, και συγχρόνως,
III. Προχωρώντας σε συντονισμένη εκστρατεία ευρύτατης δημοσιοποίησης και προβολής του Προγράμματος (Μ.Μ.Ε., Επιμελητήρια, κλπ), αναδεικνύοντας τις δυνατότητες, τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που ανακύπτουν από την υλοποίησή του, και ακόμη,
IV. Να συμπεριληφθούν στους Φορείς Υποδοχής των Μαθητευομένων και οι Υπηρεσίες του Δημοσίου.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
ο Πρόεδρος Σεραφείμ Κερασιώτης
ο Γενικός Γραμματέας Σταμάτιος Σταματιάδης

Αθήνα, 14-9-2012
Αριθμ. Πρωτ.: 046
ΠΡΟΣ :
1. τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
2. Αντιδημάρχους Παιδείας των Αυτοδιοικητικών Αρχών
ΚΟΙΝ :
1. κ. Αθανάσιο Κυριαζή
Γενικό Γραμματέα Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
2. κ. Σωτήριο Γκλαβά
Ειδικό Γραμματέα Α΄βάθμιας & Β΄βάθμιας Εκπ/σης Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
3. τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
4. τα Σχολεία Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ.
5. τις Ενώσεις Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Τ.Ε.Ε.)
6. τα Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: Διακοπή εγγραφών σε σχολεία της Τ.Ε.Ε. (ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.) λόγω έλλειψης κτιριακών υποδομών

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση του μαθητικού δυναμικού των σχολείων της Τ.Ε.Ε., σε αρκετές Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται συνωστισμός στα ΕΠΑ.Λ. και στις ΕΠΑ.Σ. που δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό αιτήσεων εγγραφών.
Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα του Ηρακλείου Κρήτης, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις το μαθητικό δυναμικό των σχολείων της Τ.Ε.Ε. ξεπερνά τους 450 μαθητές, και φτάνει μέχρι τους 750. Τη φετινή χρονιά σημειώθηκε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση εγγραφών, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γιγαντώνεται.
Όμως, η κτιριακή υποδομή των περισσότερων σχολείων της Τ.Ε.Ε. στο Ηράκλειο είναι εντελώς ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν αυτά να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες, πόσο μάλλον τις επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν από την αύξηση του μαθητικού πληθυσμού. Το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο από τη λανθασμένη γεωγραφική κατανομή των σχολείων της Τ.Ε.Ε., καθώς η πλειοψηφία των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. βρίσκονται γύρω από το κέντρο της πόλης, ενώ σε κάθε άκρο της, ανατολικά και δυτικά, υπάρχει μόνο ένα Επαγγελματικό Λύκειο.
Η τοπική Ένωση Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Ηρακλείου) έχει αναδείξει επανειλημμένως το σημαντικό αυτό πρόβλημα και έχει καταθέσει προτάσεις για την επίλυση του στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και στο Δήμο Ηρακλείου. Όμως, παρά τις καλές προθέσεις και προσπάθειες όλων (και ειδικά του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης ο οποίος επέδειξε έντονο ενδιαφέρον και προβαίνει σε μεθοδευμένες ενέργειες για οριστική λύση του προβλήματος), άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά με το πρόβλημα να παραμένει άλυτο.
Ίδια προβλήματα υπάρχουν και στο Ρέθυμνο όπως μας καταγγέλλει η τοπική Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Ρεθύμνου. Εκεί λειτουργούν στο ίδιο κτίριο τα δύο μοναδικά σχολεία της Τ.Ε.Ε. (το 1ο ΕΠΑ.Λ. και η 1η ΕΠΑ.Σ.). Μέχρι σήμερα οι εγγραφές στο ΕΠΑ.Λ ανέρχονται στους 630 μαθητές και στην ΕΠΑ.Σ στους 200. Την περυσινή χρονιά στο 1ο ΕΠΑ.Λ. φοιτούσαν 652 μαθητές και στην ΕΠΑ.Σ. 170, σύνολο 822 μαθητές! Έχουν αναγκαστεί να λειτουργούν σε υπόγεια χωρίς φυσικό φωτισμό και να μετατρέπουν τις αποθήκες σε εργαστήρια. Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες χρονιές είχε επιβληθεί «πλαφόν» στις εγγραφές αρκετών ειδικοτήτων αλλά και στην Α’ τάξη. Πρακτική ανεπίτρεπτη και παράνομη καθώς δεν υπάρχει άλλο πλησιέστερο ΕΠΑ.Λ.
Στη Θεσσαλονίκη, οι εγγραφές στις ειδικότητες Κομμωτικής Τέχνης, Αισθητικής Τέχνης, Βοηθών Φυσιοθεραπευτών και Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αποκατάστασης των ΕΠΑ.Σ., σταμάτησαν να δέχονται αιτήσεις από την τρίτη ημέρα των εγγραφών, λόγω κορεσμού. Τα σχολικά συγκροτήματα στα οποία συστεγάζονται οι ΕΠΑ.Σ. με άλλα σχολεία, δεν διαθέτουν επαρκείς αίθουσες εργαστηρίων ώστε να υποστηρίξουν την ταυτόχρονη λειτουργία πλέον του ενός τμήματος ανά ειδικότητα όπως μας καταγγέλλει η Α΄ Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Θεσ/νίκης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 200 μαθητές κάθε χρόνο να μην γράφονται τελικά στο σχολείο της Τ.Ε.Ε.
Η κατάσταση είναι ακριβώς ίδια και στον Εύοσμο σύμφωνα με τις αναφορές της Β΄ Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Θεσ/νίκης.
Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν, στα σχολεία της Τ.Ε.Ε., σε πολλές άλλες περιοχές της επικράτειας.
Από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας γίνεται πολύς λόγος για την ανάγκη αύξησης του μαθητικού δυναμικού των Επαγγελματικών Λυκείων έναντι των Γενικών, ώστε να προσεγγίσουμε τουλάχιστον στο μέσο όρο ποσόστωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (50%-50%). Ειδικά αυτή τη περίοδο που η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστια οικονομική κρίση, η τροφοδότηση της αγοράς με ικανά εξειδικευμένα στελέχη που θα εργαστούν στο χώρο της γεωργίας, του τουρισμού, της οικοδομής κ.α. θα βοηθούσε σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομίας και αυτό το αναγνωρίζουν οι πάντες.
Με αναφορά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα,
ζητούμε
Από τις Τοπικές Αυτοδιοικητικές Αρχές και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης
I. Να εντείνουν τις προσπάθειες τους για άμεση επίλυση του προβλήματος με συνολικό επανασχεδιασμό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τόπους ανάλογα με τις ανάγκες.
II. Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να αποστείλουν έγγραφο στους Διευθυντές των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. με το οποίο να γνωστοποιούν ότι όλοι οι μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν στο σχολείο τους θα πρέπει να γίνονται δεκτοί, ανεξαρτήτως από τη δυνατότητα στέγασης του σχολείου τους, ειδικά όταν τα πλησιέστερα σχολεία της Τ.Ε.Ε. απέχουν σημαντικά από τον τόπο κατοικίας τους, έτσι ώστε να καταγραφεί η ζήτηση στα συγκεκριμένα σχολεία και να πιεστούν οι Αρμόδιες Αρχές να δώσουν άμεσα λύση.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
ο Πρόεδρος Σεραφείμ Κερασιώτης
ο Γενικός Γραμματέας Σταμάτιος Σταματιάδης

Αθήνα, 14-9-2012
Αριθμ. Πρωτ.: 047
ΠΡΟΣ :
1. κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
2. κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο
Υπουργό Υγείας
3. κ. Κωστή Χατζηδάκη
Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
4. κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου
Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
5. κ. Αθανάσιο Κυριαζή
Γενικό Γραμματέα Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
6. κ. Σωτήριο Γκλαβά
Ειδικό Γραμματέα Α΄βάθμιας & Β΄βάθμιας Εκπ/σης Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
7. κ. Κωνσταντίνο Καλτσά
Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.)
ΚΟΙΝ :
1. τα Σχολεία Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ.
2. τις Ενώσεις Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Τ.Ε.Ε.)
3. τα Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: Επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων της Τ.Ε.Ε. (ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.)

Διανύουμε τον 6ο χρόνο λειτουργίας του θεσμού των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. και όμως υπάρχουν ακόμα Ειδικότητες που δεν τους έχουν δοθεί Επαγγελματικά Δικαιώματα. Το Υπουργείο Παιδείας πριν μερικούς μήνες έκανε την αντιστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ορισμένων ειδικοτήτων του Β’ κύκλου Τ.Ε.Ε. με ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ., αλλά το Υπουργείο Ανάπτυξης αρνείται να δώσει Άδειες Εξασκήσεως Επαγγέλματος γιατί περιμένει την έκδοση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων … Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες Ειδικότητες που στερούνται εντελώς Επαγγελματικών Δικαιωμάτων !!
Είναι απαράδεκτο απόφοιτοι των τελευταίων 5 και 6 ετών να στερούνται Επαγγελματικών Δικαιωμάτων, ή να περιμένουν τα Προεδρικά Διατάγματα για να εξασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν και έλαβαν επίσημο Κρατικό Τίτλο.
Το γεγονός αυτό αποτελεί ακόμη μια κατάφωρη αδικία σε βάρος των μαθητών και των αποφοίτων της Τ.Ε.Ε. και είναι ένας ακόμη αποτρεπτικός παράγοντας στο να επιλέξουν οι μαθητές την Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Οι Ειδικότητες των οποίων εκκρεμούν τα Προεδρικά Διατάγματα και οι Άδειες Εξάσκησης Επαγγέλματος είναι ενδεικτικά:
1. Αμαξωμάτων των ΕΠΑ.Σ.
2. Μηχανικών και Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου των ΕΠΑ.Λ.
3. Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων και Συντηρητών Κεντρικής Θέρμανσης των ΕΠΑ.Σ.
4. Τεχνιτών Αερίων Καυσίμων των ΕΠΑ.Σ.
5. Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών των ΕΠΑ.Σ.
Οι Ειδικότητες για τις οποίες ΔΕΝ έχουν εκδοθεί ακόμη Επαγγελματικά Δικαιώματα είναι ενδεικτικά:
1. Βοηθών Φυσικοθεραπευτών των ΕΠΑ.Σ.
2. Βοηθών Ακτινολογικών εργαστηρίων των ΕΠΑ.Σ.
3. Γραφικών Τεχνών των ΕΠΑ.Λ.
4. Κτιριακών Έργων των ΕΠΑ.Σ.
5. Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών των ΕΠΑ.Λ.
6. Σύγχρονης Επιχειρηματικής Γεωργίας των ΕΠΑ.Λ.
7. Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων των ΕΠΑ.Σ.
8. Τεχνολογία και Έλεγχος Τροφίμων των ΕΠΑ.Λ.
9. Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων και Αρχιτεκτονικής Τοπίου των ΕΠΑ.Σ.
Με βάση τα παραπάνω,
ζητούμε
Από τις Τοπικές Αυτοδιοικητικές Αρχές και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης
I. Να προβεί ΑΜΕΣΑ το Υπουργείο Παιδείας στην σύνταξη και στην αναγνώριση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.
II. Να προβούν ΑΜΕΣΑ τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Ανάπτυξής σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις Άδειες Εξάσκησης Επαγγέλματος ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
ο Πρόεδρος Σεραφείμ Κερασιώτης
ο Γενικός Γραμματέας Σταμάτιος Σταματιάδης

Αγαπητοί συνάδελφο,
Από τώρα η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. είναι και στο FACEBOOK

Η ΟΛΤΕΕ ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK

Αθήνα, 10-9-2012
Αριθμ. Δ.Τ.: 006
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στις 12-9-2012

Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και στη στάση εργασίας της Τετάρτης 12-9-2012 που κήρυξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Καλούμε τα μέλη μας να εκφράσουν δυναμικά και μαζικά με την παρουσία τους την αντίθεσή μας:
• Στις επιχειρούμενες καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν την εκπαίδευση.
• Στις συνεχιζόμενες περικοπές μισθών και δώρων.
• Στις ανελέητες περικοπές των συντάξεων.
• Στις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων της Τ.Ε.Ε. που στοχεύουν στη συρρίκνωση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
• Στις ανατροπές του διδακτικού ωραρίου.
• Στις συγχωνεύσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.
ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί της Τ.Ε.Ε. στα κατά τόπους ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τους ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ τα ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ που έχουν στο στόχαστρο την Εκπαίδευση και τους Εκπαιδευτικούς.
Την ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ και ώρα 12:00Όλοι στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ του Πανεπιστημίου (για την Αθήνα)
Στάση εργασίας για διευκόλυνση των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στα συλλαλητήρια 11:00-14:00 για τον πρωϊνό κύκλο και 14:00-17:00 για τον απογευματινό.
Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Αχιλλέως 37 – 41 & Μυλλέρου, 104 36 Αθήνα
τηλέφωνο: 210-5238973, fax: 210-5202798
e-mail: oltee.oltee@gmail.com & mail@oltee.att.sch.gr
ηλεκτρον. σελ.: http://www.oltee.gr
πληροφορίες: Σεραφείμ Κερασιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., τηλ.: 6936-449284
Αθήνα, 4-9-2012
Αριθμ. Δ.Τ.: 004
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η κατάσταση στην Εκπαίδευση με τη έναρξη της Σχολικής Χρονιάς

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ.Έναρξη της σχολικής χρονιάς με νωπά τα τελευταία (;) μέτρα όπως είδαν “κλειδωμένα” ή όχι το φως της δημοσιότητας.
Η ποιοτικότερη εκπαίδευση, που επαγγέλλονται και ευαγγελίζονται όλες οι τελευταίες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας, βρίσκει αυτή τη σχολική χρονιά τους συντελεστές της στη χειρότερη δυνατή κατάσταση, επιστρέφοντάς μας σε παλιές “αξέχαστες” εποχές. Αναλυτικότερα:
Α. Το Σχολείο μέσα από την συνεχώς μειούμενη τα τελευταία χρόνια χρηματοδότηση της Παιδείας, με τα άδεια ταμεία των Σχολικών Επιτροπών των χρεοκοπημένων Δήμων, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε στις οικονομικές υποχρεώσεις της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Όχι μόνο περικόπηκε η χρηματοδότηση κατά 33% ως προς το 2011, αλλά καταβλήθηκε μόνο η δόση του Α΄ τριμήνου του 2012. Τα σχολεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και τις δαπάνες θέρμανσης του χειμώνα.
Σε αναμονή των προαναγγελθέντων επικείμενων νέων συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολικών μονάδων, δείχνει ανίκανο να αντιδράσει και περιμένει τα επόμενα μνημονικά πλήγματα. Ιδιαίτερα η “ανέγγιχτη” έως τώρα Τ.Ε.Ε. που προσδοκά την από τριετίας προετοιμαζόμενη “αναβάθμισή” της, αναμένει και φέτος την ψήφιση του Νομοσχεδίου για το Τεχνολογικό Λύκειο προσπαθώντας να περισώσει ότι απέμεινε από την ελπίδα ανανέωσής της. Μια μεταρρύθμιση (τύπος σχολείων ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ και Σ.Ε.Κ.) στην Δ/θμια Τ.Ε.Ε. δείχνει να βρίσκεται σε τροχιά οριστικοποίησης, χωρίς όμως να έχουν διαμορφωθεί σύγχρονα και κατάλληλα αναλυτικά προγράμματα, με αναχρονιστικά βιβλία κλπ). Μέχρι τότε, και ειδικά τώρα στην αρχή της χρονιάς, θα αγωνισθεί για να παρακάμψει σκοπέλους όπως η έγκριση των ολιγομελών τμημάτων για να αποφύγει την παραπέρα συρρίκνωση της Τ.Ε.Ε. Βιώνει την πλήρη εγκατάλειψη και επιλεκτική αδιαφορία του παρελθόντος, με την κατάργηση των Γραφείων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και την ανυπαρξία Διεύθυνσης Σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο, που συντηρεί την υποβάθμιση και την διοικητική υποτέλεια και εξάρτηση της Τ.Ε.Ε.
Β. Ο Μαθητής που φέτος “αξιώνεται” να λάβει τα βιβλία του έγκαιρα, θα ψάχνει καθηγητές για να του κάνουν μάθημα !! Βιβλία, που φέτος θα διανεμηθούν δωρεάν, αλλά πολύ σύντομα μπορεί να χρεώνονται, αν κρίνουμε από το πρόσφατες εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Κι όλα αυτά στο πνεύμα της “δωρεάν παιδείας” η οποία τον τελευταίο καιρό επιμελώς δεν αναφέρεται πουθενά. Η σχολική πραγματικότητα διαμορφώνεται με πολυμελείς τάξεις 25 και πλέον μαθητών, στα πλαίσια πάντα της μνημονιακής πολιτικής, ακολουθώντας λογιστικές αποτιμήσεις και αδιαφορώντας για το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο. Η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη έχουν εγκαταλειφθεί (οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων μάλιστα έχουν να πληρωθούν από το 2009 …) όπως και όλοι οι θεσμοί που υποστηρίζουν τη διαδικασία της μάθησης και τη σύνδεση με την αφορά εργασίας (ΓΡΑ.Σ.Υ., ΓΡΑ.Σ.Ε.Π. κλπ) ενώ τα ΚΕ.Σ.ΥΠ. υπολειτουργούν.
Γ. Ο Γονιός θα κληθεί να πληρώσει, να συμμετέχει άμεσα στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του σχολείου, να επιβαρυνθεί οικονομικά για όλα τα λάθη στην εκπαιδευτική πολιτική, και φυσικά και για τα εγκλήματα της οικονομικής πολιτικής. Μέσα από τη διάλυση του δημόσιου σχολείου η εκπαίδευση έχει καταστεί προνόμιο μόνο αυτών που έχουν και κατέχουν, πολύ μακράν του αγαθού που έχει υποχρέωση να παρέχει η πολιτεία σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της και ειδικά στις πιο αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Δ. Ο Εκπαιδευτικός, ο φερόμενος από τα υπουργικά χείλη σαν “πρωταγωνιστής” της εκπαίδευσης, καταλήγει κομπάρσος στο δράμα της. Με συνεχείς επιθέσεις στα εργασιακά του δικαιώματα, με την απαράδεκτη ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, κοινωνικά απαξιωμένος και οικονομικά εξαθλιωμένος μέσα από τις επαναλαμβανόμενες περικοπές, με τελευταία την αναγγελθείσα κατάργηση του ότι απέμεινε από τα …δώρα και το επίδομα αδείας, δηλαδή μηδενισμό του 13ου και 14ου μισθού. Μισθοί ντροπής και πείνας, με τους οποίους ο νεοδιοριζόμενος (με 640 ευρώ το μήνα) αδυνατεί να επιβιώσει, ο μέσης προϋπηρεσίας προσπαθεί χωρίς επιτυχία να ανταπεξέλθει στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις που του έχουν επιβληθεί, ενώ ο μεγάλης προϋπηρεσίας απειλείται και από την εργασιακή εφεδρεία – απόλυση με πετσοκομμένη σύνταξη και κατακρεουργημένο εφ’ άπαξ.
Εφεδρεία και απόλυση για όλους υποκρύπτονται και πίσω από την επαπειλούμενη αξιολόγηση, από την οποία βέβαια αυτοεξαιρείται προκλητικά το ίδιο το Εκπαιδευτικό Σύστημα στο σύνολό του, οι Πολιτικές, οι Δομές, οι Διαδικασίες, η Διοίκηση και οι Συντελεστές του. Θεωρείται δηλαδή ότι ο εκπαιδευτικός είναι το πρόβλημα της εκπαίδευσης και μέσω της αξιολόγησής του αυτό θα λυθεί. Αξιολόγηση που σε άμεση σύνδεση με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη του θα επιφέρει την πλήρη χειραγώγησή του. Απαξιωμένος, με ανύπαρκτα προγράμματα επιμόρφωσης, με υποτυπώδη εκπαιδευτικά εργαλεία, χωρίς κατάλληλες υποδομές, με απαρχαιωμένο εργαστηριακό εξοπλισμό, έχει πλήρως εγκαταλειφθεί να παλεύει χωρίς προοπτική, αλλά κυρίως χωρίς Όραμα.
Πέραν της σχεδιαζόμενης ανακατανομής των θέσεων των εκπαιδευτικών σ’ όλες τις Περιφέρειες της χώρας η οποία ενδεχομένως επιφέρει και μετακινήσεις, η φημολογούμενη – αλλά σχεδόν βέβαιη – αύξηση του διδακτικού ωραρίου χωρίς προγενέστερη μελέτη, έχει μοναδικό στόχο την προσωρινή εξοικονόμηση πόρων μέσα από τη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών. Τα μέτρα αυτά προφανώς δεν συντελούν στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης και η Πολιτεία αδιαφορεί για τη ζημιά που προκαλεί μακροπρόθεσμα στο μέλλον της Χώρας, υποθηκεύοντάς το. Οι κυβερνήσεις, όχι μόνο χρέωσαν τα παιδιά μας να πληρώσουν τα δικά τους “δανεικά”, αλλά τους αφαιρούν και τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις γνώσεις που χρειάζονται για να εργαστούν ώστε να τα ξεπληρώσουν …
Μετά τη συνταξιοδότηση χιλιάδων εκπαιδευτικών την τελευταία τριετία (φέτος μόνο πάνω από 3.000) θα αναμενόταν διορισμός μεγάλου αριθμού μονίμων για την κάλυψη έστω κάποιου μέρους των δημιουργηθέντων κενών. Το Υπουργείο όμως προκήρυξε 185 μόνο θέσεις, προχώρησε σε διορισμό 134 εκπαιδευτικών με μηδενικό αριθμό τεχνικών ειδικοτήτων και θα προσπαθήσει να καλύψει τις ανάγκες με την πρόσληψη αναπληρωτών 7μηνης υπηρέτησης (εξαγγέλθηκαν 12.500 και 4.000 μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ). Φυσικά ούτε λόγος για πρόσληψη βοηθητικού και διοικητικού προσωπικού.
Όλα τα παραπάνω παρά την έγγραφη διαβεβαίωση του Υφυπουργού κ. Θεοδ. Παπαθεοδώρου που διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από σχετική ερώτηση Βουλευτών για το ωράριο των εκπαιδευτικών, ότι: «Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, λαμβάνει κάθε μέριμνα για τη βελτίωση των συνθηκών των εκπαιδευτικών και τη διασφάλιση του δημόσιου αγαθού της Παιδείας»…
Συνάδελφοι,Η φετινή σχολική χρονιά είναι καθοριστική για τις εξελίξεις.
Τώρα όσο ποτέ, καταγράφεται επιτακτικά η ανάγκη να αγωνιστούμε μαζικά και δυναμικά για να περισώσουμε ότι έχει απομείνει από την Εκπαίδευση, και ειδικά την Τεχνική Επαγγελματική, να την αναδείξουμε, να την αναβαθμίσουμε να την καταστίσουμε ικανή να αποτελέσει την κολώνα στήριξης της κοινωνίας του αύριο. Η Τ.Ε.Ε. είναι το σπίτι μας. Η “στέγη” του προκλητικά αδιαφορεί και το κατεδαφίζει. Εμείς όμως είμαστε τα “θεμέλια”. Σηκώνουμε όλο το βάρος της με κουράγιο, με αφοσίωση, με πίστη, με πείσμα και σκληρή δουλειά. Η ελπίδα δεν θα έρθει από ψηλά ! Οι σωτήρες μας τέλειωσαν μαζί με τα ψέματα …
Επιβάλλεται συστράτευση και αγώνας για τη διασφάλιση θεσμών και αξιών, για την προστασία και διαφύλαξη των κοινωνικών αγαθών.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος Σεραφείμ Κερασιώτης
Ο Γενικός Γραμματέας Σταμάτιος Σταματιάδης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: